Заместник-министър Милен Люцканов участва в Международната конференция по Афганистан в

...
Заместник-министър Милен Люцканов участва в Международната конференция по Афганистан в
Коментари Харесай

Заместник-министър на външните работи участва в Международната конференция по Афганистан

Заместник-министър Милен Люцканов взе участие в Международната конференция по Афганистан в Женева, проведена взаимно от Организация на обединените нации и държавните управления на Финландия и Афганистан. Тя се организира във видеоконферентен формат заради усложнената конюнктура с разпространяването на COVID-19 на 24 ноември 2020 година

,,Конференцията идва в сериозен миг на мирния развой в Афганистан. Ние мощно имаме вяра, че вътрешно-афганистанските договаряния сред афганистанското държавно управление и талибаните, почнали в Доха през септември 2020 година, ще служат като платформа за реализиране на дълготраен мир и същинско помирение‘‘, сподели Милен Люцканов.

Той добави, че прави оценка напъните на Организация на обединените нации и държавните управления на Финландия и Афганистан при организирането на това събитие, макар многото провокации, в това число и пандемията от ковид.

Заместник-министър Люцканов акцентира, че на този стадий е извънредно значимо двете страни да реализират непрекъснато и всеобхватно съглашение за преустановяване на огъня, с цел да сложат завършек на насилието и ненужните премеждия на афганистанския народ и да проправят пътя за сполучливи мирни договаряния.,,Повтаряме смисъла на ръководения и притежаван от Афганистан кротичък развой и приобщаването към него на всички заинтригувани страни - афганистански дами, малцинства, хора с увреждания и гражданското общество‘‘, сподели Милен Люцканов. Той изрази вяра, че съседите на Афганистан и районните играчи ще се включат интензивно в насърчаването на мирното разрешаване на спора.

,,Днес интернационалната общественост и държавното управление на Афганистан се сплотиха, с цел да реализиран единодушие по пътя напред през идващите четири години. Високо ценим решимостта на афганистанските управляващи да се оправят с многочислените провокации и да приложат градивни реформи‘‘, акцентира Милен Люцканов. Той добави, че би трябвало да се работи за по-нататъшното подсилване на върховенството на закона, за поощряване на положителното ръководство и правата на индивида, битката с корупцията, противозаконната имиграция и наркотрафика.

,,Приемането на Рамката за партньорство в Афганистан е позитивен резултат, който демонстрира споделените цели и координираната поддръжка за напъните на страната за реализиране на мир и създаване на проспериращо бъдеще за неговия народ‘‘, съобщи заместник-министърът на външните работи.

От 2002 година България е ангажирана с напъните на интернационалната общественост за преустановяване на дългогодишния спор в Афганистан и възобновяване на страната. България ще продължава да дава поддръжка в предпочитани области като създаване на административен потенциал, филантропична помощ и реализиране на тъждество сред половете, както на двустранна основа посредством своята публична помощ за развиване, по този начин и посредством съответните стратегии на интернационалните организации, настоящи на място. Такъв образец е приносът ни на годишна база за използването на Всеобхватната рамка за реагиране на въпроса с бежанците (CRRF) в афганистанската обстановка за търсене на трайни решения при справяне с бежанската рецесия в Афганистан.

Страната ни удостовери и уговорката си към напъните на НАТО за даване на в допълнение образование, препоръки и помощ за афганистанските сили за сигурност и институции посредством дейното ни присъединяване в задачата за решителна поддръжка.

В конференцията участваха над 70 страни, интернационалните организации и представители на държавното управление на Афганистан и на гражданското общество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР