Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че подава оставка.

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че подава оставка.
Коментари Харесай

След Габриел: И еврокомисарят Франс Тимерманс подаде оставка, за да играе за премиер

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс разгласи, че подава оставка. Той ще се яви на парламентарните избори в Нидерландия с упоритостта да стане идващият министър-председател, съобщи БГНЕС.

Той става вторият еврокомисар след българката Мария Габриел, който се отдръпва от Европейска комисия, с цел да се отдаде на политическа кариера в страната си.

Изборите в Нидерландия ще бъдат на 22 ноември. До тях се стигна, откакто ръководещата коалиция с министър председател Марк Рюте се разпадна, той подаде оставка и разгласи отдръпването си от политиката.

Лявоцентристът Тимерманс от своя страна ще оглави обща листа на зелените и социалдемократите.

Габриел напусна през май т. година и по проект трябваше да оглави държавното управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, само че след това този проект се промени и тя бе определена за заместител министър-председател и министър на външните работи.

Франс Тимерманс бе вицепрезидент на Европейска комисия и директен отговорник за Зелената договорка. Ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен благодари на 62-годишния посланик за работата му по ръководенето на амбициозния план за реализиране на неутрално въглеродно бъдеще.

Според Агенция Франс Прес в този момент този сектор ще бъде предаден на различен неин заместител - Марош Шефчович. Пак той временно ще извършва политиките в региона на климата и околната среда, до момента в който бъде назначен различен холандски комисар.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР