Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с

...
Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с
Коментари Харесай

МЗХ ще промотира български вина с национален щанд на изложението „Провайн“ през 2024 година

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев се срещна с представители на 13 сдружения в лозаро-винарския бранш. Той ги осведоми, че се приготвя народен щанд на едно от най-големите интернационалните винарски изложби „ Провайн “ в Германия през 2024 година „ Договорената повърхност за българския щанд на ревюто, разноските за което се поемат от Министерство на земеделието и храните, е 202 кв. м “, осведоми заместник-министърът. Той акцентира, че самодейността е в сходство с към този момент декларираните планове на сегашния екип на министър Кирил Вътев за по-достойно позициониране на бранш „ Земеделие “ и разширението на опциите за реализация на земеделската продукция. Заместник-министър Йоцев насочи покана към представителите на лозаро-винарския отрасъл, дружно с специалисти от министерството, да дефинират критериите за присъединяване в „ Провайн “ 2024 и да се обезпечи необятна представителност на бранша.

„ Министерството на земеделието и храните поема разноските по наемането и брандирането на щанда, издаване и печатане на осведомителни брошури и превоз на виновността, които ще бъдат показани “, осведоми заместник-министър Йоцев. Той добави, че за реализиране на контакти с вносители и търговци дейна роля ще имат земеделските и комерсиалните аташета в Европа. Заместник-министърът акцентира, че за цялостния триумф на националното показване и положителното ни позициониране се чака проактивност от страна на сектора и ориентировка към резултати и качество. От бранша приветстваха предоставената опция и подчертаха, че присъединяване на национално равнище в влиятелни изложби е добра опция за повишение на имиджа на българското вино.

Представителите на бранша бяха осведомени за основаването на Консултативен съвет в лозаро-винарския бранш и бяха осведомени с предлагането на Министерство на земеделието и храните в програмата на държавното управление да се включи правенето на нов Закон за виното и спиртните питиета. На срещата беше показан и напредъкът по създаването на нова осведомителна система за поддържане на Лозарския указател.

Браншът беше известен и за идното издание за публично разискване на план на Наредба за изискванията и реда за даване на финансова помощ по интервенциите в лозаро-винарския бранш, включени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони на Република България за интервала 2023–2027 година. Бяха показани и плануваните промени в Стратегическия проект по повод интервенциите в лозаро-винарския бранш, на база постъпили от бранша оферти: отпадане на интервенцията за поощряване на винения туризъм; отпадане на активността за понижаване използването на ПРЗ и минерални торове от намеса „ Преструктуриране и преработка на лозя “, заради припокриване с идентични екологични интервенции в Стратегическия план; отпадане на условието за закупуване на селскостопанска техника по намеса „ Преструктуриране и преработка на лозя “ единствено от приети групи и организации на производители, като се планува активността да бъде използвана и за самостоятелни аграрни стопани.

За новия програмен интервал ще бъде направена нова Национална стратегия за надзор на вредителите по трайните насаждения през зимния интервал, в която ще бъдат планувани и десертни, и винени лозя. За задачата е образувана работна група към Българската организация по сигурност на храните.

Коментирани бяха и измененията в изискванията и периодите по използването на мярката „ Събиране на реколтата на зелено “. През 2023 година мярката ще се приложи изключително, като подаването на заявките за подкрепяне в ДФЗ ще бъде до 31 юли 2023 година, сключването на контракт с ДФЗ до 18 август 2023 година и брането на реколтата на зелено - до 1 септември 2023 година Размерът на помощта е 60% от сумата на директните разноски за интервенциите по премахване на гроздовете и на загубата на доходи, произлизаща от използването на интервенцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР