Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не

...
Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не
Коментари Харесай

Прокурорката с пръскачките от НАПлийкс“ не стана съдия

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не съумя да се трансферира в съда без конкурс.

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет през днешния ден единомислещо отхвърли молбата й да стане арбитър в Софийския градски съд.

Щъркелова, ставала известна с неуместното изказване, че хакери желали да дестабилизират страната като включват… пръскачките пред Народно събрание, опита да се възползва от така наречен кариерен бонус за шефовете в правосъдната система, до момента в който той още работи в Закона за правосъдната власт.

В плана за промени на правосъдния закон се планува освен закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните
бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия правосъден съвет и Инспекторатът към него.

Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото " НАПлийкс " за приключването на данните на милиони българи от масивите на приходната организация. След 2 години и половина следствие делото още не е импортирано в съда.

По това дело Щъркелова взриви обществените мрежи, откакто разгласи проекта на хакерите да основат безпорядък в страната, като включат поливните пръскачки на Народното събрание в несъответствуващ миг.

" Имало е такова предпочитание, вероятно, при прекосяването на коли на президента или посетители на нашия парламент да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори усложнение в напредването. Такава неустойчивост води след себе си и неустойчивост на цялата ни политическа система! ", разгласи тогава Щъркелова.

Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, искаше да бъде трансферирана в Софийския градски съд, като се базира на текста от Закона за правосъдната власт, който гласи, че " след освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт ".

Преди да бъде определена за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 година, Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се трансферира в спецпрокуратурата през 2019 година тя е прокурор на районно равнище в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от сегашния основен прокурор Иван Гешев.

В спецпрокуратурата има задоволително свободни места и Щъркелова може да остане там като редови прокурор, откакто към този момент не желае да е зам.-шеф, счита съдийската гилдия.

Според членовете на колегията кариерният
бонус важи за същия по тип орган на правосъдната власт, т.е. Щъркелова може да се реалокира в прокуратурата, само че и да прескочи в съда без конкурс. " Преминаването на прокурорът на съдийска служба става посредством конкурс за повишение или пренасяне, включващ и инспекция на знанията за заемане не длъжността посредством писмен изпит по конспект ", изяснява още колегията в отговор на молбата на Щъркелова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР