Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев проведе днес в Областната администрация

...
Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев проведе днес в Областната администрация
Коментари Харесай

Проблеми с доставката на дърва за огрев няма да има, според зам. - министър Добрев

Заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев организира през днешния ден в Областната администрация - Смолян среща с представители на държавни институции и горовладелски кооперации по отношение на ограниченията, наложени в трите инфектирани зони поради случаи на АЧС при глигани. На представителите от дърводобивни компании и горски кооперации е разяснено, че не могат да бъдат подценени или смекчени рестриктивните мерки за достъп до инфектираните зони.

Ограниченият достъп блокира дърводобива на горски кооперации от община Чепеларе, след откритото огнище на чума край с.Забърдо, е посочено на днешната среща. Във връзка с нарасналата заплаха от пожари при екстремално топлото време, заместник- министър Добрев приканва жителите и туристите да бъдат деликатни с боравенето с огън навън.

На срещата се е постигнало съгласие с представители на горските кооперации, че би трябвало да се спазят двумесечните ограничения в инфектираните зони. Това са международните и европейски ветеринарни ограничения за биосигурност в инфектираните зони, уточни заместник-министър Добрев. Той бе безапелационен, че и през тази година няма да има проблем с доставката на дърва за огрев за локалното население и цените няма да се покачват поради проблемите към чумата.

Общо 33 огнища на АЧС при домашни прасета и 49 случая при глигани са регистрирани до момента в страната. Това уточни доктор Цвятко Александров, заместител изпълнителен шеф на БАБХ, който също участва на срещата в Област Смолян. В рамките на тези 33 огнища подлежат на заличаване над 131 хиляди животни, от които към 130 хиляди са в 7 индустриални свинекомплекса. Нови позитивни проби за чума при глигани в Смолянско не са получавани след трите огнища при Змеица, Ловно стопанство "Извора " край Девин и Забърдо, общ.Чепеларе.

Задължителните ограничения за биосигурност ще се ползват до края на септември и началото на октомври за регионите на трите инфектирани зони, уточни регионалният шеф Недялко Славов. Той съобщи, че се демонстрира схващане и се позволява като неотложна активност извозването на към този момент добита дървесина, намираща се в инфектираните зони, на склад. Транспортирането ще се прави при прецизно съблюдаване на ограниченията за биосигурност.

Предстои да се прегледа казусът с повалената дървесина в горите, както и с добива на картофи от нивите в границите на зоните на огнищата. От Областната администрация обявиха, че на утрешното съвещание на Областната епизоотична комисия ще бъде препоръчано да се позволи като неотложна активност и рандеман на картофи в зоните.

Напрежение с представителите на дърводобивния бранш към този момент поражда само в границите на Община Чепеларе, осведомиха след срещата. Проблемът с ограничавания достъп до горите в регионите със случаи на чума е сериозен за горовладелски кооперации от Чепеларско, чиито горски парцели попадат напълно в инфектираните зони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР