Заместник-председателят на Отдела на външните църковни връзки на Украинската православна

...
Заместник-председателят на Отдела на външните църковни връзки на Украинската православна
Коментари Харесай

Гръцката православна църква не призна автокефалията на Украинската

Заместник-председателят на Отдела на външните църковни връзки на Украинската православна черква протойерей Николай Данилиевич на своята страница във Facebook разяснява решенията на Гръцката православна черква по въпрос на за даването на автокефалия.

" Синодът на гръцката черква разиска украинския църковен въпрос и реши да го съобщи на разискване на Събора на йерарсите на тази Църква. Тоест, казано на простоват език, 12 митрополити, осъзнавайки значимостта на въпроса, го предават за разглеждане на 80 митрополити, т.е. на всички йерарси на Гръцката черква. При това не е известно ще бъде ли той прегледан на Събора на йерарсите през октомври, защото в известието за Събора такава точка не попада. За това оповестява организацията за църковни вести " Ромфея ".

В формалното известие за резултатите от работата на Синода се споделя, че Синодът предава този въпрос на персоналното убеждение на архиепископ Йероним за разглеждане отсега нататък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Освен това, в решението на Синода е записана следващата фраза за това, че Синодът признава правото за даване на автокефалия на Константинополския патриарх. Тази фраза е и станала съществена за победната релация на уеб страницата " Церквариум ", който преиначавайки декларира, че като че ли Синодът на Гръцката черква е признал каноничността на предоставената автокефалия на ПЦУ.

Това не е по този начин. Синодът не споделя нищо за каноничността или неканоничността на предоставената автокефалия на " ПЦУ ". Той просто се е съгласил с правото на Константинопол да дава автокефалия като такава. По-рано за това писа предстоятелят на Албанската черква в едно от двете си известни сериозни писма до патриарх Вартоломей. Това обаче не значи, че Албанската черква е признала каноничността на " ПЦУ ", както и това, че в украинския случай Константинопол е постъпил вярно. Тези църкви, просто, не приказват за това. Това са разнообразни неща.

Тоест, налице е разбъркване на акцентите и умишлено или неумишлено манипулиране на информациите от страна на уеб страницата " Церквариум ".

Въобще, на мен ми се коства, че решението на Синода на Гръцката православна черква е премерено. ПЦУ не е приета. Гърците схващат, че обстановката е комплицирана и техните дейности могат да усложнят нещата както за тях самите, доколкото в средите на Гръцката православна черква има " за " и " срещу ", по този начин и за международното Православие. Нима Гръцката православна черква би могла тогава да стане първа Църква, с която да се стартира разделянето на Поместните църкви на две елементи? А такава отговорност надали някому се желае да вземе върху себе си ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР