Замърсяването на въздуха е доказано, че води до някои тежки

...
Замърсяването на въздуха е доказано, че води до някои тежки
Коментари Харесай

Предупреждават! Мръсният въздух вреди и на бъбреците

Замърсяването на въздуха е потвърдено, че води до някои тежки здравословни проблеми като сърдечни заболявания, рак, астма и други. Ново изследване прибавя към листата и заболявания на бъбреците.
Според данни от проучване на Медицинското учебно заведение към Университета във Вашингтон и Центъра за клинична епидемиология в Сейнт Луис замърсяването усилва риска от хронични бъбречни заболявания и може да докара до прекъсване на тяхната работа.
За да стигнат до своите изводи, учените са анализирали данни за здравословното положение на 2,5 млн. души в интервал от 8 години и половина. Те са сравнили данни за бъбречното здраве на пациентите и равнищата на замърсяване на въздуха.
Техният разбор е открил, че 44 793 нови случая на бъбречни заболявания и 2438 нови случая на бъбречна непълнота най-вероятно се дължат на замърсяване на въздуха над допустимите стойности от 12 микрограма на пространствен метър въздух.
Според доктор Зияд ал Али, водещ създател на изследването, въпреки и информацията за връзка сред замърсяването и бъбречните заболявания да е незадоволителна, нейният разбор незабавно е посочил връзка сред двете.
Фините прахови частици могат да навредят на бъбреците по същия метод, по който и на другите органи в тялото като сърце и бели дробове. Предаваното по въздуха невидимо замърсяване под формата на прахуляк, пушек, течни капки, сажди и други има пагубно влияние щом попадне в кръвообращението. Бъбреците са филтър за кръвта и това замърсяване може да попречи на вярното им влияние.Изследването е открило, че даже и най-ниските равнища на замърсяване могат да повлияят на работата на бъбреците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР