Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев се срещна със защитници на

...
Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев се срещна със защитници на
Коментари Харесай

Емил Дечев обсъди със защитници на човешките права от Украйна домашното насилие

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев се срещна със бранители на човешките права от Украйна , оповестиха от ведомството. Основна тематика на диалога е била отбрана и предварителна защита от домашно принуждение и принуждение, учредено на пола .

На срещата са участвали п редставителите на Асоциацията на украинските дами юристи „ JurFem “ от Лвов, Украйна – Виктория Карпа, Дария Росохата, Марта Змусла и Марта Мартисинко. Те са подчертали върху значимостта за обмяна на опит с България по въпросите за отбрана правата на индивида и най-много на уязвимите групи от всички форми на дискриминация и принуждение .

Зам.-министър Дечев ги е срещнал с последните промени в Закона за отбрана от домашно принуждение, които плануват основаването на Н ационален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение , чийто ръководител ще е заместник-министър ръководител, а негов заместител – министърът на правораздаването.

„ До средата на идната година ще имаме и Национален указател, който ще съдържа информация както за потърпевшите, по този начин и насилниците, в какво се показва насилието и какви ограничения са взети. “

Дечев акцентира, че страната ни има трайна политика във връзка с подкрепяне на потърпевшите, като отделя годишно средства, посредством които неправителствени организации им дават разнообразни услуги, измежду които психическа и правна помощ . Финансира се в това число денонощна гореща телефонна линия за жертвите.

Среща. Снимка: Министерство на правосъдието

Заместник-министърът на правораздаването даде за образец положителни практики по линия на правната помощ, която страната оказва на потърпевшите от домашно принуждение, посредством Националното бюро за правна помощ и адвокатските препоръки в страната . По думите му след подписания през март тази година Меморандум сред Министерството на правораздаването, НБПП, Министерство на вътрешните работи и адвокатски препоръки за навременна отбрана на потърпевшите неколкократно са се нараснали молбите за правна помощ.

„ По силата на този Меморандума Министерство на вътрешните работи е длъжно да осведоми потърпевшите от домашно принуждение, че имат право на правна помощ, като след изявено предпочитание от тяхна страна, полицейските чиновници им спомагат за свързване с адвокатския съвет в съответното обитаемо място “ , изясни Дечев.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР