Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 8,8 милиона души

...
Замърсяването на въздуха е причинило смъртта на 8,8 милиона души
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха убива повече хора отколкото пушенето

Замърсяването на въздуха е предизвикало гибелта на 8,8 милиона души през 2015 година - съвсем двойно повече от предходните калкулации за 4,5 милиона, заяви Ройтерс, базирайки се на учени от Германия и Кипър.

Според данни на Световната здравна организация пушенето предизвиква гибелта на 7 милиона души по целия свят всяка година.
Европейски отчет: Въздухът в по-бедните страни от Европейски Съюз е по-мръсен В огромните градове по-бедните общности нормално са изложени на по-високи нива на замърсяване
Учените приканват за незабавно прекъсване на изгарянето на изкопаеми горива.

В Европа замърсяването на въздуха е довело до гибелта на към 790 000 души, сред 40 и 80 % от които от сърдечносъдови болести, като инфаркт и инсулт.

Фините прахови частици във въздуха са изключително рискови за здравето, защото проникват надълбоко в белите дробове и могат даже да преминат в кръвта.

Праховите частици с диаметър под 2,5 микрона са по-опасни от считаното до момента. Те са съществена причина за дихателни и сърдечносъдови болести.
България е измежду страните с най-лош въздух в Централна и Източна Европа Сред главните замърсители у нас са потреблението на твърди горива за отопление, както и остарелият авто парк
Учените предлагат да се понижи признатата в Европейския съюз норма, която в този момент е 25 микрограма на кубически метър въздух и е с 2,5 пъти по-висока от предложената от СЗО.

Всяка година замърсяването на въздуха предизвиква по 120 спомагателни случая на гибел на 100 000 души, а в Европа това повишаване е с до 200 случая на 100 000 души.
Д-р Михаил Околийски: Няма доказателства, че бездимните цигари са по-безопасни (АУДИО) Те може да водят до опасности за здравето, които до момента не са изследвани
" Пушенето може да се избегне, само че замърсяването на въздуха не може, " показва и различен откривател – проф. Томас Мунцел от катедрата по кардиология в Медицинския академични център в Майнц, Германия.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР