Замърсяването, климатичните промени и старата инфраструктура по продължението на реките

...
Замърсяването, климатичните промени и старата инфраструктура по продължението на реките
Коментари Харесай

Престъпление срещу природата: Река Ахелой се превърна в блато ВИДЕО

Замърсяването, климатичните промени и остарялата инфраструктура по продължението на реките - това ли са главните аргументи за замърсяването на водите в България?

Много от реките в България са нечисти - такава е и река Ахелой. Тя се намира в Югоизточна България, област Бургас (общини Айтос, Бургас и Поморие) и се влива в Черно море. Дължината ѝ е 39,9 km. Реката се е трансформирала в тресавище, а рибата е измряла.

Река Ахелой се образува от сливането на реките Мангърска (лява съставяща) и Арнаутска (дясна съставяща) на 166 m н.в. на към 3 km източно от село Бели дол, община Поморие. И двете реки извират от Айтоска планина, източно от село Дрянковец, община Айтос, като за начало се приема Арнаутска река. Тече в необятна котловина, до село Александрово на изток, а по-късно на югоизток. Влива се в Черно море до къмпинг „ Ахелой “, на 1,2 km южно от град Ахелой.

Читатели на GlasNews.bg и хора от Ахелой алармират, че гледката там е потресаваща. Те споделят, че имат обезверена потребност от помощ. " Задръстени и обиколени сме от свинарник, пречиствателна станция, тласкател и отпадъчните води, които се вливат в реката, а от там в морето ", се показва в сигнала до нас.

Междувременно в обществените мрежи попаднахме на фрагменти, които отразяват потресаващата реалност. На видеата виждаме мъртва риба и доста замърсяване.



Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Басейнова дирекция " Черноморски регион " и Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околна среда – София са ревизирали сигнала за съществуване на измряла риба и съществуване на фекална маса в река Ахелой.

При осъществения оглед се е открило, че река Ахелой в тествания сектор е доста мощно обрасла с водна леща. Наблюдава се щедро количество зелени и кафяви водорасли на повърхността. Оттокът на реката е извънредно слаб.

Наличието на мъртвите екземпляри е в стеснен сектор от реката с дължина към 100-120 м. Количеството на мъртвите екземпляри е към 30-50 броя с друг размер от 20 до към 40 см. главно от типа шаран, таранка и каракуда.

В региона на откритите мъртви екземпляри не се установени забележими следи и съществуване на фекални маси, както е изложено в сигнала.

Отбрани са 3 броя водни проби, като измерените индикатори на място демонстрират ниско наличие на разперен О2 надлежно 0,64 мг/л, 0,65мг/л и 1,48 мг/л., при норма 3-6 мг/л.

Пробите ще бъдат оценени по индикатори - дейна реакция, азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, общ азот, общ фосфор, орто –фосфати като фосфор, химична нужда от О2,биологична нужда на кослород.

Река Ахелой се влива в Черно море през стеснен сектор към 3-4 метра заради образувалата се пясъчна коса. Водите на р. Ахелой при устие са бистри, без следи от замърсяване. Водите на Черно море в региона на вливане на реката са с натурален цвят и аромат.

В рамките на инспекцията са тествани канализациона – помпена станция " Ахелой " както и канализационни –помпени станции и тласкатели на хотелските комплекси в региона. Не е открито преливане и приключване от тях.

Извършен е оглед на Главен канализационен колектор I, при който е установено заустване на непречистени отпадъчни води с тип и аромат на битово-фекални от канализационната мрежа на гр. Ахелой и заустването им в реката. Дебитът на изтичащите води е непрекъснат.

Не е обезпечено включване на всички отпадъчни води от канализационната мрежа на Ахелой в канализационна помпена станция " Ахелой " и пречистването им в Пречиствателна станция за отпадъчни води - Равда. Дадено е наставление за прекратяване на нерегламентираното заустване. От " ВиК " ЕАД ще бъдат подхванати незабавни дейности за премахване на компрометирания сектор, като от страна на инспекцията ще бъде осъществен следващ надзор. За откритото нерегламентирано заустване на отпадъчни води, към " ВиК " ЕАД Бургас ще бъдат подхванати административнонаказателни ограничения по Закона за водите, това оповестиха от пресцентър РИОСВ-Бургас.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР