Западът ни обяви санкционна икономическа война с надеждата да сдържа

...
Западът ни обяви санкционна икономическа война с надеждата да сдържа
Коментари Харесай

Икономическите перспективи на Русия днес. Ефектът на санкциите

Западът ни разгласи санкционна икономическа война с вярата да сдържа икономическото развиване на страната и да предизвика вътрешно неодобрение. В най-хубавия случай да променим политиката и/или да свалим Путин и да го сменим с немския сътрудник Навални или английския Ходорковский, в най-лошия случай – Галкин. Има клюки и за вид а-ла Зеленски с клоун-евреин за президент. В Киев се случи. А в Москва?

Нека разгледаме в детайли самите наказания и резултата от тях.

Първата най-силна, както си мислеха, глоба беше блокирането на валутните сметки на ЦБ в някогашните аварийни валути. Какви запаси са, в случай че може да се блокират?

Очакваният резултат беше курс 200 рубли за $. И даже първоначално сработи. Курсът бързо запълзя нагоре.

Всъщност мярката означаваше възбрана за Силуанов и Набиулина да купуват валута за бюджетни средства и да ги депонират в непознати банки. Нямат желание да я анулират.

В последна сметка сега са 53 рубли за $. Обратен резултат по отношение на замисленото.

Вносът на инфлацията спря и цените започнаха, въпреки и постепенно, да спадат.



Освен това доларът и еврото започнаха да се изоставят и от другите наши стопански сътрудници, страхувайки се от заледяване. За Русия доларът и еврото изгубиха функционалността за вложение.

Кредитните организации стопираха да вършат рейтинги. Понеже Русия е чист експортьор на капитал, то заеми не са ни нужни. И тук топката пропусна вратата.

Започва да блокира сметки и изземва яхти и вили на лица от Русия. Е, това като цяло е мощна антикорупционна мярка. Сега просто няма потребност да се краде. Къде ще вложите тези пари? А и изтеглянето на дивиденти на Запад губи смисъла си. Никой не купува яхти и вили. За какво?

Според разнообразни оценки такова приключване на пари възлиза на приблизително до 100 милиарда $ годишно. Не можехме да го спрем. А глобите взеха решение казуса за 1 ден.

Ембарго върху доставките на нашите артикули за Европа на дървен материал, метали, въглища и още. Е, това е просто битка да се измъкнем от „ суровинната игла “. И тук има огромен плюс. Имаше предложение да се забрани износът на злато. Навреме разчислиха. А на вятъра: надявах се толкоз доста.

Най-добрата глоба беше турбината за „ Северен поток-1 “ да не се връща от ремонт и по този метод да се прекъсне газта в Германия. Два огромни плюса.

Да продължим напред. Върнахме си „ Москвич “, „ Автоваз “, „ ИжМаш “, т.е. цялата руска автомобилна промишленост, за 1 рубла. Върнахме ги чудесно положение с ръководство на качеството и ново съоръжение. Какво да кажа и тук не разочароваха.

Затворихме ИКЕА и освободихме 20% от пазара за нашите предприятия. Ефективно.

Въведоха ембарго върху доставката на „ Еърбъс “, „ Бойнг “ и аварийни елементи за „ Сухой “.

Това е ужасно – това са 10 милиарда $ годишно спестявания, тъкмо толкоз харчихме годишно по това перо.

Не разбирам тези наказания кой ги направи? Струва ми се, че когато разузнаването е снесло в Москва прогноза какви наказания се чакат, са решили незабавно да стартират специфичната военна интервенция.

Справихме се със глобите. Явно са съчинявани в Кремъл, а Байдън единствено ги е одобрил. Нямам други версии.

След това помислете за резултата от самата CBO. Геополитическото напрежение увеличи цената на целия ни обичаен експорт.

Разширяването на броя на потребителите с жителите на освободените територии несъмнено е плюс за бизнеса.

Напливът на евтини храни и укрепването на позицията ни като максимален експортьор на зърно несъмнено не ни вреди. Възстановяването на разрушеното по принцип е златна мина за строители и производители на строителни материали.

Какво ще кажете за мебели, хладилници, тв приемници? Изгоряха. Ще купуват нови.

1,5+ милиона души дойдоха в Русия - това е работната мощ и потребителите. За минута плюс 1 % население. На фона на неприятната плодовитост, това неприятно ли е?

Ще бъда доста сюрпризиран, в случай че стопанската система ни не скочи с енергични темпове в близко бъдеще.

Номиналният Брутният вътрешен продукт и заплатите в долари към този момент са нарастнали с десетки %. Това значи, че същият импорт, за който митниците доста съжаляват, ще се възвърне задоволително бързо. Сигурен съм, че позитивното в стопанската система ще се усъвършенства още есента.

Според най-консервативните оценки резултатът за нас е най-малко 250 милиарда $ годишно. Това е унищожаване на приключване на капитал и ненужни позиции по импорт, както и повишение на експортните цени.

Това са 13 трилиона рубли при настоящия обменен курс, почти 10% от сегашния Брутният вътрешен продукт, тъкмо това е загубата от съдействието със Запада. Следователно обменният курс на рублата не е неестествен, а действителен и може да нарасне още повече. И самата стопанска система ще стартира да пораства задоволително бързо, защото процесите се преструктурират.

Нека да преминем към обичаното ми гадание.

През 2023 година би трябвало да надминем равнището на тучната 2013 година, а през 2024 година сигурно ще го надхвърлим. Трудно е да се планува след 2023 година Предполагам, че Брутният вътрешен продукт ще бъде 135 трилиона рубли и тази публична цифра няма да се промени.

А курсът на $ ще остане 52. Прогнозата е много приблизителна, само че ориентировъчна.

Какво място заехме в международната класация преди CBO? Срамното 11-място. Дори не бяхме в първата десетка, оставяйки пред себе си такива нелепи страни като Южна Корея и Канада.

До 2024 година ще имаме Брутният вътрешен продукт от 2700 милиарда $, в случай че не и повече, само че що се отнася до западните страни, въобще не съм сигурен къде ще се озоват. Ще се преместим на 5 или 6 място, акони изпревари Индия в международната класация.

Ако рублата се ускори повече, а Германия спадне, тогава можем да разчитаме на 4-то място. Ако няма газ, Германия сигурно ще полети към дъното.

Като погледнете тези числа, можете да видите каква беше цената на нашето „ съдействие “ със Запада. Каква става динамичността, когато връзките се пресечен

Прогнозата не регистрира разширението на територията и популацията на страната.

С включването на цяла Украйна в нашия състав след няколко години международните стопански водачи ще наподобяват по този начин:

Съединени американски щати, Китай, Индия, Русия. Япония и Германия ще летят до дъното, Англия даже няма да се помни. Ако въобще не се разпадне. Мястото ни ще бъде 4-то. Съединени американски щати може да са първи, в случай че доларът оцелее или трети, в случай че има огромни проблеми с $, те ще бъдат изпреварени освен от Китай, само че и от Индия. Не и от нас. Нямаме задоволително народ.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР