Западът възнамерява да премине червената линия с доставката на тежка

...
Западът възнамерява да премине червената линия с доставката на тежка
Коментари Харесай

Как доставките на западни танкове на Украйна ще променят ситуацията на фронта

Западът има намерение да премине алената линия с доставката на тежка бронирана техника за Украйна. Тази тематика към този момент се разисква от Англия и Германия с техните сътрудници. Френският президент Макрон даде обещание да достави на Киев колесни танкове AMX-10 RC, само че украинските управляващи упорстват за прехвърлянето на по-тежки транспортни средства, в това число американски M1 “Ейбрамс ” и немски “Леопард-2 ”. Защо Украйна моли за танкове на НАТО и по какъв начин те могат да повлияят на курса на военните дейности?

Англия и Германия разискват с интернационалните сътрудници даването на военна помощ на Киев, част от която може да са танкове. Това съобщи английският външен министър Джеймс Клевърли, който счита, че Украйна се нуждае от такива доставки " за идващия стадий на самоотбрана ", само че остава открит въпросът " от кое място ще дойдат и кой от съдружниците ще ги обезпечи ".

По-рано тази седмица френският президент Еманюел Макрон даде обещание да достави на Украйна колесни танкове AMX-10 RC. Украинският президент Володимир Зеленски сподели в отговор, че тази доставка демонстрира, че няма „ рационални аргументи “ да не се трансферират танкове западен модел. Зеленски назова решението на Макрон явен сигнал към всички съдружници на Украйна.

Това решение е първи случай, когато танк западен дизайн се доставя в Киев. Не се оповестява какъв брой бройки ще бъдат трансферирани. Според френски специалисти Париж може да трансферира тридесетина такива машини, защото те се заменят с по-модерни бронирани машини.

Бойната машина AMX-10 RC е създадена през 70-те години на предишния век, с цел да наблюдава напредъка на руските въоръжени сухопътни сили. Използван е като разследващо транспортно средство и изтребител на танкове от френските войски, в това число по време на интервенция “Бархан ” в Африка, която публично завърши през ноември предходната година. Според западни специалисти маневреността и скоростта на AMX-10 RC му разрешават да нанася бързи удари. Превозното средство може да бъде ситуирано пред колона от съществени бойни танкове по време на военни интервенции. Въпреки това, относително леката му ризница е забележителен минус пред тежките съветски оръдия.

Миналата есен Австралия подари 90 бронирани машини “Бушмастър ” със отбрана против противопехотни мини и други закани за потребностите на ВСУ. Освен това Пентагонът е дал повече от 2000 бойни транспортни средства на Украйна, в това число 477 противоминни машини и повече от 1200 “Хъмви ”.

Киев обаче желае от Запада по-тежки танкове, в това число американския M1 “Ейбрамс ”, немския “Леопард-2 ”. Освен това става дума и за френския “Льоклерк ” (по-тежък, по-мощен и по-добре предпазен от AMX-10). Но това искане към този момент само се изследва от Париж, в това число заради компликации при образованието на украински екипажи да ги употребяват.

Администрацията на Джо Байдън изключва изпращането на Украйна на тежки танкове “Ейбрамс ”, които тежат 55 тона и се задвижват от турбинен мотор, който употребява гориво с голяма скорост. Тази информация беше дадена на “Вашингтон Пост ” от неизвестен източник от формалните кръгове на Съединени американски щати. „ Ейбрамс “ постоянно се повреждат и изисква сериозен опит в поддръжката им, написа в изданието. В сряда обаче Байдън сподели, че Вашингтон обмисля изпращането на бойни машини “Брадли ” в Украйна.

Тази бронирана машина с мощно оръдие е главното транспортно средство на американската войска по бойните полета от средата на 80-те години на предишния век. Американската войска разполага с хиляди “Брадли ”. Това е междинна бронирана бойна машина, която може да служи като превозвач - способна е да транспортира до 10 души, муниции и информационно съоръжение. Машината е на верижно шаси, само че доста по-лека и по-маневрена от танк.

Германия ще трансферира 40 бойни машини на пехотата “Мардер ” на Украйна през първото тримесечие на тази година, заяви в петък представителят на немското държавно управление Щефен Хебестрайт. Тази БМП е създадена през 70-те години на предишния век за потребление в западногерманските моторизирани пехотни елементи и към момента е главната в своя клас.

Междувременно представителят на Военновъздушни сили на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър, разяснявайки опцията за доставка на танкове “Ейбрамс ” в Украйна, сподели, че в този момент няма " спомагателни известия ". Той означи, че Съединени американски щати ще " разгласят нов пакет от помощ ". Вашингтон има намерение да " прегледа всички налични разновидности в средносрочен и дълготраен проект ".

Според американското издание “Политико ” в новия пакет от американска военна помощ за Украйна за първи път ще бъдат включени зенитни ракети “Морска Лястовица ” с радарно ориентиране за прихващане на самолети и крилати ракети. Украинските военни, написа медията, към този момент са съумели да приспособяват руските пускови установки " Бук " към новите американски ракети.

По-рано американският боен специалист Питър Сучиу загатна танка M1 “Ейбрамс ” като едно от трите оръжия, които Съединени американски щати в никакъв случай няма да трансферират на Украйна. Другите два вида оръжия са изтребители Ф-16 и тактическите ракетни системи АТАКМС. Ако появяването на тези изтребители и ракетни системи в украинската войска се възприема като директно замесване на НАТО в спор с Русия, то има още една причина за отвод от доставка на “Ейбрамс ”, счита Сучиу. Според него Пентагонът счита, че образованието на украинската войска да борави с този тежък танк би лишило прекалено много време.

Френският министър на защитата Себастиан Лекорно изясни невъзможността за прекачване на танкове “Льоклерк ” в Украйна по същата причина - прекомерно комплицирани за поддръжка от ВСУ. Изявлението беше направено в изявление за “Фигаро ” преди Нова година и директно след визитата на Лекорно в Киев и диалога му със Зеленски.

„ Западните сътрудници на Украйна изчерпаха запасите от танкове руско произвеждане, които бяха трансферирани на ВСУ “, споделя докторът на военните науки Константин Сивков. Той напомни пакета за военна помощ, който беше разгласен от Пентагона при започване на ноември предходната година. Както беше обявено тогава, Съединени американски щати ще дават на Украйна 45 танка Т-72 като част от следващ пакет военна помощ на стойност 400 милиона $.

„ Това, което се доставя в този момент, е компилация от руски Т-72 (по-точно експортната версия, която беше на въоръжение в някогашна Чехословакия - с отслабена ризница спрямо линейните танкове на руската армия) с мотор задгранично произвеждане и редица непознати съставни елементи, изясни Сивков. “Тези танкове ще се появят в количество от 45 единици в бойната зона. Но, както разбирате, това няма да окаже доста въздействие върху хода на борбите ”, уверен е той.

Значимите доставки допускат приемането на няколкостотин бойни машини, акцентира източникът. „ Ето за какво Киев се нуждае от танкове – всевъзможни. Но заради обстоятелството, че на европейците не им останаха руски машини, тогава ще приказваме за оръжия западно произвеждане “, сподели Сивков. „ В същото време виждаме нежеланието на Съединените щати да трансферират танкове M1 “Ейбрамс ” в Украйна, а съдружниците на Съединените щати не бързат да доставят съществени бронирани машини.

Колесните танкове AMX-10 RC в действителност не са танкове, акцентира Сивков. „ Това в действителност са противотанкови машини или разследващи машини на колесни шасита. Те имат слаба ризница - в действителност са патрони и осколки. Те няма да могат да устоят на пълноценни танкове в борба, оръдието им е едва - най-много 105 мм, което не дава отговор на актуалните условия за пробивност на бронята “, изясни военният специалист. Такива машини могат да бъдат унищожени от най-прости снаряди, добави Сивков.

Военният специалист Владислав Шуригин е склонен със Сивков в оценката на лекия френски колесен танк AMX-10 RC. " Те не съставляват нищо рисково - в действителност това е просто движещо се оръдие, това е самоходно оръдие, което има способността да стреля като гаубица ", сподели източникът.

Но, счита Шуригин, доставката на западни танкове за подмяна на руските ще значи и по-сериозни „ дарове “. „ По утъпкан път може да стартират доставките на нещо като немски “Леопарди ”. Може би британците също ще предадат нещо ”, не изключва специалистът.

„ Във всеки случай танковете ще потеглят, защото е невероятно Западът да не трансферира такава техника в Украйна “, уверен е Шуригин. Следователно, счита той, въоръжените сили на Украйна могат да получат всичко належащо във връзка с тежката бронирана техника. „ Разбира се, появяването на западни танкове разполагаем на украинската войска ще повлияе на обстановката на фронта. По време на спецоперацията съветските войски „ нокаутираха “ повече от две хиляди противников танка, в това число такива, които бяха закупени от американците в страните от някогашния Варшавски контракт и трансферирани на въоръжените сили на Украйна. Ще би трябвало да нокаутираме повече “, акцентира събеседникът.

Добавяме, че в сряда секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексий Данилов сплаши немския канцлер Олаф Шолц с „ борби край Берлин с руснаците “, в случай че Федерална Република Германия не трансферира тежка бронирана техника в Киев. Според изследване, извършено от социологическия институт “ЮГов ” по поръчка на организация ДПА, по-голямата част от немското население се опълчва на доставките на “Леопарди ” за Киев.

Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки към Института по модерни интернационалните проблеми на Дипломатическата академия на съветското външно министерство, също отбелязва, че Киев е заставен да търси сурогат на руската техника.

„ Но към този момент виждаме, че Западът доставя единствено остаряло съоръжение, а не мощни съвременни оръжия. И този развой ще продължи “, предвижда Козюлин. Според събеседника, една от алените линии за Русия е доставката на тежко модерно оръжие на Киев от западните страни. „ На Запад не знаят тъкмо какви типове оръжия Русия ще одобри като секване на алените линии, тъй че се пробват да опипат вероятната реакция от Москва с дребни доставки. Смятам, че прекосяването на алената линия може да е доставката на съвременни технологии. За Русия това ще бъде сигнал, че НАТО е влезнало в директен спор “, допуска Козюлин.

Както изясни специалистът, доставката на западна бронирана техника за ВСУ трансформира салдото на силите, защото за нейното заличаване са нужни запаси и оръжия. „ Но до момента НАТО взе участие в украинския спор по много въздържан метод. Няма доставки на модерна бронирана техника, Противовъздушна отбрана, ракетни системи, както и самолети, мощни дронове. Но ВСУ към този момент разполагат с съвременни средства за връзка и разузнаване “, добави Козюлин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР