Заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев посети МУ-Пловдив по покана

...
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев посети МУ-Пловдив по покана
Коментари Харесай

Медицински университет - Пловдив показа високотехнологичната си база на зам.-министър Грибнев

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев посети МУ-Пловдив по покана на ректора проф. доктор Мариана Мурджева. Гостът бе посрещнат от академичното управление в лицето на Ректора и зам.-ректорите: проф. доктор Благой Маринов по научноизследователска активност и проф. доктор Ани Белчева по образователна активност.

Целта на визитата беше запознаване с научната инфраструктура на МУ-Пловдив: Медицинския симулационен подготвителен център (МСТЦ) и изследователската лаборатория за биопринтиране.

На срещата бяха показани опциите на високотехнологичната база и положителната подготовка на откривателите, работещи в Университета.

Зам.-министърът прегледа с интерес модерното съоръжение на Центъра – таск-тренажори за преодоляване на ежедневни процедури и операции, необикновено реалистични кибернетични манекени, употребявани за трениране на клиничното мислене и разрастващи качествата за взимане на решения. Силно усещане му направиха най-авангардните симулатори за виртуална действителност в региона на ендоскопията, артроскопията, лапароскопската, ендоназалната и очната хирургии, инвазивната кардиология и други

Директорът на МСТЦ проф. доктор Благой Маринов срещна госта с програмата, по която се организират както постоянни извършения на студенти от III до V курс, по този начин и свободноизбираеми занимания по разнообразни специалности. За последната година в Симулационния център са осъществени над 340 образования, 32 семинара с електронни стандартизирани пациенти, 2 национални уъркшопа, проведени по линия на Студентски съвет и една научно-практическа конференция. Катедрата по педиатрия и здравна генетика на МУ-Пловдив, която се явява една от най-ангажираните и дейни консуматори на МСТЦ, употребява Центъра даже за осъществяване на част от практическия си изпит.

Постиженията на МУ-Пловдив в региона на симулационното образование бяха високо оценени от доктор Грибнев, който изрази и своето задоволство, че през Симулационния център минават огромна част от общопрактикуващите лекари, специализиращи обща медицина.

Гостът разиска с представителите на академичното управление опцията за образуване на образование за парамедици в Центъра за професионално образование на МУ-Пловдив и присъединяване на центровете за незабавна помощ и МСТЦ като на практика бази.

Във фокуса на срещата беше и подобряването на опциите за специализация на завършващите лекари, както и потребление на симулационните подготвителни центрове по медицина за следдипломно и продължаващо образование.

Медицинският Симулационен Тренировъчен Център на МУ-Пловдив е оборудван с най-модерна техника и за тези повече от 5 години от основаването си съумя да се утвърди като първокласна обучителна база, приета и от Американския Колеж по Хирургия (American College of Surgeons – ACS), най-голямата професионална организации на хирурзи в света. МСТЦ получи оптималната степен на програмна акредитация – Комплексен Образователен Институт към ACS, за интервал от 5 години. Той е единственият в Източна Европа и един от шестте приети от ACS в цяла Европа.

В края на визитата си зам.-министърът още веднъж изрази удовлетворението си от новаторската научна и просветителна конструкция на Медицински университет – Пловдив и работещите в нея учени.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР