Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици отново

...
Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици отново
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха в София достигна опасни нива

Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици още веднъж доближи рискови равнища в сряда и ранните часове на четвъртък, демонстрират данните от Национална автоматизирана система за надзор качеството на атмосферния въздух, оповестени на страницата на Столичната община, оповестява Mediapool.bg.

Най-високи стойности са регистрирани в кварталите "Надежда " и "Хиподрума "

през нощта и към 21.00-22.00 часа в сряда в жк "Младост ".

Пределно допустимата централизация за фини прахови частици е 50 µg/m3 и се отнася към средноденонощната централизация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа). Системата демонстрира осреднени едночасови стойности. В нормативните документи няма избрана позволена централизация на фините прахови частици за един час, а единствено за денонощие. Въпреки това на част от общините се дават данни в действително време по часове. Информацията за София за последните 24 часа демонстрира леко намаляване на замърсяването в утринните часове, само че още веднъж показанията са надалеч над нормите, само че за среднодневна централизация.

Привечер почасовите данни за положението на въздуха в София изчезнаха от уеб страницата на Столичната община по неразбираема причина. Данни за положението на въздуха има и на уеб страницата на Изпълнителната организация по околна среда, само че те са за среднодневната централизация на замърсителите и се афишират с ден забавяне. Това значи, че все още е налична информация за 29 ноември. Според нея среднодневните равнища на прахуляк са били превишени в пет от шестте точки на премерване в София.

В нормите са данните единствено от станцията на Копитото на Витоша.

Останалите демонстрират превишение на среднодневните концентрации сред 1 и 2.64 пъти. С повече от 2 пъти са превишени нормите в "Надежда ", "Хиподрума " и "Павлово ". Два пъти над нормата е била концентрацията на прахуляк в "Младост ", а повече от 1 път превишение е регистрирано в "Надежда ". Агенцията по околна среда към този момент не мери замърсяването в центъра на града, защото станцията от "Орлов мост " беше преместена в "Младост ". Освен в София превишение на условията за централизация на прахуляк на 29 ноември е регистрирано и в още 9 града - Бургас, Благоевград, Видин, Горна Оряховица, Перник, Пловдив, Смолян, Плевен и Шумен. По-късно в четвъртък министърът на околната среда Нено Димов дефинира замърсяването като кратковременен пик и подсети, че за чистотата на въздуха в градовете виновни са локалните управляващи. Той не пропусна за следващ път да съобщи, че въздухът в София в последните години е станал по-чист, с помощта на напъните на общината, която влагала доста най-много в модернизирането на градския превоз. Мерките обаче нямало по какъв начин да дадат резултат незабавно, а и върху замърсяването на въздуха в София въздействие имали метеорологичните условия. Той подсети, че европейските правила разрешават избран брой дневни превишения на нормите за година.

Зимата нормално е интервалът, в който проблемите с праха в столицата се задълбочават, поради отоплението на твърдо гориво в елементи от града и множеството дни с ниско налягане, което задържа за дълго смога.

В началото на годината от Столичната община дадоха обещание да изработят механизъм

за предизвестие и реакция при предстоящо замърсяване на въздуха, само че той към момента не е показан, макар че общината към този момент получава прогноза за предстоящо замърсяване за 3 дни напред. Миналата седмица зам.-кметът по екологията Йоана Христова даде обещание ограниченията да бъдат импортирани за разискване в общинския съвет тази седмица, само че няма информация това да се е случило. Очаква се измежду ограниченията да е ограничение на придвижването за замърсяващи коли в елементи от града. Някои от обявените ограничения бяха още безвъзмезден градски превоз и прекъсване на придвижването в елементи от града. Не е ясно какво ще бъде подхванато против замърсяването от битовото отопление. Мерките за това се изчерпват с идното даване на 30 печки на пелети на семейства в регион Нови Искър. Преди седмица Министерство на околната среда и водите регистрира относително наблюдаване на въздуха в София, което съумя да записва единствено едно превишение на нормите за фини прахови частици - в Бояна. Периодът, който беше определен, се характеризираше с надалеч по-добри атмосферни условия от нормалните през зимата в столицата. През април Съдът на Европейския съюз осъди България поради систематичното превишаване на допустимите правила за замърсяване с фини прахови частици, както и поради неналичието на ефикасни ограничения за справяне с казуса в интервала от 2007 година до 2014 година В момента

държавното управление се пробва да убеди Европейската комисия да не завежда иск

за установяване на наказания против страната поради нарушаването на разпоредбите. За това в последните седмици държавното управление и екоминистерството демонстрират интензивност по тематиката. Реалните ограничения за ограничение на мръсното отопление и коли обаче по този начин и не бяха показани, макар че се създават от години.

Замърсяването на въздуха с прахуляк води до изостряне на дихателните проблеми и заболявания, свързани с респираторната система. Според отчет на Европейска комисия към 13 000 българи са умряли прибързано за година след затруднения, провокирани от влошеното качество на въздуха. Заради болнични за такива болести са изгубени към 2 млн. работни дни, а икономическият резултат за страната е загуба от 3 милиарда евро годишно. Полезна ли ви беше
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР