Заместник-главният прокурор и заместник-министър на правосъдието на САЩ Род Розенстайн,

...
Заместник-главният прокурор и заместник-министър на правосъдието на САЩ Род Розенстайн,
Коментари Харесай

Зам.-главният прокурор на САЩ, организирал разследването на Тръмп, подаде оставка

Заместник-главният прокурор и заместник-министър на правораздаването на Съединени американски щати Род Розенстайн, който наблюдаваше близо двегодишното следствие за съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, разгласи, че ще се отдръпна от поста на 11 май, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Розенстайн подаде оставка в писмо до президента Доналд Тръмп, в което написа: "Нашите избори протичат при по-голяма сигурност и нашите жители са по-добре осведомени за тайните старания на непознати сили да въздействат на нашите избори ". Той изрича признателност на президента Тръмп за "куртоазията и хумора ", които е проявявал в връзките им.

Род Розенстайн назначи специфичния прокурор Робърт Мълър, който разследваше дали е имало сговор сред предизборния екип на Тръмп и Русия, припомня Асошиейтед прес. Неговата оставка бе предстояща, откакто Уилям Бар бе одобрен от Сената за министър на правораздаването и основен прокурор. Розенстайн имаше желание да се отдръпна в средата на март, само че остана на поста, до момента в който Мълър завърши следствието за Русия. След като Мълър съобщи отчета за следствието си, Бар и Розенстайн стигнаха до заключението, че президентът Тръмп не е попречил правораздаването. Разследването на Мълър не откри доказателства, че акцията на Тръмп е имала противозаконен сговор с съветското държавно управление, припомня Ройтерс. Мълър не се произнесе дали Тръмп е попречил правораздаването, само че показа позициите на двете страни по въпроса.

Президентът Тръмп към този момент номинира заместник-министъра на превоза Джефри Розън да заеме поста на Розенстайн, отбелязва Ройтерс.

Русия ще продължи да се намесва в изборите в Съединени американски щати през идните десетилетия, съобщи нощес американският държавен секретар Майк Помпео, представен от Франс прес. Той даде обещание, че Вашингтон ще противодейства на тези опити.

Американската дипломация нееднократно е порицавала хипотетичната съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, само че Помпео изясни, че чака сходни опити и на изборите следващата година. "Това се подразбира ", съобщи той на конгрес, проведен от в. "Хил ".

Според държавния секретар на Съединени американски щати Москва е правила опити за интервенция в американските президентски избори през 1974 година, през 80-те години "и би трябвало да чакаме, че ще продължат през 2050 година ".

Президентът Тръмп е изискал от екипа си да се концентрира върху напъните за противопоставяне на съветската интервенция, посочи Помпейо.

Съединени американски щати са длъжни да пазят изборите си от интервенция освен от съветска страна. "Активни са и китайци, иранци и недържавни настоящи лица ", добави държавният секретар, представен от ТАСС.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР