Заместник министър-председателят на Молдова Николае Попеску заяви, че подобна стъпка

...
Заместник министър-председателят на Молдова Николае Попеску заяви, че подобна стъпка
Коментари Харесай

Очаква се ЕС да започне процедура за присъединяване на Украйна и ...

Заместник министър-председателят на Молдова Николае Попеску съобщи, че сходна стъпка би била значим стадий за страната му. " Това ще бъде в действителност историческо достижение и в действителност исторически късмет да се уверим, че Молдова ще затвърди мястото си в Европейски Съюз ", сподели той.

 

Късно във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че страната му " приготвя идващите си стъпки " за присъединение към блока, в това число посредством подсилване на институциите си, макар че призна, че това ще изисква работа от страна на Киев за " адаптиране към стандартите на Европейски Съюз ".

 

" Украйна ще бъде в Европейски Съюз ", сподели Зеленски.

 

Докладът от 1200 страници ще бъде оповестен след обяд в сряда, а рекомендациите в него ще бъдат показани на срещата на върха през декември за дефинитивно утвърждение.

 

Докладът ще бъде първата публична равносметка на напредъка на Украйна и Молдова в привеждането им в сходство с Европейски Съюз в региона на правосъдното ръководство, корупцията, стопанската система, независимостта на медиите и правата на малцинствените общности.

 

Ще бъде показана и настояща информация за седем други страни, които чакат да се причислят към Европейски Съюз, в това число балканските страни и Турция, макар че нейният път към присъединение се забави преди няколко години.

 

Появиха се известия, че след отчета Европейската комисия ще предложи на Грузия за първи път да получи формален статут на претендент за участие.

 

Всички погледи обаче ще бъдат ориентирани към Украйна и Молдова, които получиха статут на претенденти през юни 2022 година

 

В междинния отчет двете страни получиха висока оценка за напредъка в работата с Европейската комисия, като се стигна до заключението, че Украйна е приключила две от седемте промени, а по пет е реализиран добър или прочут прогрес.

 

На Молдова беше казано, че би трябвало да извърши промени в девет области, в това число битка с корупцията и ръководство на правосъдната система. През юни тя е завършила три от тях, като в три от тях има добър прогрес, а в останалите - прочут.

 

Молдова, страна с население към 2,5 млн. души, ситуирана сред Румъния и Украйна, нормално не притегля вниманието на интернационалната общественост, само че нейната накърнимост от съветска интервенция я сложи твърдо на радара на Европейски Съюз за разширение.

 

Подобно на Украйна, Молдова има вяра, че бъдещата ѝ сигурност е обвързвана с Европейски Съюз, а президентът на страната Мая Санду твърди, че групата " Вагнер " е възнамерявала прелом в страната.

 

Попеску съобщи, че е уверен в положителния резултат от отчета на Европейската комисия в сряда, защото страната се причислява към Европейски Съюз от 15 години.

 

Според документ за разискване на напредъка на Молдова, тя е ускорила привеждането си в сходство сред юни и септември, като е основала 35 работни групи за подготовка на договарянията за присъединение.

 

Освен това тя е обучила към 300 държавни чиновници по въпросите на Европейски Съюз и институциите на Европейски Съюз и е стартирала стратегия за скрининг, с цел да дефинира законодателната стратегия на Европейски Съюз за договарянията за присъединение.

 

" От години вършим доста от нещата, които Балканите направиха в областта на стопанската система, външната политика, вътрешната сигурност, само че получихме статут на претендент за участие едвам предходната година, тъй че опитът ни демонстрира, че в случай че настоявате да продължите, на всеки няколко години ще получавате пробив към идващото равнище ", сподели той, визирайки идната фаза на формалните договаряния.

 

Миналата седмица вицепремиерът на Украйна съобщи, че страната му също чака позитивен резултат от отчета на комисията, като настоя, че не желае никакви " отстъпки " поради войната.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР