Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов и председателят и заместник-председателят

...
Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов и председателят и заместник-председателят
Коментари Харесай

Заместник-министър Иван Кондов представи актуална информация за работата на МВнР във връзка с изборите в чужбина за Народно събрание и Европейски парламент

Заместник-министърът на външните работи Иван Кондов и ръководителят и заместник-председателят на Работна група " Избори " в Министерството на външните работи - Светлан Стоев и Боряна Стойнова показаха на брифинг през днешния ден настояща информация за основаната от Министерство на външните работи организация за осъществяване на идните на 9 юни т.г. избори за Народно заседание и Европейски парламент извън страната.
 
Заместник-министър Иван Кондов открои като предизвикателство пред Министерство на външните работи обстоятелството, че за първи път зад граница ще се проведат по едно и също време избори за Народно заседание и за Европейски парламент. " До момента всички периоди по Изборен кодекс са спазени, както в централното ръководство на Министерство на външните работи, по този начин и в нашите задгранични представителства ", акцентира Иван Кондов и изрази признателност към всички чиновници в Министерство на външните работи и в задачите ни в чужбина, и към Централната изборна комисия за доста положителното съдействие.
 
" Имаме всички позволения за осъществяване на избори от страните с позволителен режим. Този път в действителност това ни улеснява, тъй като не се постанова да чакаме до последния миг ", изясни заместник-министърът и напомни, че според Изборния кодекс, избори за Екологичен потенциал се организират във всички разкрити секции в страните-членки на Европейски Съюз, а в останалите страни - единствено там, където България има свои дипломатически и консулски представителства. Заместник-министър Кондов осведоми, че в понеделник Министерство на външните работи ще стартира да изпраща изборните бумаги към посолствата ни. Той посочи, че в интервала 27-29 май се чака да бъдат получени и машините за гласоподаване, след което те да бъдат изпратени зад граница.
 
Председателят на Работна група " Избори " Светлан Стоев съобщи, че с решение на ЦИК са избрани 769 изборни секции в 60 страни. " Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, Съединени американски щати – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15. Избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители ще има в 388 секции в 57 страни, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции единствено за изборите за Народно заседание ", изясни Светлан Стоев.
 
Машинно гласоподаване ще се организира в общо 245 секции – 109 в Турция; 36 в Германия; 31 във Англия и Северна Ирландия; 13 в Испания; 10 в САЩ; 7 в Нидерландия; 6 в Австрия; 5 във Франция; по 4 в Белгия и Канада; по 3 в Гърция, Кипър и Швейцария; по 2 в Италия и Сърбия и по 1 в Дания, Ирландия, Люксембург, ОАЕ (Дубай), Португалия, Чехия и Швеция.
 
Светлан Стоев подсети друго значимо условие на българското и на европейското законодателство, съгласно което българските жители, пребиваващи в страните от Европейски Съюз, не могат да гласоподават за членове на Европейския парламент от Република България, в случай че са упражнили правото си на глас в изборите за членове на Екологичен потенциал от съответната страна, за което ще би трябвало да попълнят декларация в изборния ден.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР