Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, става временен президент след

...
Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, става временен президент след
Коментари Харесай

След смъртта на Раиси: Първият вицепрезидент на Иран става временен президент

Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, става краткотраен президент след гибелта на Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер. Ето детайлности от " Ройтерс " за 68-годишния водач:

Като краткотраен президент Мохбер е част от тричленен съвет дружно с ръководителя на Народното събрание и ръководителя на правосъдната система, който ще провежда нови президентски избори в границите на 50 дни след гибелта на президента.
Роден на 1 септември 1955 година, Мохбер, сходно на Раиси, се счита за непосредствен до висшия водач Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси.
Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 година, когато Раиси беше определен на поста.

Новият президент беше част от екип от ирански публични лица, които посетиха Москва през октомври и се съгласиха да доставят ракети земя-земя и повече дронове на съветската войска, споделиха източници пред " Ройтерс " тогава. Екипът включваше и двама висши чиновници от Революционната армия на Иран и чиновник от Върховния съвет за национална сигурност.

Мохбер преди този момент е бил началник на Setad, капиталов фонд, обвързван с висшия водач.
През 2010 година Европейският съюз включи Мохбер в лист на лица и организации, които глоби за хипотетично присъединяване в действия, свързани с нуклеарни или балистични ракети. Две години по-късно го извади от листата.
През 2013 година Министерството на финансите на Съединени американски щати добави Setad и 37 компании, които фондът управлява, към лист със глобени лица.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР