Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, зам.-председателят на НС Емил Христов,

...
Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, зам.-председателят на НС Емил Христов,
Коментари Харесай

Ще се преразгледа цялата документация на концесията за кариера за варовик в старозагорско

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, зам.-председателят на Народно събрание Емил Христов, регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова и националният представител Радостин Танев се срещнаха с протестиращите против кариерата за варовик от 11 старозагорски села, дружно с техните кметове.

Както, на 22 август десетки хора блокираха за 15 минути подбалканския път София – Бургас, край град Николаево в символ на митинг против построяването на кариера за варовик в землищата на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви, на повърхност към 800 дка многогодишна широколистна гора, която в Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда е показана като люляк и келяв кедър, което не дава отговор на истината.

Хората са безапелационни, че активността на кариерата ще докара до екологична злополука, тъй като билото на Средна гора ще бъде свалено с над 60 м, ще бъде изсечена многогодишна широколистна гора. В региона е главната популация от Благороден елен, на триста метра извира водата за село Едрево, ще бъдат нечисти още три реки.

В срещата с протестиращите участваха още шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора доктор Петя Папазова и представители на Басейнова дирекция. Зам.-министър Станков пое ангажимент да бъдат преразгледани всички документи от старта на процедурата за концесията през 2008 година досега и да се вземе взаимно преференциално решение, като се защитя ползите на хората и околната среда.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР