Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана пристига на работно

...
Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана пристига на работно
Коментари Харесай

НАТО обяви геополитическо земетресение: Войната се връща в Европа и Близкия изток

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана идва на работно посещаване в България дружно с представители на страните-членки на алианса. Те ще посетят многонационалната бойна група на НАТО на полигона " Ново село ".

Мирча Джоана ще следи демонстрации на оперативни качества за водене на отбранителна интервенция на образователен полигон " Ново село " в границите на учението „ Iron Strike 2023 ". Там ще бъде още министър председателят Николай Денков, министърът на защитата Тодор Тагарев, посланиците на страните, които вземат участие със свои военни формирования.

Учението се организира в осъществяване на проектите за подготовка за гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО. А визитата на Мирча Джоана става в миг, в който се разисква разновидността многонационалната бойна група да прераства в бригада. След решението  на НАТО във Вилнюс през лятото, министърът на защитата Тодор Тагарев увери, че „ това не значи, че …. близо 5000 души да има на наша територия ". Въпреки това в последните месеци към този момент се загатна за построяването на логистичната инфраструктура в регион на Ямбол и Кабиле.

Казарми, здания за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО би трябвало да са подготвени до 2025 година. И ще коства над 100 млн. лв.. Към средата на септември процедурите по проектирането не бяха почнали.

В средата сме на геополитическо земетресение

Войната се връща в Европа и Близкия Изток.

Това съобщи заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана на откриването на 12-ото издание на Aspen-GMF Bucharest Forum 2023 в Букурещ през вчерашния ден.

“Ако погледнем района от по-широка вероятност, ще забележим без подозрение, че сме на средата на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия Изток. Терористи атакуват всеки, на всички места когато и да е. Не бива да забравяме и да оказваме помощ на тези, които се нуждаят от помощта ни и можем да го създадем дружно ”, каза Мирча Джоана, съобщи Днес.бг и Българска телеграфна агенция.

Той изрази мнение, че Черноморският район в никакъв случай не е бил независим, не е стоял уединен.

“Няма активност по света, която да не е обвързвана с Черно море - през киберсигуронст, стопанска система, политика ”, отбеляза заместник-генералният секретар на алианса. Той добави, че доста пъти е имало геополитически надпревари през историята, само че не е имало такава промяна на демократични основи и полезности.

“Виждаме необикновено обединяване в Трансатлантическия свят. Искам да благодаря на нашите съдружници. Когато дронове се разрушиха на румънска територия, беше тревожно. Съединени американски щати ускори наличието си в Румъния. Други съдружници направиха същото ”, коментира Мирча Джоана.

“Ще проведем обши учения с нашия комшия на юг и това е доста значимо ”, акцентира заместник-генералният секретар на алианса.

Той разяснява и войната в Украйна, като означи, че европейската сигурност зависи от изхода на тази война и доста неща по света зависят от войната.

“Някои разясняват, че сме се изморили от войната в Украйна. Не можем да си позволим това.. Знам, че в района ни има доста въпросителни по отношение на тази война, само че би трябвало да продължим да поддържаме Украйна и това е единственото нещо, което би трябвало да създадем дружно ”, каза Мирча Джоана.

По думите му и тази година Русия ще се опита да подкопае енергийната сигурност през зимата.

“Ще се опита да държи Украйна на мрачно и студено. Това е нечовешко. Но Украйна е доста по-добре готова от предходната година ”, добави Джоана.

Той показа проектите на НАТО да влага повече в сигурност.

“ЕС и Канада заделят 8,3 % от бюджета за защита. Полша следващата година е планувала 4 % от Брутният вътрешен продукт за защита, а Румъния - 2,5 % и това са положителни вести, имаме потребност от това ”, означи Джоана.

Заместник-генералният секретар разяснява още, че центърът на гравитация в Европа се движи на изток.

“Имаме нов стопански и геополитически център на гравитация на нашия континент ”, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР