Заместник – кметът Невена Минева и председателят на Общински съвет

...
Заместник – кметът Невена Минева и председателят на Общински съвет
Коментари Харесай

Днес се проведе тържествения ритуал, посветен на 188 години от създаването на първото новобългарско светско училище, първоприемник на което е Националната Априловска гимназия

Заместник – кметът Невена Минева и ръководителят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев се включиха в тържествения обред, отдаден на 188 години от основаването на първото новобългарско светско учебно заведение, първоприемник на което е Националната Априловска гимназия.

Днес, Априловци означават своя патронен празник, който беше почетен и от Вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова, регионалния шеф на област Габрово Кристина Сидорова, шефове на културни институции, някогашни и сегашни учители и възпитаници на гимназията. С поднасяне на цветя и думи на благодарност участниците в събитието уважиха делото на Благодетеля.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Габрово сервира Невена Минева, в който се споделя: „ Началото на Новата календарна година е това време, в което Габрово отдава своята респект и признателност към Благодетеля на българското обучение – Васил Априлов. Човекът, който сложи основите, върху които всички ние и през днешния ден, 188 години по-късно, продължаваме да градим бъдещето. Благодаря Ви за съхраняването и продължаването на стремежите, за това, че пазите устоите, само че и развивате традициите, че вършиме най-хубавото и оферирате модерна просветителна среда, която отваря нови хоризонти. “ На преподавателите кметът на Община Габрово пожелавада не стопират да мечтаят за нашите деца – по този начин, както го е правил Благодетелят. Да ги образоват, предизвикват и насочват, и не на последно място да им оказват помощ почтено да вървят по пътя на своята „ Духовна академия “. На учениците Таня Христова пожелаваустременост, религия и убеденост. Да реализират триумфи и то от тези - устойчивите, които се реализират с труд, обич и неизменност.

В рамките на оповестената стратегия заместител – кметът по обучение, обществени действия и просвета и ръководителят на Общинския съвет разгледаха експонираната галерия на Института за литература към Българска академия на науките, която показва живота и творчеството в фотоси и архивни фрагменти на литературни класици на XX век. Двамата разговаряха и с доц.д-р Александра Антонова, която показа, че е извънредно щастлива от обстоятелството, че Национална Априловска гимназия и Българска академия на науките развиват своето съдействие и съумяват да предизвикат интереса на учениците.

В рамките на празничните прояви през днешния ден е планувана среща с генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, който единствено преди месец по време на последната си аудиенция в Габрово подписа съглашение за партньорство с Националната Априловска гимназия. Тогава Вълчев разгласи концепцията си да спомага за образованието на един възпитаник при следването на висше обучение в компетентност " Журналистика " и той да стане публицист в кореспондентския офис на организацията за област Габрово.Кой ще бъде изпраният за стаж в пресклуба на Българска телеграфна агенция се чака да бъде оповестено през днешния ден.

Финалното събитие за 188-годишнината ще е креативна среща с проф.д-р на и.н. Петър Стоянович на 18 януари от 14:30 часа в Актовата зала на гимназията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР