Замърсеният въздух е фактор за тежестта на протичане на ковид

...
Замърсеният въздух е фактор за тежестта на протичане на ковид
Коментари Харесай

Замърсеният въздух може да усложни ковид инфекцията |

Замърсеният въздух е фактор за тежестта на протичане на коронавирус инфекцията и белодробните затруднения от нея. Предстоящият отоплителен сезон създава предпоставки за това, разяснява пулмологът доцент Александър Симидчиев за OFFNews и посочи, че част от казуса с разпространяването на ковид в Северна Италия е високото равнище на замърсяване.

Картата на замърсяване на околната среда доста тъкмо подхожда на регионите, в които има по-тежко и дълготрайно боледуване от ковид, сподели експертът и добави, че това става още по-сериозен проблем поради настъпващия есенно-зимен сезон, когато и концентрацията на фини прахови частици във въздуха ще се усили.



Доц. Симидчиев, който е ръководител на Сдружение " Въздух за здраве ", представи настояща статистика за заболеваемостта от белодробни заболявания в международен мащаб по време на онлайн конференция, отдадена на Световния ден на белия дроб. 

Пневмонията е водеща причина за смъртност при децата. 700 000 деца умират от заболяването годишно по света - две на всяка минута. 80% от случаите на летален изход са при пациенти под 2 години. Най-много са случаите в страни с ниски и междинни приходи.



Друг сериозен фактор за висока смъртност от белодробни болести е туберкулозата, посочи експертът. 10 млн. са новите случаи на болестта по света годишно, а 1,5 млн. от тях имат летален излаз. Най-застрашени са децата под 5-годишна възраст и хората на 20-35 година И това заболяване е необятно публикувано в страните, в които популацията е ниски и междинни приходи. 

Въпреки че туберкулозата от дълго време е лечимо заболяване, високият % пациенти и увеличената смъртност са резултат от антимикробната устойчивост, която се появява при погрешно лекуване и усилва риска от гибел, разяснява експертът. Особено рисково е съчетанието СПИН-туберкулоза. 1/3 от умрелите с HIV са боледували от туберкулоза, демонстрира статистиката. 4300 умират от туберкулоза на ден по света.



Доц. Симидчиев уточни, че тежестта на протичане на коронавирус инфекцията ще усили случаите на белодробни болести в бъдеще, защото тя не се управлява на всички места еднообразно добре, макар че има съответно лекуване. Той прикани за повече научни проучвания:

" През 2020 година бихме желали да приказваме повече за значимостта на белите дробове, призоваваме за повече научни проучвания, изключително за резултата от COVID-19 върху белите дробове ", сподели ръководителят на Сдружение " Въздух за здраве ".

В рамките на днешния ден ще бъде направено проучване на доброволци - пациенти, които са преболедували ковид и са отчетели негативен PCR тест. Идеята на изследването е да се следят последствията от инфекцията върху белия дроб и върху организма като цяло. Това са експертите, които се включват в акцията:

Д-р Стела Денчева  - Велико Търново
Д-р Иво Илиев  - Видин
Д-р Олег Яков - Петрич
Д-р Таня Минева - Стара Загора
Д-р Румен Тихолов - Козлодуй
Д-р Ивелина Джургова - Стара Загора
Д-р Пенка Ценкова - София
Д-р Надежда Стаматова - Габрово
Д-р Снежина Лазова - София
Д-р Незабравка Хайтова - Враца
Д-р Ваня Илиева - Стара Загора
Д-р София Ангелова - София
Д-р Александър Симидчиев - София

„ Въздух за здраве “ и техните сътрудници от Световния алианс за климат и здраве (GCHA) както и Здравеопазване без вреди (Health Care Without Harm), Алианс за здраве и околна среда (Health and Environment Alliance), Алианса за климат и здраве на Съединените щати (the US Climate and Health Alliance) и Здравен алианс за битка с изменението на климата на Обединеното кралство (the UK Health Alliance for Climate Change) дефинират представители на здравната общественост, с цел да насърчат вземането на на практика и здравно-ориентирани решения, както и да основат осезаеми промени в политиките на равнище град, които да доведат до ясна световна наклонност за понижаване на замърсяването на въздуха до 2030 година Това ще докара до съкращаване на смъртните случаи, заболяванията, а като непряк резултат и намаляване на излъчванията на парникови газове.

Световният ден на белия дроб ще обезпечи опция за деяние, полемики и осведоменост. Обединеният глас на всички хора, загрижени и работещи за респираторното здраве, ще е мощна мощ в тази посока.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР