Замеряне и цитати от доклади на ЕК, на кредитни агенции

...
Замеряне и цитати от доклади на ЕК, на кредитни агенции
Коментари Харесай

Дебатът между Йончева и Габриел - много статистика

Замеряне и цитати от отчети на Европейска комисия, на кредитни организации – това беше главният акцент в дебата сред водачите на евролистите на Българска социалистическа партия Елена Йончева и на ГЕРБ Мария Габриел.
Преди началото на дебата избухна спор дали Борисов нарушава закона. Според Йончева и Българска социалистическа партия има нарушаване, тъй като министър председателят бил ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ, а това е нарушаване на закона. Това е все едно да си треньор на един тим и да си арбитър на мача, акцентира Йончева. Габриел не се съгласи, тъй като това било избирателен щаб за връзка с другите партийни водачи, не със структурите на ГЕРБ и упрекна президента Румен Радев, че не е равноотдалечен от всички партии. Йончева обаче сподели и, че няма съображение да смята, че Габриел не е почтен човек . Припомняме, че за Габриел преди време излязоха данни какъв брой на ниска цена ѝ е излязло общинско жилище в столичния квартал " Лозенец ".
Моята борба повече от 2 години е с неналичието на правдивост, с корупцията, които са причина за бедността. Битката би трябвало да се изнесе в Брюксел, откакто години в България се наливат милиарди, само че в България бедността се усилва всяка година , сподели Йончева за основанието си да се бори за място в Европейския парламент пред Нова телевизия. Не съм прекъсвала връзката си с хората 10 години и съм тънко осведомена с механизмите в Европа, тъй като съм била евродепутат. Това съображение уточни Габриел за кандидатурата си за евродепутат.
Последва спор какъв брой тъкмо сме небогати и корумпирани съгласно отчетите на Европейска комисия – 2/3 от сигналите за корупция в България не се проверяват, настоя Йончева. Силната динамичност на растежа в България дават опция за превъзмогване на оставащите структурни провокации, опонира Габриел с откъс от последния отчет на Европейска комисия за България. Йончева отвърна с различен откъс за корупция и по какъв начин правоприлагащите органи не ползват законите, като Габриел отвърна, че правоприлагащите органи не са работили както би трябвало. ОЛАФ е направила инспекции на над 52 000 случая на корупция и под 1,8% от тях касаят България, продължи Габриел и добави, че с налагането на финансови корекции парите се връщат от нарушителите, не от българските данъкоплатци. Ако имаше ИСУН преди няколко години, нямаше да го има абсурда с къщите за посетители, тъй като обществено щеше да се вижда има или няма посетители, даде различен мотив Габриел.
Стигна се и до спор дали в отчет на Световната банка е казано, че България губи 22% от Брутният вътрешен продукт поради корупция. А по въпроса с подправените вести Габриел благодари на медиите за " Апартаментгейт ", както направи няколко пъти Бойко Борисов, само че Йончева подсети, че абсурдът с жилищата е тръгнал от " Радио Свободна Европа ".
Що се отнася до концепцията за безспорна минимална европейска заплата, Габриел сподели, че е невероятно на паневропейско равнище, само че може да стане на национално равнище. Йончева не се съгласи и уточни, че предлагането на Българска социалистическа партия е минималната европейска заплата да е най-малко 60% от междинната европейска заплата. В Румъния минималната заплата е 446 евро, междинната е над 1000 евро, а тръгнахме дружно, подсети Йончева и изиска да бъде направена оценка на стандарта на живота, с цел да дава отговор заплатата точно на него. Ако не догоним Европейски Съюз, ще станем външна страна, а това значи орязване на стратегии и средства, уверена е Елена Йончева и даде статистика – че усвояването на еврофондовете ни е единствено 27%, най-ниското в района. Следващото предложение на Европейска комисия е 8% нарастване на кохезионните средства за България, при общо изцяло понижаване на средствата за Европейски Съюз, похвали Габриел резултатът от напъните на ръководството отпред с ГЕРБ пред Брюксел.
Г-н Борисов има неповторим принос към стопанската система, като гони хората на открито – над 80% от публичните поръчки се вършат за съответни печеливши , цитира Йончева браншова статистика. А Габриел съобщи, че огромната имиграция е през 1990-1992 година и трябвали 25 години, с цел да може да има статистика като предходната година – повече връщащи се българи, в сравнение с заминаващи.
Йончева мина и на друга тематика – по какъв начин се обезлюдява България и по какъв начин евросредствата по Програмата за развиване на селските региони отиват основно за под 100 компании и селски производители. Това е европейска политика – не би трябвало 70% от средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП) да отиват при толкоз малко хора, настоя аленият претендент и акцентира, че в този момент следва нов програмен интервал и би трябвало да има преразпределение. А Габриел отговори със статистика на Европейска комисия какъв брой доста фермери получили европейски средства. Трябва да се борим против правилото " 80 – 20 " – 80% от евросредствата да отиват при 20% от селскостопанските производители, по тази причина – обща позиция и таван на дотациите, настоя претендентът на ГЕРБ.
Относно бъдещето на Европа, Йончева уточни, че огромният проблем е, че няма обща външна политика и защита, няма сигурност на общите външни граници на Европейски Съюз. А Габриел акцентира, че има мощен ангажимент във връзка с защитата на границите и мигрантската рецесия – с още 10 000 души личен състав във Frontex. Дали сме поръчка в идващия бюджет на Европейски Съюз за 21 милиарда евро за мигрантска политика, като ще има инструмент за разпределяне незабавно на средства при пик на мигрантската рецесия, както и доста ясна битка с трафикантите на хора, настоя претендентът на ГЕРБ и добави, че мисли, че това може да се отстоява дружно. Много добре звучи, само че като видите по какъв начин за минути оградата по границата с Турция се прескача от бременни дами, като е ясно, че камерите там не работят – неслучайно границата стана обект от национално значение след тези разкрития, с цел да не може да се снима, по какъв начин да имаме вяра, опонира Йончева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР