Заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков участва в церемонията

...
Заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков участва в церемонията
Коментари Харесай

Нов завод на Шнайдер Електрик в Пловдив

Заместник-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков взе участие в церемонията за първа копка на новата фабрика на „ Шнайдер Електрик България “ в Пловдив.

В края на февруари компанията за електрически съставни елементи получи документ от министъра на нововъведенията и растежа Милена Стойчева за предпочитан капиталов план за построяването на фабриката.

Размерът на инвестицията е 107 млн. лева и се планува откриване на 110 нови работни места.

Инвестиционният план е обвързван с нова индустриална база, в която ще бъдат внедрени финален клас технологии и ново съоръжение, въглеродно неутрални строителни материали и потребление на възобновими източници.

„ Министерството на нововъведенията и растежа поддържа модернизацията на фирмите и внедряването на нови технологии. Новата фабрика на „ Шнайдер Електрик “ е образец за това. Компанията влага и в човешкия капитал, което е главно за устойчивото й развиване “, сподели заместник-министър Гиков.

Той уточни, че от 6 юни 2023 година досега Министерството на нововъведенията и растежа издаде 24 документа за вложения по Закона за поощряване на вложения. Планираните вложения са в размер на над 510 млн. лева, по които ще се разкрият 2064 нови работни места.

Зам.-министър Гиков съобщи още, че компанията ще бъде измежду първите, които ще получат финансова помощ за плана си, с помощта на създадената от МИР методология за поощряване на вложенията в България. Български и задгранични вложители към този момент могат да разчитат на действителна и предвидима поддръжка, която може да доближи до 60% от допустимите разноски за инвестицията.

Във фабриката в Пловдив ще се асемблират, тестват и опаковат прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

Предвижда се внедряване на финален клас софтуерни технологии, индустриални автоматизации, възобновими източници на сила и други

Крайната цел е реализацията на „ интелигентна индустриална постройка “ – със документ Smart factory, по отношение на световните вътрешни стандарти на „ Шнайдер Електрик “ за покриване на критериите за най-малко златен LEED документ,  с който ще се трансформира в първата от този тип индустриална постройка на компанията в Централна и Югоизточна Европа.

От компанията обявиха, че ще продължат да развиват бизнеса си в България, да усилват крайните си артикули и да търсят нови пазари.

В церемонията участваха Н. Пр. Жоел Мейер, дипломат на Франция в България, Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността, Мила Ненова, изпълнителен шеф на Българската организация за вложения, представители на Общините Пловдив и Радиново и на Френско-българската комерсиална и индустриална камара.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР