Зам.-министър Янко Иванов става член на Управителния съвет на Центъра

...
Зам.-министър Янко Иванов става член на Управителния съвет на Центъра
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 22 август 2018

 бойко борисов, мс  бойко борисов, мс  img_8434  бойко борисов, мс
Зам.-министър Янко Иванов става член на Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига

Правителството назначи заместник-министъра на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов за член на Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, на мястото на някогашния зам.- министър доктор Цветан Димитров.

Управителния съвет на Центъра за оценка на риска по хранителната верига се състои от петима членове, шефа – проф. доктор Бойко Ликов, заместник-министрите на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов и доктор Лозана Василева и заместник-министрите на опазването на здравето доктор Бойко Пенков и Светлана Йорданова.

През 2016 година Центърът за оценка на риска по хранителната верига беше преструктуриран във вторичен разпоредник с бюджет към министъра на земеделието и храните с приемането на Закона за Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Центърът прави научна оценка на риска по проблеми, които директно или индиректно засягат здравето на животните, растителните артикули и сигурността на храните. Той изготвя научни мнения до способените органи и институции за взимане на решения за ръководство на рисковете по хранителната верига.

Правителството утвърди Кирил Войнов за краткотрайно изпълняващ функционалностите на ръководител на ДАМТН

Правителството утвърди Кирил Войнов за краткотрайно изпълняващ функционалностите на ръководител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). До в този момент длъжността ръководител на организацията се изпълняваше от Петър Славчев Горновски. Към сегашния миг той е в неспособност да прави отговорностите си за нескончаем интервал от време, заради здравословни аргументи. За да се обезпечи естественото действие на ДАМТН и да не се препятства активността й, се постанова до завръщането на титуляря да бъде избран краткотрайно изпълняващ функционалностите на ръководител.

До момента Кирил Михайлов Войнов извършва длъжността заместник- ръководител на ДАМТН. Той има нужното равнище на обучение и професионална подготвеност да извършва функционалностите на ръководител на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Предлаганата кандидатура е съобразена с условията на Закона за администрацията.

Актуализира се съставът на Обществения съвет към Център „ Фонд за лекуване на деца ”

Правителството одобри промени в РМС № 886/2016 година за установяване състава на Обществения съвет към Център „ Фонд за лекуване на деца “.

Предсрочно от състава на съвета се освобождават двама постоянни членове – представители на Българския червен кръст и Българската национална телевизия, и трима аварийни членове – представители на Агенцията за обществено подкрепяне, на представителните организации за отбрана правата на пациентите и на групата на изтъкнатите медицински експерти. На тяхно място се дефинират нови членове, които встъпват в мандата на освободените.

Новите членове в състава на Обществения съвет са: доктор Валентин Пеев представител на Българския червен кръст, постоянен член; Десислава Милушева представител на Българската национална телевизия, постоянен член; Даниела Симова представител на Агенцията за обществено подкрепяне, авариен член; Владислава Цолова представител на Националната пациентска организация, авариен член; доцент Сашо Асьов – шеф на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Света Анна “, гр. София, авариен член.

Правителството утвърди проект за деяние с съответни ограничения за подготовка на страната за присъединение към Валутния механизъм II и към Банковия съюз

Правителството утвърди План за деяние, включващ ограничения в отговор на желанията на Република България за присъединение към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз до юли 2019 година. Документът е направен в резултат на изпратеното на 29 юни 2018 година публично писмо от министъра на финансите и шефа на Българска национална банка за присъединяване на Република България в Единния контролен механизъм (ЕНМ) посредством определяне на тясно съдействие с Европейската централна банка по смисъла на Регламент (ЕС) №1024/2013 и за желанията на страната за кандидатстване във Валутния механизъм II, което получи и политическата поддръжка на Еврогрупата.

В Плана за деяние са включени ограничения, които, поради поетите с писмото задължения, следва да се изпълнят до края на месец юни 2019 година. Мерките се показват в: усилване на рамката на надзора в банковия бранш посредством тясно съдействие с ЕЦБ и предприемане на нужната подготовка в сходство със съществуващите процедури, посредством осъществяване на редица промени в националното законодателство, като се планува към края на 2018г. те да бъдат утвърдени от Народното събрание; възстановяване на макронруденциалната рамка посредством въвеждане до края на 2018 година на макропруденциални принадлежности в Закона за кредитните институции, позволяващи налагането на редовно равнище на условия към кредитополучателите; усилване на надзора върху небанковия финансов бранш (пенсионни фондове и застрахователни дружества); възстановяване на рамката за несъстоятелността след осъществяване на обзор на законодателството и правене на съответните законови изменения; усилване на рамката за битка с изпирането на пари; модернизиране на рамката за ръководство на държавните предприятия чрез обзор и оценка на законодателната, регулаторната и функционална рамка и отправяне на рекомендации, свързани с превъзмогването на несъответствията сред българското законодателство и най-хубавите интернационалните практики, в следствие и правене на законодателни текстове в сходство с насоките на ОИСР; одобрение от Народното събрание на Споразумение по отношение на прехвърлянето и взаимното потребление на вноски в Единния фонд за преструктуриране.
Изпълнението на изброените ограниченията ще обезпечи спазването на авансово поетите задължения в области на политиката, които са от огромно значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз до юли 2019г., и като краен резултат да се вкара еврото след осъществяване на всички критерии за конвергенция, в сходство с член 140 от Договора за действието на Европейския съюз.

Осигуряват се 5,6 млн. лева за дейностите по програмата за обезпечаване на модерна просветителна среда

Правителството обезпечи общо 5 618 978 лв. за дейностите по Националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, утвърдена през 2018 година

С 2 869 295 лв. ще бъдат закупени 111 хиляди училищен шкафчета от 588 общински учебни заведения. В тях учениците ще могат да съхраняват учебници, образователни комплекти, пособия и други материали, както и екипи за физическо образование и персонални движимости. Този модул бе въведен като една от ограниченията за олекотяване на ученическите раници.

83 общински учебни заведения ще получат 793 337 лв. за съоръжение на стаи в полуинтернатни групи за часовете по ползи. Финансира се закупуване на обзавеждане, консумативи и материали, книги и игри.

320 615 лв. се отпускат за ремонт и съоръжение на образователни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на 8 учебни заведения, както и за обезпечаване на образователни видеофилми и софтуерни артикули.

1 635 731 лв. са за пазаруване на уреди, принадлежности, принадлежности, реактиви и други консумативи за застраховане на пробната работа по образователните предмети биология и здравно обучение, физика и астрономия и химия и запазване на околната среда в VII и в IX клас за 1879 общински учебни заведения.

Необходимите средства за осъществяване на националните стратегии за 2018 година се обезпечават от бюджета на МОН.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за смяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии – обществена държавна благосъстоятелност. Изменението се прави за реорганизация на действителен азбестоциментов захранващ тръбопровод от язовир „ Среченска бара “ до Враца, в землищата на с. Долно Озирово, община Вършец, с обща повърхност 0,106 дка. Имотите са в обсега на активност на териториално отделение „ Държавно горско стопанство Враца “ и „ Държавно горско стопанство Берковица “ към „ Северозападно държавно дружество “ Директива за птиците – Враца. Община Враца ще заплати за смяна предназначението на парцелите цена в размер на 223 лв. и за компенсационно залесяване цена в размер на 45,53 лв..

Кабинетът позволи премахването на 16 рискови здания на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, като статутът на постройките се трансформира от обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност. Имотите се намират в регионите на жп гари Казанлък, Симеоновград, Калояновец, Стамболийски, Разлог, Септември, Любимец и жп спирки Хаджиево, Синитово и Звъничево. Те са с отпаднало предопределение и нямат функционално и софтуерно значение за сигурността на железопътните транспорти. В тях не са ситуирани настоящи кабели, обекти на железопътната инфраструктура и уреди. Сградите са в доста тежко положение и заплашват сигурността на жителите, което ги прави в действителност неизползваеми и постанова тяхното унищожаване.

За освобождение на терен за археологически разкопки на „ Акве Калиде “ край Бургас по решение на Министерския съвет се учредява безсрочно лимитирано вещно право – сервитут, върху част от парцел – обществена държавна благосъстоятелност с повърхност 18 251 кв. м във в. з. „ Минерални бани “ в интерес на „ Електроразпределение Юг “ ЕАД – Пловдив. В него ще бъдат прокарани подземни кабелни електропроводи поради изместване на съществуващата основна станция „ Минерални бани “ и ще бъде построена нова станция.

Професионалната гимназия по машинизация на селското стопанство „ Ернесто Че Гевара “ в с. Бояново се трансферира на община Елхово. Теренът и постройките в него до момента са били ръководени от Министерството на земеделието, храните и горите като принципал на образователното заведение, само че е с отпаднала за ведомството нужда, откакто учебното заведение е оповестено за общинско.

Министерството на защитата получи за ръководство парцел в Поморие. Имотът с повърхност 56 043 кв. м, дружно с разположените в него 21 здания, ще бъде разграничен на обособени зони — за музейна експозиция на Националния военноисторически музей, за военнопочивно дело и зона с образователен център за подготовка и преквалификация на резервисти.

Правителството даде единодушието си „ Български пощи “ ЕАД да продадат своя дял от неподвижен парцел посредством директно договаряне. Съсобственикът на парцела, който се намира в село Самуил, област Разград, е изразил документално единодушие да изкупи каузи на сдружението. Имотът с повърхност от 382,5кв. м. не е нужен за активността на „ Български пощи “ ЕАД, а поддръжката му е обвързвана с неоправдани разноски. Продажбата ще се извърши по цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител.

„ Български пощи “ ЕАД ще продадат каузи си и от неподвижен парцел в село Искра, област Силистра. Дружеството ще предприеме директно договаряне със притежателя на останалите дялове по реда на Закона за собствеността. Обектът съставлява дворно място с едноетажна административно-производствена постройка със застроена повърхност от 128 кв. м. Имотът не е нужен за главната активност на „ Български пощи “ и не се употребява от сдружението.

България покачва класа на почетния консул на Малта в София

Почетният консул на Малта в София, с консулски окръг, обхващащ територията на Република България – Борислав Боянов, става общоприет почетен консул. Това реши държавното управление по предложение на малтийската страна.

Боянов е юрист и президент на Асоциацията на почетните консули в България и почетен консул на Малта в България от 2000 година В активността си като подобен през годините е предоставял консулски услуги и поддръжка за обособени лица и компании от малтийската общественост.

Одобрен е план на Закон за одобрение на Споразумението по отношение на прехвърлянето и взаимното потребление на вноски в Единния фонд за преструктуриране

Министерският съвет утвърди Споразумението по отношение на прехвърлянето и взаимното потребление на вноски в Единния фонд за преструктуриране, подписано в Брюксел на 21 май 2014 година, и предложи на Народното събрание да го ратифицира със закон. Това решение на държавното управление е по отношение на подготовката на страната ни за присъединение към Банковия съюз.

В подтекста на оповестеното на 12 юли 2018 година от Секретариата на Съвета на Европейски Съюз изказване от съвещание на Еврогрупата по отношение на писмото за желанието на страната ни да се причисли към Валутния механизъм II и на съображение Регламента за Единен механизъм за преструктуриране, България следва да взе участие в този механизъм, в това число и в Единния фонд за преструктуриране, от датата на влизане в действие на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за определяне на тясно съдействие.

Предвид това нашата страна следва да извършва и уговорките, които произтичат от Споразумението по отношение на прехвърлянето и взаимното потребление на вноски в Единния фонд за преструктуриране. За задачата България би трябвало да предприеме всички нужни ограничения, с цел да ратифицира и подава инструментите за ратификация, преди решението на ЕЦБ за определяне на тясно съдействие.

Изграждането на Единния механизъм за преструктуриране, съществена част от който е основаването на Единен фонд за преструктуриране, е вторият детайл на Банковия съюз в Европейския съюз. Първият детайл е под формата на Единен контролен механизъм, като главните правни актове за неговото основаване и действие бяха признати през месец октомври 2013 година и започнаха да се ползват за страните от Банковия съюз през ноември 2014 година Регламентът за Единния механизъм за преструктуриране и Споразумението по отношение на прехвърлянето и взаимното потребление на вноски в Единния фонд за преструктуриране бяха контрактувани по едно и също време.

Приложното поле на Единния механизъм за преструктуриране е идентично с това на Единния контролен механизъм както от позиция на участващите страни членки, по този начин и във връзка с попадащите в обсега му финансови институции. В Единния контролен механизъм наложително вземат участие всички страни членки от еврозоната. Държавите членки, които са отвън еврозоната, могат да вземат участие посредством определяне на тясно съдействие сред Европейската централна банка и националните способени органи на тези страни.

За ратификация е препоръчан Протоколът за удължение периода на деяние на съглашението за научно-технологично съдействие със Съединени американски щати

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Протокол за удължение на периода на деяние на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за научно-технологично съдействие.
Споразумението е подписано на 4 януари 2008 година във Вашингтон и е утвърдено от 40-то Народно заседание на 30 май 2008 година Предвид приключването на периода на деяние на Споразумението на 17 юни 2018 година двете страни договориха неговото удължение с една година, като през този интервал ще се работи върху изменение, допълнение и актуализиране на текста за последващото му сключване за нов интервал от 10 години.

Ратифицирането на Протокола от България е значима стъпка: в процеса на разширение на интернационалното съдействие на България в региона на научните проучвания, технологии нововъведения оттатък рамките на Европа. Съвместните действия сред двете страни е планувано да се правят под формата на Координирани стратегии и взаимни проучвателен проекти; взаимни научни семинари, конференции и симпозиуми; замяна на научна, софтуерна информация и документи при обмена на учени, експерти и откриватели, продан или взаимно прилагане на уреди или материали и други форми на научно и софтуерно съдействие.

Разходите за осъществяване на Споразумението ще са за сметка на бюджета на Министерство на образованието и науката.

Одобрени са резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на българската делегация в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост и научни изследвания), извършено на 16 и 17 юли във Виена, Австрия.

В частта „ Научни проучвания “ съществена тематика за спор беше предлагането на Европейска комисия за новата Рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт Европа “. Като съществени детайли, по които ще се търси спомагателна добавена стойност, се обрисуваха тематиките за обществените и филантропични науки, поетапните нововъведения и по-ясното разграничаване на областите на намеса сред клъстерите.

Основният фокус в частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ беше подложен върху бъдещото развиване на промишлеността в подтекста на технологиите на изкуствения разсъдък и роботиката. Бяха разисквани пътищата за поощряване на конкурентоспособността на промишлеността, методът на веригите на добавената стойност, както и провокациите пред реиндустриализацията и цифровата промяна в подтекста на идната многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз.

В повърхност „ Перлата “ ще се изследва опцията за рандеман на скалнооблицовъчни материали

„ Йотов Стоун Куорис “ ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Перлата “, ситуирана в землището на селата Гранитово и Бела, област Видин. Разрешението се дава за период от две години, като през този интервал сдружението ще вложи най-малко 42.6 хиляди лева в проучвателните действия.

Правителството позволи също по този начин прехвърлянето на правата и отговорностите по концесионния контракт за рандеман на скалнооблицовъчни материали – варовици, от находище „ Горна Кремена “. Промяната е поискана от досегашния концесионер „ Монолит “ АД, който трансферира правата и отговорностите на „ Стоун Лайн М и М “ ЕООД. Находище „ Горна Кремена “ е ситуирано в землището на едноименното село в област Враца. Концесионният контракт е подписан през 2000 година за период от 35 година

С днешното решение на Министерски съвет се планува още новият концесионер да бъде длъжен да даде финансово поръчителство за осъществяване на дейностите по техническа разпродажба или консервация на миннодобивния обект и рекултивация на засегнатите земи.

Съгласно друго държавно решение ще бъде понижена концесионната повърхност за рандеман на скалнооблицовъчни материали – варовици, от находище „ Ирма “, с цел да се избегне засягането на обработваеми аграрни земи. Находището е ситуирано в землищата на селата Горна Кремена и Кален, община Мездра. Концесионният контракт за рандеман от него е подписан през 2016 година за 35 години с плевенското сдружение „ Конструктинг “ ООД.

Промяната е поискана от концесионера. Според капиталовото предложение, в най-южната част на площта е планувано да се построи хранилище за скална откривка, отделяна при добива. Концесионерът смята, че забележителна част от нея може да се употребява след преправка за пътни основи и настилки. Това дава опция да бъде построено по-малко по размер от в началото плануваното хранилище за скална откривка и концесионната повърхност да бъде понижена от 253 на 240 дка. От „ Конструктинг “ ООД акцентират още, че по този метод ще се избегне засягането на по-продуктивни аграрни земи.

България взе участие в изработването на инструмент за стабилно потребление на морското биологично многообразие

Правителството утвърди позицията и състава на българската делегация за присъединяване в Дипломатическата конференция за разработване на правно обвързващ инструмент по Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982 година за предпазване и стабилно потребление на морското биологично многообразие в зоните оттатък национална пълномощия.

Делегацията ще се управлява от непрекъснатия представител на България към Организация на обединените нации дипломат Георги Панайотов. В състава влизат посланикът със специфични поръчения Златко Барс-Димитров, началникът на отдел „ Международно право “ в Министерство на външните работи Димана Драмова, основният специалист в министерството Дилян Станев и третият секретар в непрекъснатото ни посланичество към Организация на обединените нации Явор Иванов.

Дипломатическата конференция ще стартира работа в интервала 4-17 септември и ще продължи активността си до 2020 година, през първата половина на която ще се състои заключителната сесия. Крайната цел е да се контракти и одобри план на Споразумение по използването на Конвенцията. На първата сесия се чака да бъде признат съставът на органите за ръководство на Дипломатическата конференция, в това число кандидатурата на България за член на Бюрото й.

Обезпечават се действия на Националния институт за недвижимо културно завещание

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерство на културата за 2018 година, с които се усилват разноските за личен състав по бюджетната стратегия „ Опазване на недвижимото културно завещание “. Увеличението е в размер на 150 000 лева и е за сметка на разноските за прехрана на централната администрация на ведомството.

Промените целят да покачат успеваемостта на работата на администрацията на Националния институт за недвижимо културно завещание, както и да бъде обезпечен нужния административен потенциал за осъществяване на дейностите, откакто през 2016 година със законодателни промени институтът беше претрупан с нови функционалности.

С друго разпореждане на Министерския съвет се променя Правилникът за устройството и активността на Националния институт за недвижимо културно завещание. Променя се структурата, като по едно и също време с обособяването на две нови дирекции в профилираната администрация на института, се предлага смяна в Класификатора на длъжностите в администрацията, обвързвана със основаването на позицията държавен специалист в НИНКН.

Българската делегация на конгреса на Всемирния пощенски съюз е упълномощена да подпише документи за модернизиране на пощенските услуги

Българската делегация на изключителния конгрес на Всемирния пощенски съюз, който ще се организира от 3 до 7 септември в Адис Абеба, Етиопия, е упълномощена да подпише документи, които са свързани с модернизирането на пощенските услуги. Сред тях са Уставът на организацията, Общият устав, Всемирната пощенска спогодба, заключителният протокол и съглашение за услугите по пощенските заплащания. Съставът на делегацията и българската позиция за форума бяха утвърдени с решение на Министерския съвет от 1 август 2018 година

България отпуска 539 060 лв. за интернационална помощ

България дава 539 060 лв. по линия на формалната помощ за развиване към интернационалните организации. Средствата ще бъдат разпределени на следните организации:
24 077 лв. на Върховния комисариат на Организацията на обединените народи (ООН) за бежанците.

136 908 лв. на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци.
42 375 лв. на Службата на Върховния комисар по правата на индивида.
32 102 лв. на Централния фонд на Организация на обединените нации за реакции при незабавни обстановки.
80 255 лв. на Доверителния фонд, подпомагащ посредническата активност на Департамента на Организация на обединените нации по политически въпроси.
3 371 лв. на Доброволния поверителен фонд за осъществяване на Договора за търговия с оръжие.
3 371 лв. на Звеното за подкрепяне на осъществяването на Отавската спогодба за противопехотни мини.
1 460 лв. на Звеното за подкрепяне на осъществяването на Конвенцията за касетъчни муниции.
195 583 лв. на Европейския фонд за народна власт.
19 558 лв. на Плана за деяние на Съвета на Европа за Република Молдова.
От началото на годината България е предоставила публична помощ за развиване в общ размер на 4,1 млн. лева

Правителството утвърди законопроект за промени в Закона за отбрана на класифицираната информация

Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на класифицираната информация.

С предлагания законопроект се цели рационализиране и разширение обсега на нормативната уредба, обвързвана със сигурността на автоматизираните осведомителни системи или мрежи, употребявани за работа с класифицирана информация и поетапно синхронизиране на българското законодателство с европейската законова рамка и тази на НАТО, произлизащо от участието на Република България в Европейския съюз и НАТО.

Основните положения в законопроекта са в следните аспекти:
1. Заменят се съществуващи и се вкарват нови съществени понятия и термини по прилика с регламентиращите документи по сигурността на информационните и осведомителни системи на Европейския съюз и НАТО.
2. Допуска се междусистемна връзка на системи, предопределени за класифицирана информация с осведомителни системи, предопределени за некласифицирана информация, както и към обществени мрежи и Интернет при съблюдаване на строго избрани условия.

Министерският съвет одобри Правилник за използване на Закона за държавните помощи

Министерският съвет одобри Правилник за използване на Закона за държавните помощи. Правилникът е направен по отношение на признатия на 24 октомври 2017 година Закон за държавните помощи (ЗДП) и на съображение § 4, алинея 1 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗДП, където е планувано в период до една година от неговото влизане в действие държавното управление да одобри устав за използването му.

Приетата с Правилника уредба ще подкрепи админите на помощ и бенефициерите при даването на законосъобразни помощи посредством потребление на народен и европейски финансов запас. Целта е да се усъвършенства финансовата дисциплинираност в обществения бранш и да се снижат фискалните опасности.

Правилникът дефинира реда и изискванията за използване на ЗДП. Обособените му елементи следват разделите на закона и регламентират главните действия от момента на обмисляне, създаване и координиране на ограничения за помощ, през осъществяването на процедурите по известяван, до отговорностите за докладване, вписване и запазване на данни.
Приетият от държавното управление документ отразява и новите моменти в европейските правила и процедура по държавните помощи, наранени на законово ниво. Той регламентира реда, формата и метода за показване пред Европейската комисия на уведомленията за държавни помощи и за правене на оценка за сходство на държавната помощ с разпоредбите за групово освобождение.

Предвидени са разпореждания, уреждащи както обмена на информация по държавните помощи с Комисията, по този начин и формата, наличието, периодите и метода за информиране при даване на минимални помощи и помощи, освободени от известяван. Практически са разяснени отговорностите за водене на архиви и регистри, както и работата с осведомителните системи на Европейската комисия, употребявани в страните членки на Европейски Съюз.

Правилникът способства също за минимизиране на рисковете от даване на непозволена помощ, за възстановяване на качеството на разработваните ограничения за подкрепяне, както и за рационализиране на механизмите за съгласуваност и осъществяване на решенията на Европейска комисия в региона на държавните помощи. Чрез него се подсигурява и сходство сред поставените цели и предстоящите резултати от осъвременената в интервала 2012 – 2016 година обща европейска правна рамка по държавните помощи.

Очакваните резултати от приемането на Правилника обгръщат основаване на среда и процедури за съгласуваност и информативен продан по държавните помощи по подобен метод, че Република България да продължи да съблюдава отговорностите си по Договора за действието на Европейския съюз и общите за страните членки механически условия.

Приети са промени в Устройствения устав на ИА „ Одит на средствата от Европейски Съюз ”

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейски Съюз ” (ИА ОСЕС).

С направените промени се обезпечава активността по обезпечаване на осведомителните и информационните технологии на Агенцията и поддръжката на компютърната техника и програмното обезпечаване, като се дава опция за възлагане на активността на външен реализатор.

Изпълнението на характерни одитни действия по стратегиите, съфинансирани от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм за интервала 2014-2021 година, се трансферира от дирекция „ Одити на средствата по териториално съдействие и други стратегии ” към дирекция „ Одити на средствата по районна политика ”. За ресурсното застраховане на осъществяването на одитната активност по този финансов механизъм се трансферират нужните щатни бройки от дирекция „ Одити на средствата по обществена политика и обучение ” и дирекция „ Одити на средствата по териториално съдействие и други стратегии ” към дирекция „ Одити на средствата по районна политика ”, като в структурата на дирекция „ Одити на средствата по районна политика ” се обособяват два отдела.

Направените промени не водят до увеличение на щатната бройка на ИА ОСЕС, а финансовото и ресурсно застраховане на измененията ще се извърши в границите на бюджета на Агенцията.

Изменя се Постановление на Министерски съвет по отношение на даването на помощ по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и фонд „ Вътрешна сигурност “

Правителството добави свое Постановление № 167/2016 година за установяване на реда за даване на безплатна финансова помощ по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и фонд „ Вътрешна сигурност “ за интервала 2014 – 2020 година

След осъществен систематичен одит по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и фонд „ Вътрешна сигурност “, които дирекция „ Международни планове “ – Министерство на вътрешните работи ръководи, от страна на Европейската комисия беше направен финален одитен отчет. В резултат, бяха дефинирани рекомендации във връзка с процедурите за даване на безплатна финансова помощ по двата фонда.

Съгласно Постановление на Министерски съвет № 167/2016 година при осъществяване на процедури за даване на безплатна финансова помощ претендентите, чиито планови оферти са препоръчани за отменяне от оценителната комисия на стадий „ Оценка на административно сходство и допустимост “, могат да подадат писмени възражения против предлагането за отхвърлянето им пред ръководителя на виновния орган. Ръководителят на виновния орган дефинира със заповед лица, които да правят инспекция за основателността на възраженията. В инспекцията не могат да вземат участие лица, които са взели участие в първичната оценка на плановите оферти. Ръководителят на виновния орган се произнася по основателността на всяко несъгласие.

Европейската комисия предлага на виновния орган да инициира промени във връзка с процедурата по обжалване на стадий „ Оценка на административно, сходство и допустимост “, като се вкара механизъм възражението/жалбата да бъде адресирана и до различен орган, отвън виновния, като да вземем за пример управлението на Министерството на вътрешните работи.

С цел осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия, Министерство на вътрешните работи предлага допълнение на Постановление на Министерски съвет № 167/2016 година, като се даде опция на претендентите за безплатна финансова помощ, във връзка с които производството е прекъснато, да подават писмени възражения против произнасянето на ръководителя на виновния орган пред висшестоящ административен орган – министъра на вътрешните работи или оправомощено от него лице. Министърът на вътрешните работи или оправомощеното от него лице да дефинира със заповед лица, отвън структурата на виновния орган, които да правят инспекция за основателността на получените възражения.

Очаквани резултати от предлаганото допълнение са, както осъществяването на рекомендация на Европейска комисия, дефинирана в окончателния одитен отчет, по този начин и обезпечаването на гласност и бистрота при осъществяване на процедури за даване на безплатна финансова помощ по ФУМИ и ФВС.

Министерският съвет одобри също по този начин и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 79/ 2014 година за основаване на комитети за наблюдаване на Споразумението за партньорство на Република България и на стратегиите, съфинансирани от Европейски структурни и инвестиционни фондове, за Програмен интервал 2014-2020 година В член 12, алинея 8 от постановлението след думите „ Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ се прибавя „ и за Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “.

Мотивите за предлаганата смяна са по отношение на Постановление на Министерски съвет № 237/2017 г„ с което беше основана Изпълнителна организация „ Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ИА „ ОПНОИР “) и признат нейния организационен устав. Със основаването на изпълнителната организация активността, активите, пасивите, архивът и другите права и отговорности на Министерството на образованието и науката по отношение на Главна дирекция „ Структурни фондове и интернационалните просветителни стратегии “, свързани с осъществяване на функционалностите на ръководещ орган на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ОП „ НОИР “) и на междинно звено по предпочитани оси 3 и 4 на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2007 – 2013 година минават към организацията.

Съгласно член 2 от постановлението за основаването й, организацията извършва функционалностите на ръководещ орган на Оперативна програма „ НОИР “ 2014 – 2020 година и всички произлизащи от това отговорности и отговорности според националното законодателство и правото на Европейския съюз, като в сходство с член 6 от правилника на организацията, изпълнителният шеф е началник на ръководещия орган на програмата. С оглед на събитието, че ръководещият орган на Оперативна програма „ НОИР “ към този момент не е дирекция в Министерството на образованието и науката и не е част от структурата му, пълномощията на министъра на образованието и науката по член 12, алинея 8 от Постановление на Министерски съвет № 79/2014 година за установяване на поименния състав на Комитета за наблюдаване на Оперативна програма „ НОИР “ следва да се извършват от изпълнителния шеф на ИА „ ОПНОИР “, избран и за началник на ръководещия орган на програмата, което обосновава нужда от предлаганата нормативна смяна.

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 59 340 лева компенсации по решения на Европейски съд по правата на човека

Министерският съвет одобри решение за погашение на общо 59 340 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Решенията по делата против България са постановени в интервала 01 февруари 2018 година – 19 юли 2018 година

Делото „ Гьошев и други против България “ е по отношение на тъжба за невъзможността да бъде оспорено по правосъден ред постановления по Закона за придвижването по пътищата, с които са наложени санкции до 50 лева Европейски съд по правата на човека намира, че това съставлява нарушаване на член 6 от Конвенцията и присъжда на жалбоподателката само разноските по делото от 1504 евро, като декларира, че намирането на нарушаването е задоволителна обезвреда за претърпените от жалбоподателите неимуществени вреди.

По делото „ Михалеви против България “ наследодателят на жалбоподателите имал фабрика, национализирана през 1947 година и след това употребена от държавно дружество. След приемане на Закона за възобновяване собствеността върху одържавени недвижими парцели жалбоподателите получават нотариален акт за пра
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР