Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана решително отхвърли декларацията

...
Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана решително отхвърли декларацията
Коментари Харесай

Румъния иска по-силно присъствие на НАТО

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана уверено отхвърли декларацията на съветския външен министър Сергей Лавров, в която се упорства за евакуиране на частите на НАТО, както и на бойната техника от Румъния и България. " Няма никаква опция за договаряния по този въпрос, няма опция за компрометиране на представителството на НАТО на територията на страните членки на алианса ", съобщи той. НАТО взима решенията къде и под каква форма да е неговото военно наличие, " това в действителност въобще не визира Русия ", добави Джоана.

В последните дни американският президент Джо Байдън и френският му сътрудник Еманюел Макрон оповестиха, че представителството на НАТО в Румъния ще бъде укрепено. Румънският държавен глава Клаус Йоханис приветства тези планове. По този метод стратегическото партньорство " по източния фланг на черноморския район ще бъде укрепено ", напомня немската телевизия АРД.

В момента в северната ни съседка, която също като България е член на НАТО от 2004 година, се намират 1000 натовски бойци. След диалози с сътрудниците от НАТО външният министър Богдан Ауреску сподели, че всички съдружници са изтъкнали смисъла на укрепването на източния фланг на алианса и това би трябвало да се случи, колкото се може по-бързо. " Това са решения, които би трябвало да бъдат приложени в границите на Северноатлантическия контракт ", съобщи той. " Освен това консолидацията и заявките на президентите на Съединени американски щати и Франция имат и сигнален темперамент в моментната комплицирана обстановка със сигурността ", добави Ауреску.

Румъния има 650-километрова граница с Украйна. След окупацията и анексирането на Крим през 2014 година Румъния де факто има обща морска граница с Русия в Черно море. Чрез анексирането на Крим Москва си обезпечи мощни позиции в Черно море, разясняват румънски военни специалисти. По този метод се ускори контролът на Москва върху пристанищата, комерсиалните направления и енергийните трасета. Поради това румънското държавно управление неведнъж е упорствало за изпращането на още американски и натовски елементи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР