Заместник-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев беше гост в предаването

...
Заместник-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев беше гост в предаването
Коментари Харесай

Зам.кмет на Община Етрополе: „Всичко, което правим, е за хората, за да живеят по-добре и в по-добре развита община“

Заместник-кметът на Община Етрополе Ивайло Георгиев беше посетител в предаването на „ Радио София " - „ Радиокафе " с водещ Анелия Торошанова. Бяха наранени доста тематики по отношение на развиването на общината, туристическите забележителности и визията за развиването й на новото управление. Г-н Георгиев показа по какви планове се работи сега, за компликациите, които среща по време на ръководството си и за цената на триумфа.

Днес гостуваме на Община Етрополе. Първият ни посетител е заместник-кметът на общината господин Ивайло Георгиев. Добро утро, господин Георгиев. Благодарим за гостоприемството в тази хубава постройка, в която преди година е изработен ремонт и наподобява отлично. Хубаво е, когато отиваш някъде в страната, и виждаш такова положение на община, което несъмнено, е необичайност да се види - това, което видяхме тази заран в Община Етрополе .

- Ремонтът на общината беше осъществен преди към година. Може би в действителност сме една от дребното общини, в които ремонтът е осъществен на положително равнище. Този ремонт се случи в предходния мандат, заслуга на предходното управление.

Добре, какъв е образът на Община Етрополе през днешния ден? Да стартираме от тук.

- Ами, какъв е образът - аз този въпрос бих го разделил на две елементи: Община Етрополе чисто като администрация и Община Етрополе като обитаемо място. Община Етрополе като администрация считам, че в лицето на господин Александров като кмет на община, младеж, и ние с госпожа Цанова като заместник-кметове считам, че сме един добър екип, с доста хъс.

Много сила влагаме в ръководството и считам, че това е методът, с цел да може да предаваме тази сила надолу по веригата. Опитваме се да подобряваме процесите, с цел да може нещата да се случват по-бързо, да се случват в вярната посока. Трябва да работим добре с хората по веригата, с цел да може и те да дават всичко от себе си. Смятам, че образът на общината с всеки минал ден се усъвършенства и в един миг съм сигурен, че ще надграждане с пъти от това, което сме заварили, защото подобен ни е моделът на работа. Наистина даваме всичко от себе си. Иначе като обитаемо място образът на Община Етрополе - Етрополе е един прелестен град, който има доста благоприятни условия.

С доста красива природа.

- Да, само че въпреки всичко и тук отново би трябвало да се влага сила, с цел да може да подобряваме всички насоки, с цел да вършим образа на Етрополе прелъстителен както за нашите жители, по този начин и за вложители, за външни хора, за туристи. Има много неща, които може да подобряваме, само че сигурно би трябвало да имаме поддръжката и на нашите съграждани, да пазим най-много това, което имаме, това, което се прави, да не се разрушава, с цел да може по-късно да вършим нещо друго, а не да се връщаме отново на стартова позиция. Така че апелът ми към всички е: дано да пазим това, което имаме, с цел да може да създадем Етрополе още по-красив град. Стараем се да поддържаме всички тревни площи, всички градинки, в действителност да е един привлекателен град, доста хубав. И по този начин, уповавам се да се получават нещата.

Какви предприятия работят на територията на Община Етрополе?

- На територията на Община Етрополе най-голямото дружество е Рудодобивен комплекс, Рудник „ Елаците-Мед " АД. Това е един от най-големите работодатели в София-област. Благодарение на него много от фамилиите се препитават там - към 1000 души са директно ангажирани в рудника, може и повече да са. Така че там най-много хората се прехранват. Други предприятия са „ Медикет Цех ", които създават бебешки артикули - биберони, шишета и така нататък, най-вече за експорт.

Те са вторият максимален шеф на територията на Етрополе. Има още няколко цеха - „ Етропал ", които също създават здравно съоръжение, няколко цеха с дървопреработваща активност, производството на пелети. Така че общо взето има. Но сигурно има какво да се желае, тъй като имаме така наречен работещи туристи, които пътуват в прилежащи общини. Лично на мен като заместник-кмет ми се желае да понижим това пътешестване и от ден на ден предприятия да развият своята активност на територията на Община Етрополе, с цел да може и нашите си жители да не пътуват до прилежащи обитаеми места.

Как се развива общината в стопански аспект?

- Общината - от това, което заварихме в края на предходната година, не беше в доста положително положение. Имаше огромен дефицит на средства в края на годината и считам, че много ни затрудни, с цел да може незабавно да стартираме с нашата визия за разходване на средства, незабавно да може да се случват нещата. Наистина много мъчно ни беше към два месеца, нямаше съвсем никакви средства в сметките на общината. Но ние се стараем всеки един разход, който го вършим, към този момент да е начетен, да е тествано безусловно всичко.

Събираме предложения оптимално, с цел да сме сигурни. Смятам, че има една бистрота и се надявам да подобряваме тези процеси и със средствата, които имаме, да може да вършим още и още неща.

Тук идва моментът, когато идва една концесионна такса тъкмо от Рудник „ Елаците-Мед ", която е огромна помощ за Община Етрополе. Така че това е една опция да подобряваме Община Етрополе с тези средства, тъкмо стопански напредък да има общината, с цел да може да ги влага в планиране, в реорганизация. Просто би трябвало вярно да се употребяват тези средства, с цел да стигат там, където би трябвало, и да реализираме нещата, които са ни заложени в програмата за в бъдеще.

Говорихме за образа на общината, предприятията, които работят тук, и по какъв начин се развива общината в стопански аспект. Колко са жителите тук, господин Георгиев?

- Към момента - към 12 000 души е Община Етрополе, като в град Етрополе живеят малко над 10 000 души по непрекъснат адрес. Имаме две не доста огромни села, само че на фона на другите, бихме споделили, че са по-големи. Това е село Малки Искър и се Лопян. Те са с към 300 до 400 души. Другите села са с население под 200 души.

Как задържате младежите тук?

- Наистина е доста мъчно в дребните градове да се задържат младежи. Аз се надявам да може да реализираме това нещо с лекост, само че сигурно би трябвало доста труд, с цел да може да създадем Етрополе град, в който даже младежите не би трябвало да се замислят да си тръгнат от него. Със сигурност би трябвало да създадем неща и да привличаме вложители, които да задържат младежите, да не им липсва нищо.

Това е едно от главните неща, с цел да задържиш младежи - да не им липсва нищо и да не го търсят в прилежащи общини. Има вложител, който прави лятно кино в града, което също ще способства за развлекателната активност измежду младежите. Една от главните аргументи да се задържат младежите е огромният шеф в лицето на Рудник „ Елаците-Мед ", защото там може би междинните заплати са много над междинните за региона, за страната.

Средните за страната .

- Така че това е някакъв огромен плюс. Но би трябвало работа, би трябвало да се вслушваме в младежите, с цел да може да вършим неща, които в действителност са в тяхна изгода, с цел да ги задържим в гр. Етрополе и в Община Етрополе.

По какви стратегии и планове работите и кои са вашите цели?

- Ние следваме най-вече нашата предизборна стратегия. Един от главните цели, може би най-големият, е пречиствателната станция за питейни води. Той е най-големият план, който стои пред нас, едно в действителност огромно предизвикателство, поради дългите години, които нищо не се е случвало по тази пречиствателна станция.

Вече започнахме някакви дейности, те са чисто организационни - разчистване на дворното пространство, разчистване на покривното пространство, с цел да може в някакъв миг при добра организация, при подготовка за бъдещи строителни работи ние като община да имаме подготвеност, незабавно да може да стартираме активността по пречиствателната станция. И на нас ни се желае още на следващия ден, в случай че има по какъв начин, да стартираме, само че това беше един дълъг развой. Първо събирахме много строителни документи. Сега има чисто процедурни неща, които би трябвало да се случат, тъй че жителите би трябвало да проявят самообладание, с цел да имаме такава пречиствателна станция. Няма по какъв начин да стане от през днешния ден за на следващия ден. Друг главен предпочитаните ни е основният тръбопровод, довеждащият тръбопровод през селата Малки Искър и Лъга. Този път е част от републиканския път Джурово - Етрополе - Златица.

Аз се веселя, че от регионално пътно ръководство се свързаха с нас да ни попитат по какъв начин върви водопроводът, процесът на планиране. Това значи, че има вяра в някакъв миг да се работи и по прохода Кашана - Етрополе - Златица, Златишкия проход, защото сега той е затворен. И аз съм оптимист, че в близко бъдеще, поради ремонтите, които ще се извършат в сектора от Джурово до Етрополе, уповавам се по-късно от Етрополе до Златица, да успее страната да пусне този проход, защото това в действителност ще раздвижи стопанската система в град Етрополе.

Тогава ни се открива и Южна България, Пловдив може би ще бъде на към 1 час и 30, 1 час и 40 минути път. Така че уповавам се това да се случи в близко бъдеще. Г-н Александров скоро беше в Министерството на районното развиване и благоустройство, подписа първите три контракта, които са напълно за рехабилитация и възобновяване на пътната мрежа в Община Етрополе. Те са извънредно значими за нас, тъй че там си работим. Надявам се в близко бъдеще да стартираме публичните поръчки и да можем да стартираме още тази година тъкмо по тези планове. Така че това са главните цели. Приоритети е всичко, което ни е заложено в програмата, само че жителите би трябвало да знаят, че просто има процедури, които следват и са доста преди градежите и осъществяването на плановете.

Подготовката на тези процедури, да.

- Да. Включително неотдавна имаше запитване за Дом на покойника. Стартирахме, там има проекти за строене, просто писмено, до момента в който оформим нещата... Да, ще има подобен Дом на покойника, работи се по това нещо. Така че аз съм оптимист, всичко, което ни е заложено в програмата, ще се стремим да го осъществим.

Казахте, че има интерес от страна на непознат вложител за реализацията на лятно кино. Има ли интерес от страна на други непознати вложители?

- Първо би трябвало да кажем, че той е локален вложител за лятното кино, не е задграничен. Към момента няма някой, който да е пристигнал в Община Етрополе и ясно да съобщи, че желае да влага в Етрополе, само че ние като управление се стремим и ще се опитаме да променяме това. Но сигурно, с цел да притеглим такива вложители, би трябвало доста работа и би трябвало да създадем Етрополе прелъстителен за такива вложители, с цел да може те да изберат нас като град, вместо прилежащи на нас общини.

Със сигурност, с цел да притеглим такива вложители, първоначално би трябвало да обособим една индустриална зона, каквато сега аз бих споделил, че нямаме, тъкмо обособена зона, където може да поканим подобен вложител. Затова би трябвало да съсредоточим сили тъкмо в това. Смятам, че местоположението на Етрополе е добра, само че в случай че в действителност се отвори този път с небосвод към град Пловдив, ще е от огромна изгода, тъй като един вложител гледа локация, гледа работната мощ, дали има хора, които могат да работят в това дружество. Така че уповавам се в близко бъдеще да може да привличаме такива вложители.

Какво вършиме за хората, господин Георгиев, и какво желаете да измененията тук?

- Бих споделил, че и господин Александров, и аз, и госпожа Цанова работим напълно за хората, даваме всичко от себе си в действителност. Това, което вършим, го вършим от сърце, работим в действителност за нашите жители. Затова сме тук. Работата, която е свършена досега, е много, само че отново жителите би трябвало да знаят, че има работа, която е свършена, само че тя не се вижда - тя чисто административна, чисто документална. Наистина имаше много неща, които се свършиха. Дори една транспортна скица, която не беше обновена 10 години, е подобен образец, която е чисто административна.

Буквално за няколко дни успяхме да я актуализираме. Така че всичко, което вършим, то е за хората. Работим по това Етрополе да има общ организационен проект, защото имало е преди подписан контракт, не е изпълнен, нищо не се е случило по това нещо. От 2025 година този общ организационен проект ще бъде наложителен, тъй че ние сме изостанали там и ще се опитаме да наваксваме. Трябва ни генералния проект, също никакво придвижване нямаше там. Работим тъкмо по такива неща, които са точно за хората.

Наскоро Общински съвет одобри да се образува БКС. Това ще усили работните места, ще способства за това Община Етрополе да спести средства от тази активност, която все още се прави с подизпълнител. Надявам се в близко бъдеще да имаме и кухня, с която да може да си изхранваме децата на Община Етрополе, защото сега използваме подизпълнител за тази активност.

Хората са ваш приоритет също.

- Да. Опитваме се да се вслушваме. Смятам, че това е една от разликите по отношение на предходното ръководство. Смятам, че сме доста по-прозрачни, доста по-достъпни, доста повече срещи вършим с жителите и в действителност се вслушваме в тях и се опитваме да изпълняваме нещата по техни оферти, стигат те да са действителни и постижими.

Аз през миналата година няколко пъти върших опити да се срещна с някогашния кмет на общината и да излъчим едно такова предаване от тук. Това не съумя да се случи, непрестанно ни се отхвърляше и се веселя, че през днешния ден това се случва. И се надявам да си панираме за в бъдеще също по този начин добре „ Радио София " и Община Етрополе.

- Ние сме постоянно разполагаем.

Как се развива инфраструктурата в района?

- В момента много планове се правят на територията на Община Етрополе, най-вече водопроводи и рехабилитация на мрежи, облагородяване на междублокови пространства. Така че считам, че Етрополе има една прилична инфраструктура за община с подобен размер, по отношение на по-големите.

Това, което персонално на мен ми се желае в тези четири години, в които управляваме, е да може да подобрим и инфраструктурата в селата, защото в действителност в последните може би повече от 10 години в селата съвсем нищо не е правено. Там трябват средства, които да бъдат влагани, в това число водопроводи, пътна настилка. Общо взето в селата има какво се работи. Преди дни завърши ремонтът на изкуствената настилка на централния стадион, тъй че където каквото можем и имаме планове, гледаме да го изпълняваме.

При влизането в Етрополе до табелата видяхме през вчерашния ден доста красиви цветя и залесяване. Това несъмнено е ваша концепция и е осъществена от вашия екип?

- Да.

Поздравления!

- Благодарим. Г-н Александров е индивидът, който е основател на цялото това нещо. Да, той в действителност желае Етрополе да има доста по-различни образ. Той обича в действителност да се облагородяват такива места и съм сигурен, че в бъдеще ще създадем Етрополе едно по-добро място за живеене. Смятам, че това, което вършим е за години напред, защото се влага доста повече мисъл при осъществяване на плановете.

Ще бъде със система за поливане, има видеонаблюдение, тъй че тези неща би трябвало да си мислят овреме, с цел да не е да създадем нещо, а по-късно да се чудим, да го преправяме и така нататък Важно е в днешно време каквото се прави, да има и видеонаблюдение, защото вандалските прояви не са малко.

Да, това е добре, че се замисляте върху това нещо. Нека да си поговорим малко и за това по какъв начин се развива спортът?

- Спортът - имаше един интервал, в който ние като управление преценихме, че в новия бюджет за 2024 година общината, в случай че желае да се развива инфраструктурно в аспектите й и с цел да може да си осъществим предизборната стратегия, ще ни е доста мъчно да отделим тези средства, които в предходните години са залагани в бюджета. Така че ние взехме решение да понижим средствата особено за футбол, само че това не е спънка да се развива футболът като спорт на територията на Община Етрополе.

Смятам, че Община Етрополе се развива добре в спортовете, които са на територията. Имаме един прелестен волейболен клуб, който реализира много триумфи тази година, и ние се гордеем доста с волейболния тим. Имаме една футболна школа, която действа, активността й не е серпантина, макар компликациите, които имаше. Ние като община сме обезпечили всички разноски. Треньорите получават своите хонорари, децата упражняват по график, в това число има няколко мача до края на сезона.

Всички разноски са подсигурени и аз съм сигурен, че от наша страна всичко, което би трябвало да е направено, е направено. Оттук насетне към този момент, в случай че някой реши да извади школата от шампионатите, това бих го нарекъл бойкот по отношение на децата, по отношение на родителите. Ние като община сме създали всичко, с цел да протекат тези мачове до края на сезона без никакви проблеми.

Така че футболът за мен има бъдеще. Предстои, от есента най-вероятно ще има нов мъжки футболен тим, който занапред ще бъде образуван. Трябва да направи подготовка и вероятно от есента да стартира присъединяване в някое от шампионатите, най-вероятно във футболната окръжна „ А " група на Софийска област. Но аз съм сигурен, че с добра работа и труд те бързо ще съумеят да влязат и в Трета лига или така наречен в миналото „ В " група.

Аз предходната седмица имах една работна среща, защото с изключение на футбол, волейбол, имаме битка, на която също може би би трябвало да се обърне внимание, да се надгради това, което се прави, защото Етрополе е град с доста значими триумфи в битката. Така че може и там да се намерения какво може да се направи. Имаме таекуондо клуб, който също реализира доста триумфи. Радвам се, че неотдавна се свързаха с нас два клуба по кикбокс, има интерес да развиват своята активност.

Това е отлично, в действителност.

- Да. Така че в действителност има много спортове на територията на Община Етрополе, само че сигурно би трябвало да надграждаме. Да се върна на това - имах работна среща, защото доста родители ме стопират и споделят „ Няма типично дамски спорт ". Бях в клуб „ Левски-Триадица ", организирах една работна среща и нашите съграждани би трябвало да знаят, че не е толкоз елементарно да привлечеш един треньор по художествена гимнастика, това е в действителност доста мъчно. И тук не опира до средства, до финанси.

Тук чисто кадрови е казусът, чисто учредителен. Дори за материалната база за една художествена гимнастика условията са много: би трябвало да имаме един салон, който би трябвало да има 12 метра височина. Към момента на територията на Общината Етрополе ние не разполагаме с такава база.

Но тези диалози няма да спрат. Напротив, ще се опитаме да работим в тази тенденция и в някакъв миг аз персонално ще съм доста благополучен, в случай че успеем да създадем и клуб по художествена гимнастика в близкото бъдеще. Наскоро беше освежен и тенис кортът, тъй че към този момент жителите в най-скоро време ще могат да практикуват и този спорт. Дори във вчерашния ден имаше шампионат по футбол, имаше волейбол, тъй че мога да кажа, че откъм спорт нещата са доста добре.

Как се развива Община Етрополе като туристическа дестинация?

- Както и Вие казахте първоначално, Етрополе в действителност е един прелестен град. Имаме си съвсем всичко. Имаме един прелестен манастир - „ Света Троица ", който е измежду Стоте национални туристически обекта. Имаме часовникова кула, имаме музей, тъй че като туристическа дестинация Етрополе е прелестен град. Но може би би трябвало да поработим над това да го презентираме, да го популяризираме, с цел да може да идват от ден на ден хора.

Има и добра конна база, въпреки и частна.

- Да, има конна база.

С добър хотел, туристически, и добра кухня, което е доста значимо за туристите тук.

- Да, по този начин е.

И отлично обслужване, бих споделила.

- Да. Имаме и база, хотели, тъй че туристите, които идват в Етрополе, да се усещат добре. Имаме един прелестен отбор, който за мен може би е една от емблемите на града, макар че неотдавна имаше една публикация, че друго нещо е емблемата на града, което аз съм твърдо срещу. Една емблема на града може да бъде тъкмо подобен отбор. Нашата концепция е да превърнем Етрополе в една дестинация, където могат да се провеждат фестивали, национални и интернационалните, и по този метод да идват от ден на ден туристи в Етрополе. Така че ще работим и за това - да идват от ден на ден туристи в град Етрополе.

С какви проблеми най-често идват хората при вас?

- Хората идват с доста и разнообразни проблеми, само че най-често с чисто битови. Те към този момент имат тази опция - тази бистрота, която казахме, и досегаемост до кметове и заместник-кметове към този момент е реалност, тъй че има и приемен ден. Хората идват с доста проблеми, най-често търсят работа, междусъседски проблеми, недобре осъществени поправки. Ние се стремим да може да се отзоваваме на всеки, само че в действителност по някой път е доста мъчно и за нас, защото чисто физически не може да отидем на всички места. Надявам се и те да проявят схващане. Дори оня ден един ден отсъствах и аз персонално имах 68 пропуснати повиквания от един и същи човек.

Това значи, че не би трябвало да отсъствате.

- Да. Така че би трябвало да знаят, че казусът може да се реши, само че в границите на няколко дни. Няма по какъв начин от през днешния ден за на следващия ден някои проблеми да се вземат решение. Аз съм сигурен особено за ремонта на тротоарната повърхност пред тази къща, че ще го създадем както би трябвало. Просто би трябвало да проявят схващане и самообладание. Със сигурност ние като управление може да имаме някъде пропуски, само че се вслушваме в проблемите на жителите и се опитваме да ги позволяваме.

Кои са най-важните неща, господин Георгиев, за положителната екипна работа и за просперитета на една община?

- Правилната връзка на първо място и методът - методът както към общинска администрация, към чиновниците, по този начин и методът и разбирането към жителите. Трябва да сме целенасочени, стимулирани и би трябвало да следваме една дълготрайна стратегия, която да ни води, с цел да може да залагаме верните ограничения и верните тактики, с цел да може да изпълняваме тези неща.

Добре, по какъв начин минава работният ден на един заместник-кмет?

- Работният ден е друг, всеки ден може би е друг, само че е динамичен. Сутрин наложително имаме една оперативка с кмета и другия заместник-кмет, вършим анализа за деня, какви неща би трябвало да се свършат. След това вероятно, в случай че има срещи, а съвсем всеки ден има такива срещи - ние сме отворени както за хора, които желаят да работят с Община Етрополе и оферират разнообразни неща. Сега идват много хора, които оферират комунална техника. Ние каним всички, не връщаме никой, стремим се да сме приемствени. Много динамична работа, доста забавна работа, доста друга по отношение на може би всяка една друга.

И доста се раздавате за хората - проличава по вашия диалог.

- Да.

Защото една община, един кмет, един заместник-кмет би трябвало да работят в името, в ползите на хората.

- Точно по този начин. Аз считам, че в наше лице и в лицето на господин Александров хората би трябвало да знаят, че имат един човек, който ще даде всичко от себе си. Г-н Александров е човек, който постоянно ще следва и обществена политика, и политика, която е директно ориентирана към жителите.

Каква е цената на триумфа, господин заместник-кмете?

- Каква е цената - това е сложен въпрос. Първо би трябвало човек да знае какво е триумф, с цел да може да сложи някаква цена. Много труд, доста свободно време, доста персонално време, което някой път на мен персонално ми тежи, че извозвам по-малко време със фамилията си. Но с цел да вървят нещата на всички места, би трябвало да има някакъв баланс. Така че това е. Трябва да има благополучие на първо място, да има естетика, с цел да може човек да знае, че е съумял.

Трябва да има благополучие и естетика, с цел да знае човек, че е съумял - това сподели през днешния ден в предаването заместник-кметът на Община Етрополе господин Ивайло Георгиев. Благодаря ви.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР