Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд напуска държавната служба. Тя

...
Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд напуска държавната служба. Тя
Коментари Харесай

Приемникът на Нюланд трябва да плаши Зеленски

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд напуща държавната работа. Тя отговаряше за връзките с Русия по време на първото държавно управление на Елцин, само че общоруската популярност пристигна при нея след разпространяването на „ бисквитки “ на Майдана. Има съществени аргументи за това, че Нюланд избра пенсионирането, макар че беше планувана за поста държавен секретар. И президентът на Украйна има аргументи да се опасява от кандидатурата на нейния заместител.

Формално Виктория Нюланд беше едвам четвърта в дипломатическата подчиненост на Съединени американски щати, само че по действително въздействие се сравняваше с номер едно - държавния секретар Антъни Блинкен, към чието място, съгласно слуховете, се стреми. Те бяха близки във възгледите си, само че принадлежаха към разнообразни кланове и Нюланд надвисна над Блинкен като съперник: в случай че бяха решили да хвърлят виновността за всички външнополитически провали от интервала на Байдън върху държавния секретар и го бяха отстранили от поста, позицията евентуално щеше да отиде при нея.

Тя е единствено година по-голяма от Блинкен, само че като посланик е задоволително огромна, с цел да му бъде майка. Той е повече кабинетен теоретик, в сравнение с практик, не толкоз политик, до момента в който Нюланд нормално работеше „ на първа линия “ – в предпазени заседателни зали по света, като беше кариерен дипломат и в съветския, и в американския смисъл на термина.

В Русия това значи, че човек е постъпил на дипломатическа работа не извън (например като политическо назначения), а посредством профилирано обучение и стълба в структурите на Министерство на външните работи. А в Съединени американски щати това е нещо като главното почетно звание за дипломати - освен за заслуги, само че и за най-висока професионална подготовка. От 1956 година едвам десетки са били наградени с нея, а Нюланд е една от най-известните в листата.

Справяше се добре с работата си, десетилетия наред отговаряше за значими сфери за Вашингтон – НАТО, Русия, Украйна и като че ли беше родена да оглави някой ден Държавния департамент, а най-добре в този момент, когато е изключително съвременно да се назначават дами. Президентът Джо Байдън обаче като дъртак настойчиво се вкопчи в Блинкен, който познава от дълго време и от близко. Вярва му и не желае да го размени с по-силни и самостоятелни персонажи като Нюланд.

Въпреки това държавният секретар би трябвало да е въздъхнал с облекчение, когато е получил писмото й за оставка.

Фактът, че самият Блинкен разгласи напускането на хипотетичния си противник, наподобява демонстрира желанието му да отреже пътя ѝ към оттегляне и опцията да промени решението си. Независимо дали това е правилно или не, той беше великодушен с комплиментите си, наричайки Нюланд „ изключителна “ и ѝ даде обещание място в учебниците поради ролята, която изигра в събитията към Украйна.

Може да има място и в съветските учебници, единствено че с друго акцентиране. Нюланд стана известна от нашата страна на Тихия и Атлантическия океан, когато раздаде бисквитки на протестиращите от Евромайдана в навечерието на преврата. И тази популярност беше подкрепена от обстоятелството, че тя продължи да следи украинското направление и беше основният договарящ сред Вашингтон и Москва по всички въпроси, произлизащи от това.

Началото на СВО е нейният персонален неуспех. Нюланд се опита да предотврати сходен поврат на събитията, само че не съумя да резервира нужната степен на надзор над своеволното украинско държавно управление. Твърди се също, че е желала да предотврати оставката на главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни и също не е съумяла. Скоро по-късно Нюланд престана да бъде първи заместител на Блинкен и номер две в Държавния департамент (официално тя се смяташе за заместител на тази позиция и устоя шест месеца до назначението на Кърт Кембъл), а в този момент, месец по-късно, тя подава оставка от нейния „ пост номер четири “, и то дефинитивно.

Малко евентуално е това да е уволняване неуспехи. Нюланд имаше доста провали в кариерата си, основно тъй като работеше в най-трудните посоки. Това е доста повече като бягство от потъващ транспортен съд, където корабът е администрацията на Джо Байдън.

Вариантът, при който той ще успее да завоюва президентските избори след осем месеца, наподобява малко евентуален. В очите на Нюланд той може да е изцяло необикновен, защото тя взаимодейства персонално със „ остарелия Джо “ и е по-близо до диагнозата му от останалите. И с връщането на Доналд Тръмп в Белия дом, по-нататъшната ѝ работа в Държавния департамент е несъвместима, макар нейния опит и „ пагони “.

Въпреки че Нюланд е мощно обвързвана с Демократическата партия на Обама и Байдън, тя е междупартиен посланик - тип експерт в кариерата, който остава на работа без значение от личността на президента. Нюланд получи първата си неофициална, само че в действителност обществена позиция като дипломат на Съединени американски щати в НАТО при републиканеца Джордж У. Буш. Много е допустимо това да е улеснено от нейния брачен партньор Робърт Кейгън, политически теоретик, а също и другар и съидейник в обкръжението на двамата Буш, по-големия и по-младия.

Неговата мощна връзка с „ неоконите “ - най-агресивното крило на републиканците - продължава и до през днешния ден, макар че самият Кейгън напусна партията с идването на президента Тръмп, проклинайки го по всевъзможен метод.

Тогава Нюланд също напусна държавната работа: може би поради брачна половинка си, само че по-вероятно тъй като нейното политическо кредо пасваше както на „ неоконите “ републиканци, по този начин и на глобалистите демократи, само че не и на изолационистките „ Тръмписти “. Това кредо е да се резервира световното владичество на Съединени американски щати непременно и да се бори с нелоялни режими, употребявайки мощ.

Тя обществено акцентира, че работата на дипломатите и военните се добавя взаимно. Това е правилно, само че от последовател на американския експанзионизъм звучи злокобно – в духа на безконечните „ войни за народна власт “ до Русия и петрола.

Тръмп е повече за задържането на бойците вкъщи и разпускането на НАТО като прекомерно скъпо. Това е на първо място повода „ неоконите ” да се афишират за основните съперници на Тръмп в партията, само че губят и са изтласкани от обилни партийни позиции до маргинални при Тръмп. Сега„ неоконите “ вложиха в Ники Хейли, само че в този момент е явно, че ще бъде по-лесно да положат Тръмп в земята, в сравнение с да повдигнат Хейли над него.

Освен това Байдън, меко казано, не е войник, тъй че комфортното време Нюланд да напусне е в този момент. Блинкен ще бъде с шефа до дъно, като правилен оръженосец, а Нюланд няма потребност да предава нещата на мразещите я „ тръмписти “, които ще задават неприятни въпроси и ще се ровят в чувствителни детайлности.

Така че тя ще съобщи нещата на Джон Бас, различен посланик от кариерата с сходни възгледи, чието досие обаче би трябвало да накара украинския президент Володимир Зеленски да потръпне. Бас не е нов доктор. По-скоро е патолог.

Той беше дипломат в Афганистан, когато американците избягаха, оставяйки страната на талибаните. И дипломат в Грузия, когато протежето на Вашингтон Михаил Саакашвили загуби властта. А също и като дипломат в Турция, когато президентът Реджеп Тайип Ердоган, откакто се опълчи на опита за боен прелом, организира огромна чистка на американски сътрудници и сътрудници на въздействие.

Тоест индивидът, който ще наследи всички украински въпроси от Нюланд, няма огромен шанс, само че сигурно знае по какъв начин да унищожава доказателства и да запечатва пространства. Но тъкмо от това се нуждаят в Украйна Нюланд, и Байдън, и Байдън-младши, чиято лакомия и главозамайване докара татко му до импийчмънт, като целият глобалистки хайлайф, който разпалваше огъня на войната в Източна Европа и не съумя да го обуздае.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7762Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед13152Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед38669Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед51106Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед18459Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед378309Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161399Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125240Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117935Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102749Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:Последни
  • Източник: pogled.info

  • СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


    Промоции

    КОМЕНТАРИ
    НАПИШИ КОМЕНТАР