Западът се опитва да разбере колко е намалял износът на

...
Западът се опитва да разбере колко е намалял износът на
Коментари Харесай

Русия преминава на ирански схеми за продажба на петрол

Западът се пробва да разбере какъв брой е намалял износът на съветски нефт. Москва скри тази статистика, с цел да не даде лост на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Западът няма различен избор, с изключение на да наблюдава придвижването на танкерите с нефт и да регистрира спада на съветския експорт. Изглежда, че Москва към този момент изпитва сиви схеми за доставки на нефт в чужбина. Какви са тези схеми и какво е тяхното значение?

Докато Европейски Съюз трескаво разисква петролното ембарго, Русия класифицира всички вероятни данни за производството и износа на нефт. Западните анализатори се пробват да проследят на специфични уеб сайтове с придвижване на танкери какъв брой са паднали продажбите на съветски нефт.

“Блумбърг”, базирайки се на данни за следене на кораби, пресметна, че доставките на съветски нефт по море през седмицата до 15 април са намалели с 25% и са приблизително 3,12 милиона барела дневно. И това е макар обстоятелството, че към момента не е призната публична възбрана за закупуване на нефт от Русия за Европейски Съюз и е извънредно преференциално да се купи в този момент. Руският нефт “Урал” се продава с отстъпка от 20-30 $ по отношение на “Брент”, което е забележителна отстъпка. Преди това разликата беше единствено един или два $.

Реалните размери на съветския импорт на нефт обаче може да се разграничават от данните на уеб страници, които наблюдават придвижването на петролни танкери. Защото съветските продавачи към този момент започнаха да употребяват заобиколни решения, с цел да скрият произхода на петрола, както вършат Иран и Венецуела.

Сега се образува горист пазар: петролът все по-често напуща съветските пристанища, без да показва съответна дестинация. Според профилираните уеб сайтове повече от 11,1 милиона барела са били натоварени на танкери без съответно заложен маршрут през април, повече от всяка друга страна, отбелязва “Уолстрийт Джърнъл”. Така към 40% от доставките на съветски нефт през април са отишли в " незнайни дестинации ", написа вестникът. Преди началото на съветската специфична интервенция в Украйна това не беше по този начин.

Практикуват се две „ сиви “ схеми за доставка на съветски нефт до европейските купувачи, споделя Игор Юшков, експерт от Фонда за национална енергийна сигурност.

Първата скица е следната. Танкер в Балтийско море изключва транспондера и отива към съветското пристанище Уст-Луга или Приморск. Там зарежда съветски нефт и влиза в морето, където го чака по-голям танкер, където се претрупва съветски нефт. След това танкерът се връща на първичната си точка и включва транспондера, т.е. още веднъж се появява на радара.

„ Официално танкерът, защото е в средата на Балтийско море, остава там, единствено краткотрайно изключва транспондера. Но в действителност той прави пътешестване за нефт до съветско пристанище “, споделя Юшков.

Невъзможно е да се наблюдава придвижването му съгласно уебсайтовете, които наблюдават петролни танкери. Никой не може да дефинира количествата съветски нефт, доставяни по този метод. Те даже не попадат под радара на западните анализатори, които наблюдават доставките на съветски нефт. Русия, заради санкционния напън, спря да разгласява данни както за производството, по този начин и за износа на съветски въглеводороди, с цел да не даде мотиви на Съединени американски щати и Европейски Съюз да нападат.

Втората скица, споделя специалистът, в доста връзки е сходна на предходната. Само в този случай танкерът не се крие, когато влиза в съветското пристанище и напуща (вече с съветски петрол). Той прави това с включен транспондер, придвижванията му могат да бъдат проследени в профилирани уеб сайтове. Но този танкер просто върви без изтъкване на съответна дестинация, както написа “Уолстрийт Джърнъл”. Ще бъде невероятно да се види по какъв начин този танкер идва с съветски нефт в европейско пристанище, да вземем за пример в холандско. Защото в намерено море той изключва транспондера, скрито се доближава до по-голям танкер, в който се излива съветския нефт. И към този момент огромния танкер доставя черно злато до европейските пристанища.

Така западните анализатори, които наблюдават придвижването на съветския нефт, могат да включат в статистиката с изключение на публични доставки и доставки по втората, сива, скица. Но износът на съветски нефт, който следва първата скица, не може да бъде взет поради по никакъв метод. Това значи, че в реалност спадът в доставките може да бъде доста по-нисък от оценките на или даже да отсъства изцяло. „ Невъзможно е да се каже сигурно, само че ми се коства, че не изнасяме толкоз малко, с цел да бъдат понижени доставките с цели 25%. Ситуацията се трансформира съвсем всеки ден. Като цяло, в случай че няма стягане на глобите, обстановката ще се изправи и размерите на износа ще се възстановяват, а отстъпката ще намалее. С приключването на договорите с европейци ще бъдат подписани съглашения с азиатски снабдители, по-специално с Индия и Китай “, сподели Юшков.

Защо танкер-совалка (скрит или не скрит) самичък по себе си не доставя съветски нефт до европейските пристанища, а го трансферира на огромен танкер? Все отново Европейски Съюз към момента не е въвел петролно ембарго, влизането в европейските пристанища е лимитирано единствено отчасти, а изключение е направено за въглеводородите?

Според Юшков не е инцидентно, че танкерът-совалка претрупва съветски нефт в морето на танкер с огромна водоизместимост.

„ Такива танкери могат да се употребяват за разбъркване на съветски нефт вътре с различен петрол и да получат трети клас, който не попада под наказания “, споделя Юшков. Ако смесите нефт от съветски генезис с различен нефт в съответствие 49% към 51%, тогава съгласно документите петролът се трансформира в „ латвийски”, „ узбекски” или всевъзможен различен бленд. Става съвсем невероятно да се потвърди, че там има съветски нефт.

„ Не е неразрешено прехвърлянето на нефт от една страна на друга. И в този случай няма никакви опасности за компанията, която доставя съветски нефт на купувача като част от друга “, споделя Юшков. От какво се опасяват транспортните компании? Първият риск е репутационният, за който приказват западните медии. Политиците бяха първите, които смъмриха “Шел”, че купува съветски нефт с отстъпка и компанията трябваше да се оправдае. В резултат на това тя е тази, която е упреквана за схемата за закупуване на съветски нефт под формата на примес. Украйна се опита да упрекне “Шел” и за тази примес, само че официално тази скица е безусловно законна и съгласно вестниците не се приказва за съветски нефт.

Но вторият фактор е по-голям. „ Има проблеми, свързани със застраховката на танкер с съветски нефт заради глобите. Транспортните компании би трябвало да сключат застраховка при влизане в пристанището. Това е обособена интервенция. Това основава спомагателни опасности от наказания и спомагателни разноски “, споделя специалистът на ФНЕС. Има проблеми с обстоятелството, че банките са спрели да финансират транзакции с съветски нефт, плюс цената за обезпечаване на танкери с съветски нефт се е повишила до небето, отбелязва “Уолстрийт Джърнъл”.

Ако Европейски Съюз реши да наложи петролно ембарго, тогава тези „ ирански “ схеми ще се трансфорат в метод за заобикаляне на глобите. „ Ще възникне въпросът дали ще имаме задоволително танкери, с цел да транспортираме целия размер нефт по море при положение на публична възбрана от Брюксел? В последна сметка ще би трябвало да изнасяме и по море тези размери, които минаваха през нефтопровода " Дружба ". И тогава ще са нужни още танкери “, споделя Юшков.

Според него Русия ще бъде принудена да употребява сходни сиви схеми по-скоро в Балтийско море, тъй като в близост няма другарски страни. Но в Черно море ситуацията е друго.

„ В Черно море има Турция, която може да стане медиатор за Русия при продажбата на нашия нефт на международния пазар, само че, несъмнено, не гратис. Турция също може да смесва нашия нефт с азербайджански или различен нефт “, счита Игор Юшков.

Друг сътрудник на Русия на юг може да бъде България, в случай че, несъмнено, Европейски Съюз не наложи петролно ембарго. София има късмет да стане входна точка за съветския нефт на европейския пазар под прикритието на различен нефт, от което българският бизнес може да печели положителни пари.

„ Турция може да стане комплициран състезател. Тя може освен да легализира съветския нефт и нефтопродукти, само че и безусловно всички артикули от Европа могат да минават през Турция, която в този момент не може непосредствено да доближи до Русия по автомобилни и морски артерии “, споделя специалистът на ФНЕС.

Интересното е, че освен Китай и Индия са заинтригувани Русия да не спре производството си при положение на петролно ембарго от Европейски Съюз и да може да го пренасочи към други пазари. Самата Европа се интересува от това и даже Съединени американски щати, които страдат от рецесията с горивата поради покачването на международните цени на петрола. „ Ако Русия понижи производството на нефт, всички страни вносителки ще пострадат. Защото целият нефт, който остава на пазара, ще нарастне още повече “, заключава източникът.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР