Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

ЕС налага санкции срещу представители на Беларус и Русия

Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в извършеното през днешния ден в Люксембург постоянно съвещание на Съвета „ Външни работи “. Водещи тематики от дневния ред бяха обстановката в Беларус, разговорът Белград – Прищина и връзките Европейски съюз – Русия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Беше взето политическо решение за налагане на наказания против представители на Беларус (за продължаващото принуждение против спокойно протестиращи) и Русия (за отравянето на Алексей Навални), както и бяха удължени съществуващите санкционни режими за химически оръжия и поради обстановката в Никарагуа.

Програмата на външните министри на Европейски Съюз стартира с работна закуска с външния министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ас-Сауд, по време на която беше разисквано усилване на връзките ЕС-Саудитска Арабия, в това число по линия на правата на индивида, районни и интернационалните въпроси, сигурността в Залива и обстановката в Йемен, Сирия, Ливан, Иран, Ирак, нормализирането на връзките на Израел с някои арабски страни, районната роля на Турция, саудитското председателство на Г-20 и оправянето със социално-икономическите последствия от пандемията COVID-19.

В продължение на полемиката от предходното си съвещание министрите одобриха Заключения на Съвета по Беларус, потвърждаващи нелегитимността на президентските избори от 9 август 2020 година Отправен бе неотстъпчив апел за неотложно преустановяване на насилието против протестиращите, освобождението на политическите пандизчии и инициирането на благонадежден и изчерпателен политически развой за образуване на нови, свободни и почтени избори в страната. При липса на прогрес министрите подчертаха готовността на Европейски Съюз да наложи спомагателни ограничаващи ограничения на виновните лица, в това число на президента Александър Лукашенко. Направен бе обзор на връзките с Беларус за набелязване на области за селективно ангажиране и усилване на поддръжката на Европейски Съюз за гражданското общество.

Специалният представител на Европейски Съюз за нормализацията на връзките сред Сърбия и Косово Мирослав Лайчак осведоми Съвета за настоящото положение на процеса. Министрите приветстваха възобновяването на разговора и постигнатия досега прогрес и подчертаха нуждата от опазване на основната роля на Европейски Съюз в процеса на нормализация на разговора Белград-Прищина до реализиране на всеобхватно правнообвързващо съглашение, отговарящо на европейските полезности и ползи. Отбелязаха смисъла на координацията със Съединени американски щати. Потвърдиха също мощния ангажимент на Европейски Съюз към района на Западните Балкани като цяло.

Необходимо е и двете страни - Косово и Сърбия, да проявят нужната отговорност за реализиране на трайни резултати, защото отсъствието на разговор имаше дестабилизиращ резултат върху целия район, посочи Екатерина Захариева.

Министрите организираха всеобхватна полемика по връзките Европейски Съюз – Русия, като потвърдиха валидността на одобрените през март 2016 година пет водещи правилото за ангажиране с Москва. Те означиха с безпокойствие засилената отрицателна динамичност в връзките заради неизпълнението от съветска страна на Минските съглашения по спора в Източна Украйна, дейната съветска дезинформация в съседството, продължаващото утежняване на обстановката с правата на индивида в Русия и все по-свиващото се пространство на гражданското общество. Съветът изрично осъди опита за ликвидиране посредством отравяне на опозиционния водач Алексей Навални, като взе политическо решение за реакция на Европейски Съюз посредством налагане на наказания.

В продължение на полемиката от юли 2020 година, отдадена на помощта на Европейски Съюз за Латинска Америка и Карибите в оправянето с COVID-19, министрите разискаха дълготрайните връзки с района и опциите за тяхното активизиране въз основа на споделените полезности.

По време на работния обяд министрите обмениха хрумвания за по-нататъшно одобряване на водещата роля на Европейски Съюз в отстояването на ефикасното многостранно съдействие и предприемане на съответни дейности в поддръжка на учредения на правила интернационален ред. Те се сплотиха към визията, че провокациите, произлизащи от пандемията от COVID-19, повече от всеки път постановат засилено съдействие на интернационалната общественост в границите на ефикасна многостранна система с централната роля на Организация на обединените нации. Дискусията сложи началото на развой на правене на стратегически документ на Европейски Съюз по тематиката, който ще бъде признат през 2021 година

Министрите показаха надълбоко безпокойствие от ескалацията на спора в Нагорни Карабах, човешките жертви, в това число на цивилни жители, и сериозните опасности от районна дестабилизация. Те регистрираха постигнатата договореност за помирение сред Армения и Азербайджан, като настояха за използването му на процедура посредством неотложно преустановяване на враждебните дейности. Външните министри от Европейски Съюз потвърдиха поддръжката си за дипломатическите старания на висшия представител Жозеп Борел и съпредседателите на Минската група (Франция, Съединени американски щати и Русия) като единствения одобрен от интернационалната общественост формат за договаряния по урегулиране на спора.

По време на съвещанието бе изработен къс обзор на обстановката в Мозамбик, Киргизстан и Венецуела, както и на резултатите от Срещата на върха Европейски Съюз – Украйна. Министрите показаха още надълбоко безпокойствие от оповестеното от управляващите на така наречен Севернокипърска турска република отчасти отваряне на кв. “Вароша” с плажната линия във Фамагуста, като подчертаха, че този акт в допълнение попречва дипломатическите старания за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие и вероятностите за обновяване на договарянията за решение на Кипърския въпрос.

В рамките на Съвета вицепремиерът Захариева организира двустранни срещи с сътрудниците си от Германия - Хайко Маас, и от Гърция - Никос Дендиас, на които разискаха необятен кръг европейски и районни въпроси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР