Западът признава, че Русия може да се превърне в нов

...
Западът признава, че Русия може да се превърне в нов
Коментари Харесай

Руските мегамаршрути лишават Запада от контрол върху търговията

Западът признава, че Русия може да се трансформира в нов център на международната търговия с помощта на двата си нови маршрута - Северния морски път и транспортния кулоар “Север-Юг ”. Тези огромни инфраструктурни планове плашат Запада, който е привикнал да управлява интернационалната търговия, в това число през Суецкия канал.

Изпълнението на два огромни инфраструктурни плана - Северния морски път (СМП) и Международния транспортен кулоар Север-Юг (МТК) с присъединяване на Иран и Индия - ще разреши на Русия да заеме централно място в интернационалната търговия, макар опитите на Запада с цел да я изолира Това се споделя в материал, оповестен от “Блумбърг ”.

Изпълнението на планове с присъединяване на Руската федерация ще понижи времето за доставка на артикули до потребителите с 30–50% спрямо обичайния маршрут през Суецкия канал, както и ще избегне заплахите, свързани с корабоплаването в Червено море. Изграждането на нови транспортни направления също ще ускори обръщането на Москва от Европа към Индия и Китай, а нововъзникващите пазари най-сетне ще се освободят от хегемонията, основана от развитите страни.

Северният морски път е мореплаване в съветската Арктика, което минава по северното крайбрежие на Русия около моретата на Северния ледовит океан и свързва европейските и далекоизточните пристанища на Руската федерация, както и устията на плавателни сибирски реки, в единна транспортна система.

МТК “Север-Юг ” е мултимодален (море, реки, суша) маршрут за превозване на пасажери и товари от Индия, Иран и други страни от Персийския залив до съветска територия (през Каспийско море) и по-нататък към Северна и Западна Европа. Общата дължина от Санкт Петербург до пристанището на Мумбай (Бомбай) е 7200 км. Маршрутът свързва Русия, Азербайджан, Иран и Индия.

Предимствата на тези два маршрута пред маршрута през Суецкия канал са големи. Основното в сегашните условия е независимостта от западния надзор. Второ, има стопански изгоди. Така СВП е съвсем два пъти по-кратък от маршрута през Суецкия канал - 14 хиляди км против 24 хиляди км (разстоянието от Санкт Петербург до Владивосток). Това разрешава освен по-бързо снабдяване на товари, само че и икономисване на разноски за гориво и заплати на моряците. МТК “Север-Юг ” също понижава транспортните дистанции на половина или повече и понижава разноските за превозване на контейнери спрямо разноските за превозването им по море през Суецкия канал.

И това е, в случай че не вземем поради тапите в Червено море, когато корабите могат да стоят с дни, а от време на време и седмици при изключителни обстановки, когато контейнеровозите засядат. Вече няма тапи за прекосяване през Суецкия канал, само че повода е неприятна - корабоплаването в Червено море стана рисково. Някои кораби са принудени да заобикалят Червено море и да обикалят африканския континент през нос Добра вяра, което прави доставката още по-дълга и по-скъпа.

Коридорът “Север-Юг, ” който има няколко маршрута, разрешава на Русия да има достъп до морските пристанища на Иран и да се свързва с пазарите на Пакистан, Индия и Югоизточна Азия. Именно тези страни и райони се развиват бързо стопански.

„ Транспортирането на артикули по коридора “Север-Юг “между Русия и Индия може в бъдеще да отнеме по-малко от 25 дни, до момента в който по обичайните направления лишава съвсем 40. Цената на доставките сред двете страни също се понижава с към 30%. В дълготраен проект МТК “Север-Юг ” може да се трансформира в опция на превоза освен през Суецкия канал, само че и през Средиземно море и Босфора, както и отчасти сходен китайски план „ Един пояс, веднъж “. Русия може да достави цяла гама артикули по този маршрут: храни, текстилни артикули, домашен уреди, електроника “, отбелязва Лана Раванди-Фадаи, началник на Източния културен център на Института по ориенталистика на РАН, доцент от катедрата по актуален Изток и Африка в Руския държавен филантропичен университет в своя публикация.

Любопитно е, че създателите от “Блумбърг ” настояват, че Русия построява и двата коридора, с цел да сякаш „ облекчи глобите, наложени против нея “. В реалност обаче тези планове започнаха да се основават доста преди СВО в Украйна. Достатъчно е да напомним, че планът за МТК “Север-Юг ” беше създаден през 1999 година от Русия, Иран и Индия и утвърден от Русия през 2002 година

“Блумбърг ” също по този начин твърди, че корабоплаването по Северния морски път и железопътният маршрут през Иран са в положение да засилят обръщането на Русия от Европейския съюз към Китай и Индия. В реалност обаче този поврат в действителност към този момент е настъпил през последните две години.

„ СМП и “Север-Юг ” породиха не като реакция на глобите, а като премислена стъпка към диверсификация на транспортните направления и повишение на успеваемостта на търговията сред Европа и Азия доста преди въвеждането на режима на наказания “, споделя Ярослав Кабаков, шеф на тактика в Инвестиционна компания “Финам. ”

„ Развитието на огромни инфраструктурни планове в СМП и “Север-Юг ” не е директно обвързвано със наказания. Напоследък обаче се появиха два спомагателни фактора в интерес на продължаващото им развиване. Първо, въвеждането от недружелюбни страни на ограничавания върху превозването на артикули до и от Русия води до обстоятелството, че маршрутите, които нямат такива опасности, стават по-приоритетни. Обемът на търговията на Русия с Европейски Съюз понижа и се преориентира към азиатските пазари, което постанова смяна в логистиката в необятен смисъл. Второ, търсенето на различни направления нараства заради зараждащите опасности от корабоплаването в Червено море вследствие на офанзивите на хусите “, споделя Марсел Салихов, шеф на Центъра за икономическа експертиза към Института на ВШИ.

Русия не разгласява митническа статистика за външната търговия по страни. Въпреки това косвените данни, основани на страните сътрудници, демонстрират, че към този момент е настъпило превръщане на търговията от Европа на Изток, склонен е Салихов. Като образец той дава внезапното нарастване на взаимната търговия сред Русия и Китай от 154 милиарда през 2021 година до 240 милиарда Долара през 2023 година

Освен СМП и “Север-Юг ”, които са основата за бъдещето, Русия има и вътрешни транспортни пътища, които тук и в този момент изиграха решаваща роля за пренасочването на съветски артикули от европейските към азиатските пазари. Става дума както за пристанищна инфраструктура, по този начин и за железопътна инфраструктура - БАМ и Транссибирската железница. По море съветският петрол и петролни артикули се доставят в Индия и Китай, а въглищата се доставят по железопътен превоз през Сибир. „ Пристанищните комплекси и главните железопътни артерии, като Транссибирската железопътна линия, изиграха основна роля за към този момент настъпилата смяна в комерсиалния баланс “, споделя Кабаков.

В същото време към този момент е в ход разширението на пристанищната и железопътната инфраструктура. Русия е изправена пред задачата да усили пропускателната дарба на съветските пристанища и да удвои потенциала на БАМ и Транссибирските железници.

„ Тези планове не си опонират, а се допълват – имаме потребност и от двата. Тъй като азиатските страни се трансформират в съществени търговски сътрудници на Русия, транспортният лост се усилва и превозването на същия размер товари изисква повече потенциал и разширение както на съществуващи, по този начин и на нови направления “, споделя Салихов.

Транзитен капацитет имат и СВО и МТК “Север-Юг ”. „ Това може да направи Русия основен участник в световната логистика, улеснявайки директния превоз освен в границите на страната, само че и за интернационалните товари, в това число от Китай до Европа. Това покачва опцията Русия да се трансформира във значим център на международната търговия “, споделя Ярослав Кабаков.

„ Русия към този момент отчасти употребява СМП за транспорт на артикули на китайски компании, получавайки спомагателна облага от това, само че какво ще стане, когато тези два маршрута стартират да действат изцяло? Русия ще стане основен център на цялата международна търговия, което е толкоз недопустимо за западния блок от страни. Контролирането на транспортните коридори значи управление на търговията. Ако Русия извърши построяването на тези транспортни коридори, тогава всички доходи ще преминат около портфейлите на западните страни. За тях сегашната обстановка е неприемлива, тъй че те се пробват всячески да попречат на Русия да реализира проектите си “, споделя Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на РИУ “Плеханов ”.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10792Д-р Мариян Карагьозов: Вижда ли се краят на ерата Ердоган след локалните избори в Турция?Алтернативен Поглед8749Д-р Мариян Карагьозов: Ще има ли серпантина на ескалацията на израелско-иранския спор?Алтернативен Поглед35416В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед27926Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед24496Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед555309Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184900Георги Марков: Орбан: В Бр
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР