Заместник-командирът на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев скандално се

...
Заместник-командирът на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев скандално се
Коментари Харесай

Защо зам.-командирът на авиобаза Граф Игнатиево се хвана на политическо хоро до Румен Радев срещу F-16

Заместник-командирът на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев скандално се включи в политическите разногласия към придобиването на F-16. Същият на процедура се подреди в лагера на тези, които поддържат президента Румен Радев срещу избора на F-16 и лобират в интерес на Грипен.
Полк. Русев в качеството си на офицер и заместник-командир на авиобазата в Граф Игнатиево на 29 май 2019 година в ефира на БНТ1 непосредствено съобщи, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо, като експертното мнение е било пренебрегнато.

„ При избора на изтребител експертното мнение не бе взето под внимание и това беше политическо решение. Надявам се, политиците да ни закупят всичко належащо, с цел да може новият аероплан да е пълностоен и да се употребява в оптималната степен ”, съобщи полковник Николай Русев. Тези негови думи идват след декларираното от президента Румен Радев в особено изявление за „ Панорама “ по БНТ1 предната вечер, че пакетът на F-16 бил орязан откъм съоръжение и затова това щяло да понижи бойните му благоприятни условия. Президентът не даде приемливи съответни доказателства за думите си, а неговото говорене беше напълно политическо и явно целеше

да злепостави избора на F-16

За Радев към този момент е добре известно, че лобира в интерес на Грипен.
Явно обнадежден от думите на президента, полк Русев продължава:
„ Скъпи българи, не вярвайте на дилетанти и служители, които въодушевено изясняват по медиите, кой аероплан е прекрасен и кой не е. Експертите са тук, по авиобазите и във Военновъздушни сили. Много тъпо и неприлично е, че някой се пробва зад термини, като тактика, геополитика, национална сигурност, да прикрива персонални упоритости, благосклонности, в случай че вреди и задължения ”.

Допустимо ли е обаче полк. Николай Русев в качеството си на офицер и заместник-командир на авиобаза Граф Игнатиево пред медиите да прави сходни самодейни изказвания? Не ли това чиста проба политически изказвания, не нарушава ли по този метод той закона? В Закона за защитата и въоръжените сили, член 182. (1), се споделя ясно: „ Военнослужещите нямат право да членуват в политически партии, придвижвания или обединения с политически цели и да подхващат дейности по работа, с които да нарушават политическата си индиферентност. “ Не е ли това деяние по работа, с което се нарушава точно политическата индиферентност?

Този въпрос е значим, само че не по-малко значим е и другият въпрос, произлизащ от думите на полк. Русев. Той твърди, че експертното мнение не е било взето под внимание и по този начин решението е било политическо. Пита се тогава по какъв начин специалистите са се произнесли в интерес на Грипен, по време на служебното държавно управление на проф. Герджиков, откакто стана известно, че шведската оферта не включва нужното въоръжение, а офертата на Съединени американски щати го включва? По какви критерии тогава е била предпочетена от специалистите шведската оферта, откакто точно тя, а не тази за F-16, е била орязана откъм предлаган пакет съоръжение?

Не на последно място, когато един български офицер заема позиции, той би трябвало да бъде пореден. Това се назовава интегритет. Това обаче

не се преподава в руските школи

Вече стана известно, че в предишното президентът Радев, който в този момент явно избира Грипен, преди e хвалил качествата на F-16, даже е признавал, че Грипен не се предлага с цялостния пакет въоръжение, а F-16 има всичко належащо. „ В ценовите оферти на " Грипен " и " Еврофайтър " са включени главно самолети без въоръжение, с минимално наземно съоръжение. Пакетът на Ф-16 МЛУ с изключение на девет самолета с изцяло отремонтирани мотори съдържа и всичко належащо за потребление на машините… “, споделя през 2012 година бригаден военачалник Румен Радев, зам.-командир на Военновъздушни сили.
А какво е мислил и полк. Николай Русев в предишното? През 2013 година подполковник Николай Русев, летец-инструктор на МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево, изяснява за качествата на F-16 МЛУ и добавя: „ Реално единствено три оферти се вписват, въпреки и в друга степен, в нашата финансова рамка: „ Еврофайтър “ от Италия, „ Грипен “ от Швеция и Ф-16 МЛУ от Португалия. Първите две са главно единствено за покупка на самолети, до момента в който в третото предложение е включено всичко належащо, за което към този момент загатнах, плюс въоръжение. Така че дано оставим специалистите да си свършат работата. Всичко друго е популизъм. “
Както преди, по този начин и през днешния ден в офертата на Съединени американски щати е включено всичко належащо, а в шведската оферта, – не. Нещо повече – през днешния ден Съединени американски щати ни оферират не втора употреба, а

чисто нови самолети

от последната трансформация – блок 70/72.
Ако експертното мнение в този случай не е било взето под внимание, както твърди полк. Русев, тогава най-логичен е въпросът: Защо специалистите са предпочели аероплан без въоръжение пред този с въоръжение? И в случай че е по този начин – с какви претекстове? Може би полк. Русев знае повече, в случай че е взел участие в работата на експертната група. Или пък висшият главнокомандващ знае повече?
Димитър Иванов, faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР