Зам.-здравният министър доц. д-р Георги Йорданов коментира проблемите в здравеопазването

...
Зам.-здравният министър доц. д-р Георги Йорданов коментира проблемите в здравеопазването
Коментари Харесай

Сетиха се: Взимаме медсестри от Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан

Зам.-здравният министър доцент доктор Георги Йорданов разяснява проблемите в опазването на здравето у нас пред Българска телеграфна агенция. От години дефицитът на медицински сестри в България е осезателен. Той удостовери, че една от ограниченията, по които се работи за справяне с този проблем, е да се привлекат здравни експерти от етноси, които приказват български - от Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан.

„ Повечето лечебни заведения в страната са на облага - нещо, което не е ставало през последните десетина години. Това се случва поради обстоятелството, че здравните заведения, чиито планови интервенции и банкет в изискванията на пандемия бяха лимитирани, получават финансиране в размер на 85 % от заработеното в предната година, без значение от размера на техните дейности”. Това сподели доцент доктор Георги Йорданов в Кюстендил. Той уточни, че тези обстоятелства приказват за това, че лечебните заведения имат средства, с които да поемат увеличените разноски.

Пред медиите заместник-здравният министър съобщи, че държавното управление се занимава съществено с въпроса за облекчение на финансовата тежест, която имат болничните заведения, по отношение на увеличените сметки за ток. Оказва се обаче, че лечебните заведения, които са търговски сдружения, не могат да получат директна помощ, тъй като тя се води нерегламентирана.

" Затова в новия бюджет ние сме нараснали сумите в НЗОК с над 600 милиона. Част от тези пари ще отидат за компенсиране на разноските за ток и газ. Освен това сме планували и нарастване в заплащането на труда на медицинските експерти отвън финансовите тласъци за тези, които работят на първа линия в изискванията на пандемична конюнктура ", сподели още заместник-министъра.

Според него казусът с недостигащия брой лекари е на база увеличаващия се брой здравни заведения в страната.

" Броят лекари, регистрирани от БЛС, е сред 31-32 хиляди. Проблемът е, че здравните заведения би трябвало да покрият стандарта и тогава лекарите не стигат. Истинският проблем обаче е незадоволителният брой на медицински сестри. Те са привлечени да работят в Западна Европа през последните години поради по-високото заплащане”, уточни още заместник-министър Йорданов.

" Обмисляме най-различни ограничения, в това число и това лечебните заведения да дават стипендии на претендентите за медицински сестри, общежития. В болничното заведение в Добрич се опитваме да работим по план с медицински сестри от Казахстан. Целта ни е да урегулираме опцията те да работят в страната, която е член на Европейски Съюз ", сподели още доцент доктор Йорданов.

Заместник-министърът акцентира, че се прави всичко допустимо, в това число и увеличението на броя медицински сестри, които се образоват в колежи.

Заместник-здравният министър съобщи, че страната няма да заплаща за дребните общински лечебни заведения, с цел да ги поддържа, само че ще работи за това да задоволи здравните потребности на локалното население там.

" Тези дребни лечебни заведения не могат да се устоят като търговски сдружения. Увеличили сме сумата, която ще дадем в поддръжка на дребните общински лечебни заведения през тази година до 45-50 млн. лева Ще ги укрепим като база, само че не можем да намерим фрагменти. Възнаграждението в тези здравни заведения е в пъти по-малко от това, което тези експерти ще получават в огромните лечебни заведения. Затова имаме концепция за една нормативна уредба, която да обезпечава като главно заплащане медицинските експерти и която да залегне в новия групов трудов контракт в региона на опазването на здравето, който дискутираме в този момент със синдикалните организации ", сподели още доц.д-р Йорданов.

Снимка: " Синхуа "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР