Занимава се с изобразително изкуство още от ученическите си години

...
Занимава се с изобразително изкуство още от ученическите си години
Коментари Харесай

Почина известен български художник

Занимава се с изобразително изкуство още от ученическите си години

На 23 януари 2024 година на 65-годишна възраст умря една от знаковите персони в духовния живот на община Мездра през последните десетилетия - художникът и патриот Евгени Кучков, почетен жител на община Мездра, написа Блиц.

 Евгени Ангелов Кучков е роден на 16 май 1958 година в София. Целият му витален път и творчество обаче са тясно свързани с гр. Мездра, където отраства, живее и твори. Занимава се с изобразително изкуство още от ученическите си години. След отблъскване на военната си работа, от 1979 до 1984 година, работи като художник в СПТУ по МСС (дн. ПГ „ Васил Левски “). Отговаря също за украсата и художествено-графичното показване на поликлиниката, БКС, Варови заводи - Черепиш, пощата и множеството учебните заведения в града.

През 1984 година минава натоварен курс на образование по консервация и реституция към Националния институт за монументи на културата като реставратор в Черепишкия манастир „ Успение Богородично “. Реставрира и подарява голям брой старинни икони и църковна утвар на църквите в Мездра, Крета, Горна Кремена, Ребърково и други, както и на Черепишкия манастир.

Участва в 3 районни и в 4 градски общи художествени изложения, има и 7 независими изложения: през 1985 година, 1988 година и 1991 година, „ Майстори на графиката и рисунката “ (2021 г.), „ 40 години творчество “ (2022 г.), „ Спасените картини-I “ (2022 г.) и „ Спасените картини-II “ (2023 г.). Негови живописни произведения са владеене на частни колекционери и организации в България, Сирия, Унгария, Италия, Германия, Словакия, Съединени американски щати и други

Негово дело са също стенописни произведения във „ ВиК “ - Враца, Варови заводи - Черепиш, Държавно горско стопанство - Мездра, ПГ „ Алеко Константинов “, ПГ „ Васил Левски “ и на доста други места в общината. Сред последните му фрески са паното на Солунските братя, направено безплатно от него върху фасадата на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и „ Стена на славата “ в центъра на село Игнатица, върху която са изобразени ликовете на Васил Левски, Христо Ботев и най-младия Ботев въстаник Александър Чендов-Комитчето.

През целия си живот Евгени Кучков работи безрезервно за опазване, разпространение и развиване на родолюбивите обичаи. По негова самодейност преди време Министерство на защитата даде на Община Мездра 5 оръдия, които сега красят войнишките монументи в селата Боденец, Кален, Лик, Руска Бела и Царевец.

По негова концепция преди десетина години беше основана Общинска гвардейска част, която е неизменим детайл от всеки празник в гр. Мездра и в селата на общината.

Наред с това, Евгени Кучков беше разпален колекционер на старинни оръжия и въоръжение. По негова самодейност и с експонати от персоналната му сбирка в Археологически комплекс „ Калето “ беше основана непрекъсната експозиция „ Историческо оръжие и милитария ”, която се радва на огромен интерес от страна на посетителите на комплекса.

Евгени Кучков посвети доста от своето време и креативен качества за превръщането на редица автобусни спирки в града и в съставните села на общината в кътове на хармония и национализъм като пресъздаде облиците на известни персони от българската история - ханове, царе, пълководци, писатели и други

Безспорен е неговият принос освен за естетизиране на обществената среда в обитаемоте места на общината, само че и за предпазване на българската историческа памет, за извисяване на националните ни полезности.

С Решение №645/ 27.04.2023 година на Общински съвет - Мездра Евгени Кучков е почетен със званието „ Почетен жител на община Мездра “ за неговите изключителни заслуги и необикновен принос в духовния живот на общината.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР