Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес, 10 януари, на

...
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес, 10 януари, на
Коментари Харесай

Зам.-министър Атанас Запрянов заминава на посещение в Турция

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов отпътува през днешния ден, 10 януари, на посещаване в Република Турция.

Той е акредитиран с решение на Министерския съвет да подпише Меморандум за съгласие сред държавните управления на Република България, Румъния и Република Турция за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Официалното сключване ще се състои на 11 януари 2024 година в Истанбул.

Решението за одобрение на Меморандума от българска страна беше взето на държавно съвещание, провело се на 13 декември 2023 година

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Република Турция през август 2023 година с съществена задача да бъде обезпечена сигурността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противопоставяне на минната опасност, зародила след началото на съветската експанзия против Украйна.

Дейността на MCM Black Sea има напълно кротичък темперамент и не е ориентирана против никоя друга страна. Очаква се тя да спомогне за възстановяване на взаимоотношението и добросъседските връзки сред участниците, без това да заменя наличието и провежданите действия по въздържане и защита на НАТО в региона на Черно море.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР