Заместник-председателят на Апелативния съд в Пловдив Галина Арнаудова представи професията

...
Заместник-председателят на Апелативния съд в Пловдив Галина Арнаудова представи професията
Коментари Харесай

Зам.-председателят на Апелативния съд в Пловдив с онлайн лек...

Заместник-председателят на Апелативния съд в Пловдив Галина Арнаудова показа специалността на гражданския арбитър пред студенти онлайн, като взе присъединяване в първия ден от самодейността „ Дните на правните специалности “, проведени от Юридическия факултет на Пловдивския университет, Европейската асоциация на студентите по право (ЕЛСА) Пловдив и Алумни обществото на Факултета.

Тя сподели виртуално правосъдните зали и деловодствата на съда чрез видеоклип, сниман за 20-годишнината на Апелативен съд – Пловдив.

Галина Арнаудова описа на студентите, че с цел да станеш арбитър, е належащо да отговаряш на избрани условия – да си приключил право, да спечелиш конкурс за младши съдии и най-важното, да имаш голямо предпочитание и мотивация да станеш магистрат. Тя показа, че нормално хората си показват, че работата на съдията е като да играе основната роля в спектакъл - блестяща, влиятелна и носеща положително заплащане, само че в реалност специалността на съдията изисква доста старателен труд и в извънработно време. Съдията посъветва студентите, като се разхождат през почивните дни, да минат през постройката на съда, която е в центъра, и да видят, че паркингът е цялостен. Това значи,че съдиите работят и през уикенда, с цел да свършат всичката работа, за която не им е стигнало времето през седмицата.

Съдия Арнаудова обърна внимание на студентите и за това, че съдията би трябвало да внимава какво прави освен в залата, само че и в персоналния си живот, с цел да поддържа висок морал и имидж в обществото. Вторият участник в лекцията - арбитър Йордан Русев от Административен съд – Пловдив, поддържа сътрудника си от Апелативния съд, като добави, че фактически съдията търпи ограничения в персонален проект. Той описа, че на процедура съдията учи цялостен живот, защото би трябвало да е в крайник с всички промени в законодателството, както българското, по този начин и това на Европейския съюз.

Галина Арнаудова описа за първото си дело, което е било за подялба на парцел. Огромна била изненадата й, когато я срещнал един от юристите по делото и споделил, че желае да я поздрави, въпреки че бил от изгубилата страна, тъй като макар че била млад арбитър, тя написала блестящи претекстове, с които го убедила, че е решението е заслужено.

На въпрос на арбитър Арнаудова какъв брой от присъстващите на лекцията студенти желаят да станат съдии, шестима дадоха отговор с „ да “. Това е обнадеждаващо, сподели тя. Съдия Арнаудова има опит и като учител, защото 12 години е водила извършения в Юридическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Тя акцентира, че едно от най-важните неща за съдията е възприятието за правдивост и възприятието на отговорност, а най-голямото задоволство е, когато Върховният съд удостовери твое решение и по този начин знаеш, че си отсъдил вярно.

Дните на правните специалности в Юридическия факултет не престават другата седмица с показване на специалността на юриста и юрисконсулта.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР