Замбия се класира за първи път от 2015 г. за

...
Замбия се класира за първи път от 2015 г. за
Коментари Харесай

“Този самолет ще ни убие“ – спомен за една футболна трагедия

Замбия се класира за първи път от 2015 година за Купата на африканските народи. Досега в шампионата “медните патрони ” имат две равенства. Днес обаче няма да приказваме за настоящия тим на Замбия. Ще се върнем обратно във времето, към 1993 година, когато драматичен случай раздрусва страната.

На 27-и април 1993 година боен аероплан, пренасящ националния тим на Замбия по футбол, катастрофира малко откакто е презаредено гориво в Габон. На борда има 30 индивида и всички губят живота си, в това число 18 футболисти.

Те са част от едно от най-силните генерации на “медните патрони ”. Отборът се е запътил към Сенегал за мач от квалификациите за Световното състезание. Играчите се качват на двумоторен боен аероплан и по проект би трябвало да пътуват до Сенегал, с междинни кацания в Конго, Габон и Кот д’Ивоар.

Втората спирка се оказва съдбовна. Самолетът излетява от интернационалното летище Леон-Мба. Две минути по-късно самолетът се разрушава единствено на 2 км. от брега, при което умират петимата членове на екипажа и 25-те пасажери.

Докладът за случая излиза 10 години по-късно. В него се споделя, че десният мотор се е запалил, само че водачът е изключил по простъпка към момента функциониращия ляв мотор. Самолетът пада в Атлантическия океан.

Габон изпраща бойци, които да търсят оживели. Такива няма. Открити са 24 от 30 тела, а единствено 13 са разпознати. Президентът на Замбия Фредерик Чилуба афишира едноседмичен печал и е проведено държавно заравяне за всеки един от футболистите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Football Association of Zambia (@fazfootball)

Ако някой беше взел под внимание терзанията на футболистите, случаят е можело да бъде избегнат.Преди злополуката играчите постоянно са изразявали опасения по отношение на ненадеждните военни самолети.

„ Винаги имаше проблем “, споделя Бваля Калуша. Той е капитан на националния тим, само че не е на съдбовния полет. Калуша играе по това време за ПСВ Айндховен и би трябвало да стигне самичък до Сенегал.

„ Момчетата споделяха: „ Този аероплан ще ни убие “. Футболната федерация не разполагаше с доста пари, с цел да транспорти тима с пътнически полет, тъй че най-лесния метод беше да се опитаме да вземем аероплан от военновъздушните сили “, споделя Калуша.

При предходен мач, подготовка за Световното състезание през декември 1992 година в Мадагаскар, самолетът стопира за зареждане на гориво в Малави. След часове, прекарани на пистата поради спор за заплати, самолетът още веднъж излетява. По време на четиричасовото пътешестване над Индийския океан водачът упорства играчите да носят избавителни жилетки.

Въпреки нещастието, през 1994 година Замбия стига до финала на Купата на африканските на народи, където губи от Нигерия, и е на един дуел от класиране за Мондиала в Съединени американски щати.

Казват, че ориста си знае работата. През 2012 година “медните патрони ” печелят Купата на африканските народи в столицата на Габон, Либревил, след победа с дузпи на финала против Кот д’Ивоар. Именно това е градът – лобно място на националите през 1993 година,

Източник: dsport.bg

Още вести четете в категория Спорт.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР