Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков отбеляза,

...
Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков отбеляза,
Коментари Харесай

”ЕК ни каза: Опитайте пак!”, според БСП

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България " Крум Зарков означи, че през януари са били издадени 17 рекомендации и тогава всички политически сили са се обединили, че те са изпълними до края на годината, с цел да отпадне механизмът за наблюдаване преди Българското председателство на Съвет на Европейския съюз.

Десет месеца по-късно нито една от рекомендациите не е изпълнена, разяснява Зарков. Докладът непрестанно установи "има прогрес ", само че рекомендацията не е изпълнена, означи той и дефинира отчета като "провал ".

Европейска комисия ни сподели: "Добре, само че пробвайте отново " , разяснява Зарков, като посочи, че отново ще е следващата година. Той не е оптимист, че, откакто в позитивния подтекст на българското председателство не сме съумели да убедим европартньорите, че сме свършили добра работа, това ще се случи идната година.

България ще се озове в много непривичната обстановка да ръководи един съюз, който се съмнява в главните правила в тази страна, а точно върховенството на правото, разяснява заместник-председателят на ПГ на "БСП за България ". По думите му на този този декор е необяснимо въодушевлението за отчета от представителите на ГЕРБ.

Цветанов: Доволни сме от отчета, през 2018 година може да няма >>

Крум Зарков означи, че в документа ясно е декларирано, че законодателният развой в региона на правораздаването е безреден, незадоволително добре квалифициран и гражданското общество се усеща изключено от него. В този отчет е установено също, че няма резултат в битката с корупцията по висшите етажи на властта, сподели депутатът от левицата.

Относно новия антикорупционен закон той уточни, че още веднъж, както през януари, Европейска комисия се съмнява до каква степен е подходящо комисията за конфискация да бъде основа на новия така наречен антикорупционен орган.

Поставен е и акцент върху ефикасното следствие. Относно избора на членове на Висшия правосъден съвет, Зарков разяснява, че отчетът установи, че процедурата е сполучлива, че е била по-добра от предходния път, само че също по този начин, че полемиката не е била задоволително необятна и справедлива.

Докладът споделя, че вършим и ново законодателство и по Наказателно-процесуален кодекс, и по Закона за правосъдната власт, само че установи и метода, по който го вършим - с оферти на народни представители, без публично разискване, с неглижиране на мненията на особено основания съвет, добави той.

Работата следва, правосъдната промяна в България не е приключена и това се установи доста ясно в отчета на Европейска комисия, заключи Крум Зарков. Той сподели, че в този момент от Българска социалистическа партия са още по-уверени за вота на съмнение.

Движение за права и свободи: Обективен неуспех за България

Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ заключи противоположните оценки на ГЕРБ /управляващи/ и Българска социалистическа партия /в опозиция/: смятам, че в случай че обединим оценките на другите парламентарни групи, можем да създадем обща оценка, която е комбиниране на двете - "обективен неуспех ".

В заключението на отчета се споделя, че окончателните резултати предстоят да се видят, съгласно Европейска комисия би трябвало да се резервира позитивната наклонност. Така Карадайъ преведе, по личните му думи, "от брюкселски на български " констатациите.

Карадайъ напомни, че в българския език има разбиране, което може да се употребява в съответния случай - за двойното позитивно отричане - "да, да, но.. " или "да, бе, да ".

Лидерът на Движение за права и свободи не отхвърли, че комисията регистрира забележителен прогрес по рекомендациите, само че финален резултат следва да забележим. Напредък имало в правосъдната власт, в частност в законодателната активност.

Колегата му Йордан Цонев обърна внимание, че рецензиите за промяната в прокуратурата на десни партии, най-много "Да България " на някогашния правосъден министър Христо Иванов, не са споделени в отчета на Еврокомисията.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР