Зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев представи част от основните

...
Зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев представи част от основните
Коментари Харесай

Бюджет 2024: Мнозинството вдига заплатите в детските градини, яслите и НСО

Зам.-председателят на бюджетната комисия Венко Сабрутев показа част от главните оферти за промени.

Сред предложенията, зад които дружно застават от болшинството, са: Създаване на фонд " Стамболов " от 5 млн. лв., с които изтъкнати студенти да се учат в влиятелни университети в чужбина и по-късно да работят в България; увеличение на заплатите на педагогическия личен състав в детските градини и ясли и в допълнение равнене на разноските за прехрана на децата в тях с към 16,6 млн. лева; основаване на стратегия, с която учебните заведения, детските градини и храмовете да минат на контролиран пазар на електрическа енергия, добави Сабрутев.

" Предлага се приоритизиране на плана за създаване на национална детска болница, к оето няма фискален резултат в този момент, само че е явен ангажимент, че ще бъде бързо изградена; предлагаме да се дадат в допълнение 500 000 лв. за детски онкоцентър; 4 млн. лв. за младежките центрове; спомагателни 5 млн. лв. за медицински произведения за хора с увреждания; 10 млн. лв. за личния състав на Българска академия на науките, в допълнение 2,7 млн. лв. за курсантите в МВР; 37 млн. лв. за създаване на център за киберсигурност в ДАНС; 2 млн. лв. за заплатите в организация " Архиви " ; 200 000 лв. за добруджанските и тракийските институти; 2,6 млн. лв. за МВнР; 10 млн. лв. за Министерството на нововъведенията ", сподели още Венко Сабрутев, представен от Българска телеграфна агенция.

В бранш " Култура " ще се дават в допълнение 68 млн. лв. в бюджета за 2024 година, показаха представители на бюджетната комисия.

В приходната частна бюджета предлагаме да се вдигнат таксите на хазарт, сподели Сабрутев. Йордан Цонев добави, че тези такси не са вдигани повече от 10 години.

По думите на ръководителя на бюджетната комисия партиите, които поддържат кабинета, ще поддържат отпущането на в допълнение 11,6 млн. лв. за заплатите в НСО , ще се дадат и пари за продължение на археологически разкопки  в страната. За Конституционния съд ще се провиснал пари за ремонт на сграда; за районните центрове на Българска телеграфна агенция се отпускат 2 два милиона лв., както и 4 млн. лв. за Сметната палата и други 20 млн. лева за настоящи поправки на здания на Министерство на вътрешните работи, сподели Йордан Цонев.

" За първи път в проектобюджета се виждат плановете с тяхното остойностяване - това е добра стъпка към цялостната бистрота - идната година би трябвало парламентарните комисии да се включат в приоритизиране на плановете, разяснява министърът на финансите Асен Василев.

" Съгласен съм, че подготовката на идващия бюджет би трябвало да стартира по-рано. Изпратихме в Народното събрание в края на вчерашния ден всички общински планове ", добави финансовият министър.

Снимка: БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР