Заможни хора от Латинска Америка пътуват хиляди километри със самолет

...
Заможни хора от Латинска Америка пътуват хиляди километри със самолет
Коментари Харесай

„Търсачи на ваксини“: Богати латиноамериканци пътуват до САЩ, за да се имунизират

Заможни хора от Латинска Америка пътуват хиляди километри със аероплан до Съединени американски щати, с цел да се имунизират против ковид.

В някои случаи поръчват и превоз, който напряко от летището ги откарва до мястото за имунизация против COVID-19. Сред тях има политици, телевизионни звезди, висши чиновници на компании и футболен тим.

В Латинска Америка има дефицит на доставки на препарата.
Снимка: iStock
Вирджиния Гонсалес и брачният партньор й пътували със аероплан от Мексико до Тексас, а след това взели рейс, с цел да стигнат до място за имунизация. Те повторили пътуването за втора доза.

Двойката от Монтерей, Мексико, работила по съвет на лекаря, лекуващ брачна половинка от рак на простатата. Те минали общо 2200 километра при двете пътувания.

Мексико, чието население е съвсем 130 милиона, обезпечи повече ваксини от доста латиноамерикански страни - по данни от понеделник към 18 милиона ваксини от Съединени американски щати, Китай, Русия и Индия. Повечето от тях са давани на здравни служащи, хора над 60 години и някои учители - към този момент те са единствените, които имат право да се имунизират.

Повечето други латиноамерикански страни, като се изключи Чили, са в същото състояние или по-зле.

Затова търсачите на ваксини, които могат да си разрешат да пътуват, идват в Съединени американски щати, с цел да избегнат дългото очакване, в това число хора чак от Парагвай. Тези, които подхващат пътуването, би трябвало да получат туристическа виза и да имат задоволително пари, с цел да платят за нужните проби за ковид, самолетни билети, хотелски стаи, коли чартърен и други разходи.

По-рано този месец 19 играчи на професионалния футболен тим от Монтерей, прочут като " Раядос ", пътуваха със аероплан до Далас, с цел да се имунизират, оповестиха локални медии. В Перу икономистът Ернандо Де Сото, кандидатирал се за президент, се сблъска с враждебни реакции, откакто призна, че е пътувал до Съединени американски щати, с цел да се имунизира.

Властите във Флорида започнаха да изискват доказателства за жителство за тези, които желаят да се имунизират. Но близо половината американски щати, в това число Тексас, Аризона и Калифорния, нямат сходно условие и ще одобряват всяка публична форма на идентификация със фотография.

Много от пътуващите имат другари или родственици, които живеят в Съединени американски щати и могат да им оказват помощ да се оправят със системата за записване за имунизация или да потърсят останала неизползвана ваксина. Някои имат втори дом в Съединени американски щати, а други употребяват назаем адрес в Съединени американски щати.

Някои споделиха, че са прочели, че доста американци не възнамеряват да се имунизират.

Богатите страни по света съумяват да се снабдят с най-големите доставки на ваксини, в това число Съединени американски щати, които са подложени на критика, че не вършат повече, с цел да оказват помощ на по-бедните страни.
Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР