Западът трябва да се подготви за дългосрочен конфликт в Украйна,

...
Западът трябва да се подготви за дългосрочен конфликт в Украйна,
Коментари Харесай

Столтенберг: Западът да се подготви за война на изтощение в Украйна

Западът би трябвало да се приготви за дълготраен спор в Украйна, защото вероятностите за разрешаването му към момента не се виждат.

 

Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от ТАСС.

 

Според него спорът в Украйна може да се назова война на безсилие.

 

Столтенберг уточни, че съветското управление не възнамерява мир. Генералният секретар на НАТО означи, че западните страни би трябвало да усилят индустриалния си потенциал за доставка на нови муниции и оръжия за Украйна.

 

Текущият % на ползване на амуниции е по-висок от настоящия ритъм на произвеждане, добави той.

 

В подтекста на развиването на бойното поле Столтенберг посочи, че помощта, предоставена от НАТО, е ориентирана към осъществяване на контранастъпление от Украйна. В същото време той още веднъж съобщи, че алиансът не е страна в спора, а военните решения се вземат от украинското командване.

 

По отношение на възможната доставка на американски изтребители F-16 за Украйна, Столтенберг уточни, че не е взето решение.

Също по този начин той акцентира, че западните страни би трябвало да отделят повече средства за защитата си. На нашата среща на върха във Вилнюс през юли чакам съдружниците да се съгласят да се ангажират с по-амбициозни нови вложения в защитата - най-малко 2% от техния Брутният вътрешен продукт, разясни Столтенберг.

 

Генералният секретар на НАТО сподели още, че желанието на Китай да помогне за разрешаването на спора в Украйна би трябвало да бъде съпроводено от опит за схващане на украинската позиция и непосредствено взаимоотношение с президента Володимир Зеленски.

 

В същото време той изрази страдание, че Пекин не осъди дейностите на Москва в Украйна.

 

Столтенберг бе безапелационен, че няма желание да остане на поста Генерален секретар на НАТО след приключването на мандата му през септември.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР