Заместник-председателят на Парламента Росица Кирова се разплака Странната реакция на

...
Заместник-председателят на Парламента Росица Кирова се разплака Странната реакция на
Коментари Харесай

129-те от новата лява коалиция свалиха Росен Желязков като председател на НС

Заместник-председателят на Парламента Росица Кирова се разплака
Странната реакция на Асен и Кирил - вдъхновителите на новото Отечествен фронт

129 депутати смъкнаха Росен Желязков от поста ръководител на 49-ото Народно заседание. 

Депутатите одобриха предварителното освобождение на  като ръководител на Народното събрание.

129 народни представители гласоподаваха " за ", а 103 бяха срещу.

Нямаше въздържали се.

Освобождаването на Желязков беше подкрепено от новата коалиция ПП-ДБ, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Зад Желязков застанаха от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

За оставката на ръководителя на парламента  бяха 61 депутати от ПП-ДБ, 34 от " Възраждане ", 23 от Българска социалистическа партия, 10 от Има Такъв Народ и един самостоятелен, 103 депутати гласоподаваха против- от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В сряда в Народното събрание постъпи план за решение за предварително освобождение на Желязков, импортиран и подписан от депутати от ПП-ДБ и Българска социалистическа партия. Правилникът на Народно събрание планува, че предлагането се слага на гласоподаване на първото съвещание след деня на постъпването му като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Разпалените разискванията продължиха повече от един час. 



Самият Росен Желязков взе думата и отхвърли да се пази. Понякога би трябвало да замълчиш, с цел да бъдеш чут, каза той. Всички сме хора, пратени от други хора да работят за хора и заприказва за човечността, която постоянно политиците губели.

" По хипотеза, в тази процедура, би трябвало да се приказва по-дефанзивно, само че аз няма да го направя ", по този начин започна емоционалното си изявление Росен Желязков преди да стартира гласуването ".

" Всички ние в тази зала сме хора, само че хора, които са пратени от други хора, с цел да работят за хората. Като хора ние имаме нашите недостатъци и пристрастености, само че ние, като народни представители, би трябвало да имаме честност и още едно качество, което го губим - човечност. Битува мнението, че ние сме трагична група артисти в политическия спектакъл. Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си, че се качват там, отиват на ешафода.

Сега сме в интервала на Страсната седмица Трябва да потиснем гордостта и егото и на напред във времето да излезе смирението.

Искам да първо място да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. Искам, тъй като на всеки по настрана да се извиня, в случай че с дейности или бездействия, съм засегнал вас като хора “, обърна се Желязков към депутатите. 

" Скъпи сътрудници, за мен беше чест да бъда ръководителя на 49-ото Народно заседание. Благодаря ви! “, приключи Росен Желязков, а бурни овации отекнаха в залата.

Емоционалните му думи бяха посрещнати от бурни и продължителни овации.



 Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова се трогна мощно от думите му и не можа да сдържи сълзите си. Видимо разчувствана, Росица Кирова, се разплака след обръщението на Росен Желязков. Тя имаше потребност от малко време, с цел да може да продължи с гласуването.



С трептящ глас тя предложи да се премине към гласоподаване на плана за решение, с което Росен Желязков, към този момент няма да е ръководител на 49-ото Народно заседание.

Странна бе реакцията и на Петков, Василев и Денков от ПП-ДБ.



Предложението за отстраняването на Росен Желязков беше признато.

Дебатът преди този момент мина с остри нападки.

Но предложение на депутата от ПП-ДБ Асен Василев настояването за предсрочноосвобождаване на ръководителя на Народното събрание (НС) Росен Желязков беше прегледано като точка първа в дневния ред.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ изчете предложеното Решение за предварително освобождение на Росен Желязков - ръководител на 49-то Народно заседание. На първо място бе посочена оставката на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, който я отдръпна, само че волята му не бе зачетена.

Сред изтъкнатите от Иванов претекстове е решението на Росен Желязков да не почете настояването за минута безмълвие в памет на жертвите на арменския геноцид.

Последваха изявления на представителите на всички партии, които оповестиха дали ще гласоподават за отстраняването на Желязков или не и по какви аргументи.

Тома Биков от ГЕРБ уточни, че очаквал по-сериозни претекстове за желаната оставка. Г-н Желязков е един заслужен ръководител на Народно събрание, безапелационен бе той. По думите му Желязков бил диалогичен и спечелил уважението даже на опозицията. Биков попита ПП-ДБ: " Вие от кой пол сте, от третия пол ли сте, в политиката има съпротива и ръководещи, трети пол няма ". А днешният акт ГЕРБ възприемали като взривяване опцията за разговор с ПП-ДБ след вота. Всяко внезапно придвижване ще ви наранява, предизвести той досегашните си сътрудници. Политика не се правела с несъответстващи принадлежности, а днешният спор бил неправилен, по тази причина и герберите нямало да вземат участие.

Кирил Петков упрекна Желязков в поругаване на институцията Народно заседание.

Той е неудовлетворен, че значимите закони не са признати. А народът ще заплати огромна цена от неналичието на тези промени. Никой няма безспорна власт, в случай че някой си е въобразил, че има безспорна власт в последните 2 месеца, е сбъркал, сподели още Петков.

Днес е един безразсъден ден за българската народна власт,

съобщи Станислав Балабанов от Има Такъв Народ и упрекна ПП-ДБ в двуличие, включително и със ирония и поименно обрисува водачите на групировката.

Формацията на Слави Трифонов ще гласоподава " за " оставката на Росен Желязков като съпротива, само че ще излезе от залата и ще се върне единствено за гласуването.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък уточни, че Желязков няма потребност от отбрана, само че избори най-големите провинения на ПП-ДБ, с цел да видят хората какви хора оферират неговото премахване.
По предложение на Йордан Цонев от Движение за права и свободи беше гласувано дебатите да бъдат прекъснати. Мотивът му беше „ да спестим това на българския народ и на господин Желязков “.

Въпреки поръчката на Тома Биков, че ГЕРБ няма да вземат участие в дебата, Георг Георгиев не се стърпя и дефинира ПП-ДБ като " молци ще накацат върху гардеробите на властта " и изясни, че молецът е неведнъж малко, само че нездравословно създание.

Николай Денков пък не чул причини по тематиката, а се чували обиди и измислици.

ГЕРБ и ПП-ДБ се скараха кой повече вреди е нанесъл на енергетиката. Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия ги посъветва да слушат какво споделя столетницата в енергетиката.

Висока оценка за Росен Желязков даде Йордан Цонев като настоя да се приключи дебата и да се мина към значимите точки за енергетиката в пленарна зала.

По време на целия спор в залата участваха миньори и синдикалисти, които чакаха гласуването на Проект на решение за обезпечаване на средства на " Мини Марица Изток " ЕАД за интервала 2024 година - 2029 година за застраховане на действия по техническа рекултивация на нарушените терени на находище " Източно маришки въглищен басейн ", написа epicenter.bg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР