Заместник областният управител Мирослав Комитски проведе днес онлайн заседание на

...
Заместник областният управител Мирослав Комитски проведе днес онлайн заседание на
Коментари Харесай

Няма регистрирани случаи на Инфлуенца по птиците в област Враца

Заместник регионалният шеф Мирослав Комитски организира през днешния ден онлайн съвещание на Областната епизоотична комисия, на което бяха разисквани и подхванати превантивни ограничения във връзка открити огнища на болестта Високопатогенна Инфлуенца А по птиците в два обекта за развъждане на пекински патици в град Славяново, област Плевен.
Към този миг, на територията на област Враца няма регистрирани случаи на заболяването, разясни шефът на Областна дирекция „ Безопасност на храните “ доктор Милчо Костурков.
Областната епизоотична комисия реши да бъде нараснало вниманието, заради предстоящото утежняване на метеорологичните условия и по-активен прелет на диви птици, които са предпоставки за разпространяване на заболяването.
Въведени са забрани за развъждането на домашни птици от всички типове навън и развъждане на домашни водоплаващи дружно с други домашни птици. Забранено е също провеждането на изложения и пазари за птици. При разкриване на нараснала смъртност при диви птици, членовете на ловните дружинки и чиновниците на районни дирекции по горите следва да осведомят ОД „ Безопасност на храните “. При данни за нараснала смъртност при домашни птици в персоналните стопанства, следва да се осведомят неотложно ветеринарните служби. Изпълнителна организация „ Автомобилна ревизия “ ускорява контрола на транспортните средства, пренасящи птици, като чиновниците изискват ветеринарномедицинско удостоверение за напредване.
Заместник регионалният шеф Мирослав Комитски акцентира, че е належащо кметовете да насочат вниманието и да осведомят кметовете на всички обитаеми места по общини за спазването на ограниченията за биосигурност и нараснала зоркост за клинични прояви на болестта в животновъдните обекти за развъждане на птици и от стопаните на домашни птици.
Мирослав Комитски срещна членовете на Областната епизоотична комисия с изискванията и реда за неутрализиране на странични скотски артикули и на артикули, получени от тях, отвън обектите, регистрирани в регионалните дирекции по сигурност на храните, според обнародваната на 09.02.2021 година Наредба 3. В нормативния акт ясно е записано, че терените за неутрализиране се дефинират от назначена със заповед на кмета непрекъснато настояща комисия на територията на всяка една община, в чийто състав влизат представители на общината, на Областната дирекция „ Безопасност на храните “, РЗИ, Регионална инспекция за опазване на околната среда, „ Басейнова дирекция “ и Групово дело „ ПБЗН “, както и представители на ВиК оператора и ОД „ Земеделие “.
Заместник регионалният шеф Мирослав Комитски изисква от всички кметове на общини, в период до 09.05.2021 година, да дават в Областна администрация – Враца информация за формираната комисия и избраните терени за неутрализиране, дружно с номер на поземления парцел и координатите към него.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР