Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира

...
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира
Коментари Харесай

Медведев иронично за Аляска: Не искат да я върнат, сега вече войната е неизбежна

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разяснява иронично изказването на представител на американския Държавен департамент, че Русия няма да си върне Аляска, продадена на Съединени американски щати през ХIХ век.

" Е, това е всичко. Очаквахме да ни я върнат всеки миг. Сега към този момент войната е неизбежна ", написа Медведев, който е някогашен президент и министър председател на страната, а понастоящем - и фиктивен водач на ръководещата партия " Единна Русия ".

Представител на Държавния департамент сподели в понеделник, че Русия няма да получи Аляска, отговаряйки на въпроси на представители на медиите по време на брифинг.

Един от публицистите направи изказване, че съветският президент сякаш е подписал декрет, наричащ продажбата на Аляска „ противозаконна “, напомня " Труд ".

Преди дни американският Институт за проучване на войната (ISW) разгласи, че Путин е подписал декрет за разпределяне на средства за търсене, регистрация и правна отбрана на съветска благосъстоятелност в чужбина, която включва и благосъстоятелност в някогашните територии на Руската империя и Съветския съюз.

Указът разпорежда на Предприятието за ръководство на задграничната благосъстоятелност към администрацията на съветския президент и на Министерството на външните работи (МВнР) пълномощия и средства за търсене, вписване и правна отбрана на " собствеността ", макар че точните параметри на това какво съставлява актуалната или историческата съветска благосъстоятелност не са ясни.

Кремъл може да употребява " отбраната " на претендираната от него благосъстоятелност в страни отвън интернационално приетите си граници, с цел да ползва механизми за " мека мощ " в постсъветските и прилежащите страни, които в последна сметка целят вътрешна дестабилизация.

Известен съветски боен блогър реагира на указа, като прикани Русия да стартира да ползва закона в Аляска и в цяла забележителна част от Източна Европа, Кавказ и Централна Азия.

 

Сделката за Аляска през ХIХ век

Продажбата на Аляска е договорка сред държавните управления на Руската империя и Съединени американски щати от 1867 година за цена от 7,2 милиона щатски $ (приблизително $1,67 милиарда по днешни цени). Император на Русия по това време е Александър II, именуван в България Цар Освободител.

Подбудени от държавния секретар Уилям Сюард, Съединени американски щати купуват територията на 30 март 1867 година, а флагът на Съединени американски щати е повдигнат на 18 октомври същата година. Днес 18 октомври се чества в щата като ден на Аляска.

Заедно с новия притежател Аляска приема нов календар – Григорианския, и по този метод 6 октомври 1867 (петък) е последван от 18 октомври 1867 (петък).

През 1853 година съветският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски рапортува, че съгласно него раздялата с територията е неизбежна, защото разноските за поддръжка на американските съветски владения са обилни.

Същевременно със цената на продажбата ѝ би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие против разрастващото се навлизане и въздействие на Британската империя в Северния Пасифик.

В последна сметка със загубата в Кримската война дефинитивно се затвърждава убеждението, че заради мощния английски флот е безсмислено директното притежание на ледените планински територии в Америка и през 1867 година „ куфарът с лед “ е продаден на Съединени американски щати.

От страна на американския Конгрес договорката наподобява извънредно неизгодна, тъй като е обвързвана със обилни разноски по поддръжката на това голямо и отдалечено от източното крайбрежие притежание, а също така гражданската война е разорила хазната.

За съветската позиция по продажбата решаваща е ролята на министъра на външните работи Александър Горчаков, който на Берлинския конгрес заема профренска позиция за баланс на силите, като в същото време е упрекнат от Московския славянски комитет, че е предал ползите на българите. Сред най-видните непрекъснати критици на външната му политика са Иван Аксаков, Константин Победоносцев, писателят Фьодор Достоевски и императрица Мария Александровна.

На 18 октомври 1867 година Аляска публично минава в патримониума на Съединените щати. Същия ден в Съединени американски щати е въведен публично и григорианския календар и жителите на Аляска от 5 октомври се разсънват на 18 октомври. За ХIХ век и изобщо в историята на Съединени американски щати покупката на Аляска се оказва второто по значителност териториално уголемение след покупката на Луизиана.

В началото на века в Аляска се разраства тресчица за злато, а находищата на петрол и газ в района се правят оценка планирано на 100 – 180 милиарда $.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР