Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до

...
Замърсяването с пластмаса може да бъде намалено с 80% до
Коментари Харесай

Повторна употреба и рециклиране: Можем да намалим замърсяването с пластмаса с 80% до 2040 г.

Замърсяването с пластмаса може да бъде понижено с 80% до 2040 година, в случай че страните и фирмите създадат промени в политиката и пазар, обявиха от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

За да реализираме този резултат, би трябвало да се насочим към повече повторна приложимост , преработване и повече преориентиране и диверсификация на пластмасовите артикули, споделиха създателите на изследването. Това включва поощряване от страна на държавните управления на бутилките за неведнъж пълнене, диспенсерите за насипни товари, схемите за депозит и схемите за назад приемане на опаковки, което би могло да понижи с 30% пластмасовите боклуци.

Според изчисленията на света има близо 16 милиарда мобилни телефони

Намаление с още 20% може да се реализира,  в случай че преработването се трансформира в по-стабилна и печеливша промишленост. Използването на други възможности като хартия или компостируеми материали вместо пластмаса за опаковки, пакети и артикули за у дома също би могло да спести още 17% от замърсяването с пластмаса, съобщи UNEP.

Авторите на отчета настояват, че прекосяването към по-кръгова стопанска система ще докара до икономии в размер на 1,27 трилиона $, а други 3,25 трилиона $ ще бъдат спестени от възстановяване на здравето, климата, замърсяването на въздуха, морските екосистеми и разноските, свързани със правосъдни разногласия.

Освен това до 2040 година ще се сътвори чисто нарастване на броя на работните места със 700 000, най-вече в страните с ниски приходи.

Снимка: iStock

Мащабът на казуса

Светът генерира 300 милиона тона пластмасови боклуци годишно. От тях близо 60% се озовават в околната среда или на открити сметища и са директно виновни за замърсяването.

Всяка година повече от 8 милиона тона пластмаса стигат до океаните. Приблизително 40% от повърхността на международния океан е покрита с пластмасови боклуци. Ако потреблението продължи със същите темпове, до 2030 година, в международния океан ще има повече пластмаса в сравнение с риба.

Ванилинът се употребява в хранително-вкусовата индустрия и козметиката

100 000 животни умират всяка година от усложнение в пластмасови боклуци. Хората пък гълтам 5 грама пластмаса седмично.

Пандемията от COVID-19 усили трагично пластмасовите боклуци в света основно поради потреблението на еднократни маски.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР