Замяната на руски газ с алтернативен ще увеличи цената на

...
Замяната на руски газ с алтернативен ще увеличи цената на
Коментари Харесай

Николов призна: Ще плащаме с 40% по-скъп газ, ако не купуваме от Русия

Замяната на съветски газ с различен ще усили цената на синьото гориво най малко с 40%, това разгласи енергийният министър Александър Николов. Той е извикан в енергийната комисия към Народното събрание, с цел да дава отговор на настоящи въпроси.

" Цената зависи от пазарния подтекст, само че все още в най-хубавия сюжет значи повишаване с към 40 %, в случай че се размени цялостното количество газ от " Газпром износ ", уточни Николов.

На въпрос дали има риск за прекъсване на доставките на природен газ от Русия, енергийният министър отговори, че с оглед актуалната конюнктура прочут риск в действителност съществува.

В съществуващите контракти не е посочено категорично, че заплащането на доставките на природен газ от " Газпром износ " ще става в рубли. Освен това решението на българската страна ще бъде напълно в унисон с решението на Европейския съюз, сподели още министърът на енергетиката.

Той уточни, че една от другите възможности е през трасето за доставка на газ от Азербайджан. Има и трасета за доставка на природен газ от района. Останалите други възможности са свързани с терминали за полутечен газ от Гърция и Турция и доставката оттова. С турската страна са инициирани диалози и по отношение на доставка по съществуващите трасета. Освен това се водят диалози и с Хърватия, с цел да може да се осъществят суапови покупко-продажби, при доставка на полутечен газ там.

По отношение на строителството на интерконектора Гърция-България, министърът увери, че междусистемната газова връзка ще бъде подготвена на 1 юли тази година.

Николов разяснява по Българска национална телевизия, че не се тормози за доставките на петрол и нефтени артикули, защото притежателят на рафинерията ни в Бургас е регистриран в Швейцария, без значение че зад него стои съветската петролна група " Лукойл ".

" Няма място за суматоха и нагнетяване на напрежение в обществото”, добави Николов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР