Замърсеният въздух взема повече жертви от катастрофите за година. Това

...
Замърсеният въздух взема повече жертви от катастрофите за година. Това
Коментари Харесай

Експерт: Най-големите източници на замърсяване са автомобилния трафик и ТЕЦ-овете

 Замърсеният въздух взема повече жертви от злополуките за година. Това сподели пред " Фокус “ проф. доктор Коста Костов, експерт пневмология и фтизиатрия.

Той посочи, че въглероден двуокис и серният двуокис са измежду най-често срещаните химикали във въздуха, които водят до увреждания.

" Всичко това поврежда неусетно и подло дихателните пътища и белия дроб. Във въздуха има прекалено много токсични детайли. Уврежданията от нечистия въздух стават забележими след към 10-15 години. От хронични болести на белия дроб страдат и хората живеещи в нечиста среда. Ние сме една от най-замърсените столици в света “, изясни още доктор Костов.

Според него обществото знае прекомерно малко за проблеми от нечистата атмосфера.

" Повече би трябвало да се приказва, тъй като този проблем остава настрана, а той работи неусетно на нашия организъм. Големите източници на замърсяване са автомобилния трафик и ТЕЦ-овете. Фините прахови частици са една от най-коварните съставки на въздуха, тъй като проникват доста надълбоко и провокират тъканни проблеми в белия дроб, които основават патогенен развой и постепенно нарушават фината структура на дихателния сегмент на белия дроб “, сподели още специалистът.

Според него е неотложно да се вземат повече ограничения от общ темперамент.

" Да се основат условия за по-добър надзор, отчитане на трафика в градовете като в София където в центъра казусът е максимален. Нужна е и по-солидна отчетност за всеки ден във всяка точка на страната, с цел да може организациите да вземат ограничения “, добави още доктор Костов.

Експертът съобщи, че хроничната белодробна болест се усилва освен у нас, а в международен мащаб, като признаци се появяват и при непушачите. Относно предварителната защита специалистът посочи, че при опция е добре в дни и часове на високо замърсяване да не се излиза на открито. Мярката важи най-много за децата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР