Зам.-председателят на ГЕРБ е претърпял морални вреди заради незаконно повдигнатото

...
Зам.-председателят на ГЕРБ е претърпял морални вреди заради незаконно повдигнатото
Коментари Харесай

Даниел Митов осъди прокуратурата за 25 хиляди лева

Зам.-председателят на ГЕРБ е претърпял морални вреди поради нелегално повдигнатото му обвиняване за закононарушение, до момента в който бе външен министър

Зам.-председателят на ГЕРБДаниел Митов осъди прокуратурата на 25 хиляди лв. обезщетение за претърпени морални вреди.

Това постанови на първа инстанция Софийски градски съд, като решението не е дефинитивно и може да се апелира пред Софийски апелативен съд, написа вестник.

Митов заведе желае си за 100 хиляди лв. по Закона за отговорността на страната и общините за вреди поради нелегално повдигнатото му обвиняване за закононарушение до момента в който бе външен министър. През 2017 година Спецпрокуратурата упрекна Митов първо в закононарушение по работа, а след това бе преквалифицирано обвиняването в корист с доверие. Поводът бе, че Външно министерство и Министерството на земеделието са сключили съглашения с туроператорска компания за обезпечаване на самолетни билети, хотелско настаняване и и други при служебни пътувания, без социална поръчка.

На три инстанции, през 2020 година Митов дефинитивно бе оневинен и тогава заведе дело против прокуратурата.

Твърди, че воденото против него произвеждане било необятно отразено в медиите, което довело до злепоставянето му в обществото, оскверняване на положителното му име на жител и експерт – политик и държавник. Изпитвал възприятие на позор и подтиснатост. През цялото време бил смутен и чувствал душевен тормоз, тормозил се и по какъв начин се отразява протичащото се на фамилията му. Влошило се здравословното му положение, станал депресивен, не можел да спи, сънувал кошмари и почнал да получава хипертонични рецесии. Дълбоко били накърнени достойнството и достолепието му.

Многократно бил зает да се явява пред проверяващите органи и след това в многочислените съвещания по делото.

Във възражението си прокуратурата пък твърди, че и към сегашния миг той е депутат и зам.-председател на Политическа партия ГЕРБ, което прави изказванията за срината известност и накърняване на достойнството и достолепието за неоснователни. Във връзка с медийните изявления, прокуратурата счита, че обществото следва да бъде осведомено и че точно поради заеманата от ищеца служба, същият е бил неизбежно обект на засилен интерес и е следвало да понася по-дълбоко вмешателство в персоналната си сфера.

Съдът счита, че наказателното произвеждане против ищеца е траяло малко над 2 година и 11 месеца, което е рационален период, през който обаче несъмнено Митов е търпял

мощни отрицателни душевен преживявания и стрес, паника, подтиснатост, депресивност. Трябва да се обезщетят накърняването на достойнството, достолепието, положителното име и професионалната известност, счита съдът.

" Макар членовете на най-близкия му кръг, включително разпитаните очевидци, да не са вярвали в неговата виновност и да са го подкрепяли, по-далечният кръг от професионални контакти, включително в областта на политиката, са трансформирали мнението си за ищеца в отрицателна посока. Това, както и неудобството на самия просител от нуждата да се твърди в поддръжката на хората, с които контактува, е довело до блян към обществена самоизолация и е нарушило естественото му обществено действие ", написа в правосъдното решение.

Според магистратите обаче не е открито повдигането на обвиняването да се е отразило върху работата му като политик в дълготраен проект. " Ноторни са обстоятелствата, че понастоящем ищецът е депутат, като е бил определен за подобен и в последните три Народното събрание.

Налага се изводът, че воденото против него наказателно гонене не е довело до трайни и непоправими вреди върху професионалната му кариера като политик ", счита съдът.

Определи като заслужено обезщетение от 25 хиляди лева, както и 5400 лева разноски за адвокатско заплащане.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР