Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изрази във вторник сутринта

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изрази във вторник сутринта
Коментари Харесай

Палки и куршуми? А знаят ли как

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изрази във вторник сутринта пред Би Ти Ви страдание, че полицията в Ботевград не е употребила " мощ, помощни средства, гумени патрони и палки " при случая в ромската махала на Ботевград в неделя. И прикани вбъдеще да не се колебае. Тогава изпратени по сигнал за мощна музика чиновници на реда са били замеряни с камъни и буркани от група роми.

Палки и патрони - музика за ушите на изстрадалия от престъпност народ

Ден по-рано и вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов по същия мотив даже излезе с отворено писмо до медиите и се закани: " Маргиналите и рисковите субекти, които не желаят да съблюдават законите на страната ни, ще бъдат поставяни на мястото им с цялата мощ и суровост на закона. "

И зам.-министърът на Министерство на вътрешните работи, и вицепремиерът виновен за сигурността и публичния ред, са представители на патриотичния сътрудник на ръководството. И двамата виждат отговорностите и призванието си в заканителния език, нравещ се на изстрадалия от престъпността, в това число и циганската престъпност, народ. Не са надалеч от истината изказванията на социолози, че единствено с говоренето и заканите срещу ромите Патриотите и Волен Сидеров си подсигуряват непрестанно наличие в Народното събрание и партньорство на ГЕРБ, а пък посредством тях ГЕРБ обезпечава да бъде харесвано ръководството му. Не дръзвам да помисля какво още има да чуем като се зададат избори...

Но да не се отклоняваме, а да забележим по какъв начин полицията би могла да извърши рекомендациите на зам.-министъра и вицепремиера съгласно два образеца, които сме видели нескрито.

2008 година На бул. " България " двама служители на реда стопират автомобил за инспекция, желаят да видят и багажника. Шофьорът излиза (ключовете обаче са на таблото). От тротоара един се мята в колата на кормилото и отпрашва. След него остават смаяни двамата униформени, зяпнали от изненада, напълно като инцидентните очевидци на тротоара. Не видях опит да го догонят със своя автомобил или да извадят радиостанция, изобщо да подхващат нещо, не знам какво - те би трябвало да знаят, само че явно беше, че не бяха готови за подобен процес на тяхната рутинна инспекция.

1998 година, село в Плевенско. Открадната е крава и полицията влиза в циганската махала на Буковлак като углавен отряд (мечтата на зам.-министъра и вицепремиера), товари в камионетката който свари, а по пътя смила от пердах обвинения Славчо Цончев, довършва го в РПУ-то, където той умира от побоя. Късно вечерта се оказва, че кравата не е била открадната (България несъмнено е наказана в Страсбург и за нарушено право на живот, и за неефективно разследване).

С други думи:
Когато властта приканва да се работи с патрони, първо да каже дали е осигурила подготвена професионално полиция, вместо в хор с медиите да ни дава образец с Америка

В Америка също имат проблем с използването на мощ, и там изправят на съд служители на реда за смъртоносна пукотевица, не заблуждавайте нашите униформени. Само че американските служители на реда не зяпат сащисани след откраднатия автомобил, а знаят по какъв начин до го догонят или да открият същия ден нарушителя. Бият с палките и стрелят с патрони, когато се постанова, а не откакто те оковат, тъй като тогава е им е безвредно. И - да повторя, когато прекалят със силата, във всички правови страни се отива на съд. А за побой в килията се разделят с полицията.

С две думи - вместо да ни дават за образец по какъв начин е в Америка, нашите служители на реда и техните началници би трябвало най-накрая да проумеят, че професионализъм не значи пердах до обратен тласък, и то на вързан. Нашите служители на реда, в случай че би трябвало да ме открият или заловен, или ще ме изтърван, или ще ме гръмнат. А в случай че ме заловен, ще ме пребият. И толкова.

Лесно е министрите да пускат строги закани по тв приемника, с цел да се харесат, само че мълчат за какво полицията не е в положение нито да пази жителите, нито да лови нарушителите. Мълчат, тъй като другояче би трябвало да признаят, че полицейската ни система е разрушена тотално и би трябвало да бъде градена отначало, в случай че изобщо е допустимо. Разбита и прогнила е, първо, морално: служителите на реда нямат мотивация да постъпят в системата с изключение на за по някой подкуп. И това го знаят всички политически партии и водачи, тъй като са допринасяли методично и непрестанно за тази съсипия - посредством политическата приложимост на системата за сигурност.

Та, когато приканват за палки и патрони, властниците да кажат къде и по какъв начин се образоват българските служители на реда и какви средства се отделят за тази цел. Но май няма потребност от можещи и знаещи служители на реда - за можене се заплащат високи заплати. Стига му на народа да чува властта по какъв начин се заканва на ромите, декларирайки цялостна поддръжка за полицията. Същата... От горните образци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР