Замразяването на максималния осигурителен доход е в противоречие на заложения

...
Замразяването на максималния осигурителен доход е в противоречие на заложения
Коментари Харесай

Предлагат максималният осигурителен доход да стане 5000 лв. от 1 юли

Замразяването на оптималния застрахователен приход е в несъгласие на заложения в §6 от Преходните и заключителните разпореждания на КСО принцип, който гласи, че оптималната пенсия следва да бъде в размер на 40% от оптималния застрахователен приход.

За да не бъде нарушен за поредна година този принцип, следва или оптималната пенсия да бъде понижена до 1360 лева, или оптималният застрахователен приход да стане 5000 лева от 1 юли 2022 година и надлежно 8500 лева от 1 октомври 2022 година Това се споделя в мнение на КТ „ Подкрепа “ за предложната актуализацията на бюджета на държавното публично обезпечаване. КТ „ Подкрепа “ намира второто решение за доста по-справедливо.
 
Според синдиката, в случай че не бъдат положени старания за акумулиране на повече средства в осигурителната система, прехвърлянето от държавния бюджет към бюджета на Национален осигурителен институт ще продължи да се усилва, а това ще докара до по-малко разполагаеми средства за всички останали публични браншове – опазване на здравето, обучение, обществени услуги, обществен превоз и други
 
По отношение на метода, по който ще бъдат направени пенсионните промени, би трябвало да подчертаем, че обществените сътрудници не бяха включени в процеса на разискване на вероятните разновидности. Проектът по никакъв метод не адресира и изкривяванията в системата, които бяха направени, с цел да се „ облекчат “ частните пенсионни фондове за сметка на държавния взаимен пенсионен фонд.
 
Не на последно място обръщаме внимание, че разноските за личен състав на Национален осигурителен институт въобще не са изменени. Това няма да даде опция за никакво актуализиране на заплатите на чиновниците. Очевидно ръководещите не знаят или не правят оценка труда и отговорностите, които носят заетите там. Това беше и към момента е една от натоварените администрации по време на пандемията от COVID-19. Национален осигурителен институт пое изплащането на добавките към пенсиите, вместо те да бъдат изплащани като обществено подкрепяне.

Риск за пенсиите, в случай че не се одобри актуализацията на бюджета

Впоследствие се наложи незабавно да преизчислят всички отпуснати пенсии в страната. Сега ще вършат същото, с цел да обезвреждат минусите на законовите начинания, които влязоха в действие в края на 2021 година Служителите на Национален осигурителен институт са експерти, които не могат да бъдат елементарно сменени, тъй като имат извънредно характерни познания за пенсионната система.
 
 iStock iStock
КТ „ Подкрепа “ упорства в Закона изменение и допълнение на Закона за бюджета държавното публично обезпечаване да се заложи нарастване с най-малко 20% в перо „ разноски за личен състав ”, или средства в размер на най-малко 9,2 милиона лв. общо за нарастване на възнагражденията на служащите и чиновниците в системата на Национален осигурителен институт. Обемът и интензитета на работа в системата на Национален осигурителен институт в последните две години е извънредно сериозен, измененията и провокациите пред служащите и чиновниците са обилни и следва да получат уместно заплащане за отговорностите, които носят.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР